Bajgiel z jajkiem sadzonym i bekonem – przepis
Szukacie pomysłu na śniadanie, które połączy sytość, smak i prostotę? Bajgiel z jajkiem sadzonym to absolutny strzał w dziesiątkę! Ten klasyczny, ale niezwykle satysfakcjonujący posiłek to idealna propozycja zarówno na szybki poranek, jak i leniwe weekendowe śniadanie. Chrupiący bajgiel, rozpływające się żółtko i aromatyczny bekon tworzą kompozycję smaków, która zadowoli każde podniebienie. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę!
Jak przygotować bajgiel z jajkiem i bekonem?
Stworzenie perfekcyjnego bajgla z jajkiem i bekonem jest prostsze, niż myślicie. Niezbędne składniki to bajgiel własnej roboty lub z piekarni, bekon – na jeden bajgiel 2-3 plastry, jajko, tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie polecamy plaster pomidora, liście sałaty i ser, np. cheddar.
Kluczem do sukcesu jest dobrze stostowany bajgiel – po przekrojeniu możecie go opiec w tosterze, na patelni, a nawet w piekarniku, aż będzie lekko chrupiący. Następnie usmażcie bekon na złocisto i odsączcie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażcie jajko sadzone, tak, by żółtko pozostało płynne. To właśnie ono, rozlewając się, nadaje bajglowi wyjątkowej kremowości. Na dolną połowę bajgla połóżcie plaster sera, liście sałaty i plaster pomidora. Następnie dodajcie usmażony bekon, a na wierzch delikatnie ułóżcie jajko sadzone. Przykryjcie górną połówką bajgla i voila! Opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku możecie dodać wspomniane dodatki lub plaster awokado, szczypiorek i sałatę. Bajgiel z jajkiem i awokado to wariant, który jest niezwykle smaczny. Gotowy na kulinarne doznania?
Gotowi na kulinarne doznania?
Ten prosty bajgiel z jajkiem to nie tylko pyszne śniadanie, z którym z pewnością w dobrym nastroju i nasyceni wkroczycie w nowy dzień. Eksperymentujcie ze składnikami i odkryjcie swój ulubiony wariant tego kultowego dania. Polecamy również skorzystać z sosów, takich jak majonez lub sos czosnkowy, a może macie ochotę na nieco ostrzejszy smak z pikantnym sosem chili? Nasz przepis na bajgiel z jajkiem i bekonem to doskonała baza do dalszych kulinarnych eksperymentów.








Komentarze (0)