Niepozorny składnik, bez którego trudno odnaleźć się w kuchni. Bułka tarta to tradycyjny element panierki do kotletów schabowych. Pojawia się w przepisach na wyborne mielone i pasztety. Kalafior albo fasolka szparagowa z jej dodatkiem są prostym przysmakiem, który zadowala najbardziej wybredne podniebienia. Mimo wszystko bułka tarta nie należy do produktów, których brak w kuchennych zapasach może spowodować kulinarną katastrofę. Pominęliście ją na liście zakupów, a może macie ochotę na smaczną innowację? Produktów, których można użyć zamiast bułki tartej, jest naprawdę dużo – lepiej od razu otwórzcie notatniki!

Smaczna metamorfoza

Zbliża się pora rodzinnego, niedzielnego obiadu. Rosół już przyjemnie bulgocze, mięso na schabowe oprószone ulubionymi przyprawami, patelnia rozgrzana i nagle… klops, a przecież nie to mieliście w planach. Bez paniki – są zamienniki. Co zamiast bułki tartej do kotletów schabowych, a co do drobiu? Jak sobie radzić, gdy bułka zwyczajnie już się przejadła?

  1. Otręby

Od nich dobrze jest zacząć zmianę kulinarnych przyzwyczajeń. Sprawdzą się w różnego rodzaju kotletach – mięsnych i warzywnych. Konsystencją są najbardziej zbliżone do popularnej bułki tartej.

  1. Płatki zbożowe

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów płatków zbożowych, więc warto korzystać z tego urodzaju. Owsiane, pszenne, jęczmienne, żytnie… Jednym z bardzo lubianych gatunków są płatki kukurydziane, które mogą być wykorzystane do zrobienia fantastycznie chrupiącej panierki. Jako zamiennik bułki tartej sprawdzają się w całości, ale równie dobrze możecie zmielić je w blenderze.

  1. Przyprawy

Z jednej strony rozwiązanie dość minimalistyczne a z drugiej pozwala uzyskać niezrównany smak i aromat przygotowywanych posiłków. Suszone zioła i przyprawy to jedno, ale kto wie – może skusicie się na uprawę świeżych egzemplarzy na kuchennym parapecie?

  1. Orzechy i nasiona

Jeśli chcecie zastąpić nimi bułkę tartą, przydatny będzie mocny blender lub młynek do rozdrabniania. Polecamy migdały, słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane, czarnuszkę i sezam.

  1. Wiórki kokosowe

Obowiązkowe nie tylko w kokosankach. Charakterystyczny aromat i orzechowy posmak sprawiają, że nadają się idealnie do dań z egzotycznym sznytem, zwłaszcza wywodzących się z kuchni azjatyckiej.

  1. Kasze

Są najbardziej trafioną odpowiedzią na pytanie: czym zastąpić bułkę tartą do mielonych? Nadają się do pasztetów i kotlecików przyrządzanych z warzyw oraz strączków. Ugotowana i ostudzona kasza ma klejącą konsystencję, która idealnie łączy poszczególne składniki. Postawcie na drobne rodzaje – kaszę manną oraz jaglaną. Grube kasze (np. gryczana) wymagają zmielenia.

  1. Ciasto naleśnikowe

Opcja dla wszystkich, którym znudziła się bułka tarta, ale nadal tęsknią za panierką. W puszystym cieście możecie zanurzyć zarówno mięsa, jak i warzywa pokrojone na plasterki. Koniecznie wypróbujcie patisony i jarmuż.

Czym zastąpić bułkę tartą? Sprawdzone przepisy

Szukanie zamienników dla bułki tartej nie tylko jest możliwe, ale przede wszystkim zamieni się w kapitalną, kulinarną przygodę. Wypróbujcie nasze propozycje w przepisie na pulpety z kaszą jaglaną i dynią – nie będziecie rozczarowani. W wegańskich burgerach pojawia się kolejna nowość – panko, czyli patent prosto z Japonii. Aromatycznym łososiem z pistacjową panierką na puree z kalafiora zrobicie piorunujące wrażenie na wszystkich zebranych przy stole. Podobne reakcje wywoła filet z indyka w panierce z amarantusa z czarnym sezamem. Szukacie kolejnych pomysłów na dania z drobiem, zastanawiając się czego użyć zamiast bułki tartej? Poznajcie przepis na soczystego kurczaka z patelni z serową panierką, który urozmaici codzienne obiady. Na huczną imprezę polecamy kurczaka po meksykańsku z chrupiącą panierką z nachos – szybko zapomnicie o bułce tartej!