Przepisy na Kokosanki
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej
Kokosanki
Kokosanki są świetną propozycją ciasteczek dla wszystkich amatorów wiórek kokosowych. Sprawdzają się jako atrakcyjny dodatek do kawy, herbaty czy nawet mleka. Ich smak kojarzy się z dzieciństwem i choć znaleźć je można na półkach sklepowych oraz w większości cukierni, to warto poświęcić trochę czasu, by przygotować je samemu w domowej kuchni. Istnieje wiele odmian kokosanek: od kruchych ciastek, kokosowych kulek oraz kostek po muffinki i domowe rafaello. Elementem spajającym wszystkie odmiany jest oczywiście kokos, lecz łączy je również łatwość i szybkość ich wykonania. Nie każda wersja wymaga pieczenia. Do przyrządzenia niektórych z nich wystarczy połączyć wszystkie składniki, nadać masie odpowiednią formę, na przykład w postaci kulek, i wstawić do lodówki do schłodzenia. Dzięki temu oszczędzasz czas i zyskujesz pewność, że ciastka zawsze będą udane i smakowite. Najbardziej klasyczny wariant z piekarnika jest jednak równie nieskomplikowany. Trzeba tylko ubić białka z cukrem, następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi, potem nałożyć masę za pomocą łyżeczki na blachę i wstawić do pieczenia. Po kilku minutach deserowa przekąska będzie gotowa. To propozycja ciastek wprost stworzona dla tych, którzy nie mają zbyt wielu składników w lodówce, a także nie przepadają za spędzaniem w kuchni długich godzin. Gdy chcesz urozmaicić smak kokosanek, dodaj do masy czekoladę (pasuje zarówno mleczna, biała, jak i gorzka), ekstrakt waniliowy lub inny ulubiony dodatek, na który akurat masz ochotę. Dużą popularnością cieszy się także rafaello – deser niewymagający pieczenia. Podstawą jego przygotowania są - poza kokosem oczywiście – migdały, ale gdy nie masz ich pod ręką, możesz wykorzystać dowolny rodzaj orzechów, np. włoskie lub laskowe. Rafaello, podobnie jak też inne rodzaje ciastek kokosowych, sprawdzą się nie tylko jako propozycja na co dzień, ale również jako ozdoba świątecznych stołów. Możesz je z powodzeniem zrobić i zapakować w dekoracyjną folię na imieniny bliskiej osoby lub położyć jako prezent pod choinką.