Przepisy na Kokosanki
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kokosanki
Kokosanki są świetną propozycją ciasteczek dla wszystkich amatorów wiórek kokosowych. Sprawdzają się jako atrakcyjny dodatek do kawy, herbaty czy nawet mleka. Ich smak kojarzy się z dzieciństwem i choć znaleźć je można na półkach sklepowych oraz w większości cukierni, to warto poświęcić trochę czasu, by przygotować je samemu w domowej kuchni. Istnieje wiele odmian kokosanek: od kruchych ciastek, kokosowych kulek oraz kostek po muffinki i domowe rafaello. Elementem spajającym wszystkie odmiany jest oczywiście kokos, lecz łączy je również łatwość i szybkość ich wykonania. Nie każda wersja wymaga pieczenia. Do przyrządzenia niektórych z nich wystarczy połączyć wszystkie składniki, nadać masie odpowiednią formę, na przykład w postaci kulek, i wstawić do lodówki do schłodzenia. Dzięki temu oszczędzasz czas i zyskujesz pewność, że ciastka zawsze będą udane i smakowite. Najbardziej klasyczny wariant z piekarnika jest jednak równie nieskomplikowany. Trzeba tylko ubić białka z cukrem, następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi, potem nałożyć masę za pomocą łyżeczki na blachę i wstawić do pieczenia. Po kilku minutach deserowa przekąska będzie gotowa. To propozycja ciastek wprost stworzona dla tych, którzy nie mają zbyt wielu składników w lodówce, a także nie przepadają za spędzaniem w kuchni długich godzin. Gdy chcesz urozmaicić smak kokosanek, dodaj do masy czekoladę (pasuje zarówno mleczna, biała, jak i gorzka), ekstrakt waniliowy lub inny ulubiony dodatek, na który akurat masz ochotę. Dużą popularnością cieszy się także rafaello – deser niewymagający pieczenia. Podstawą jego przygotowania są - poza kokosem oczywiście – migdały, ale gdy nie masz ich pod ręką, możesz wykorzystać dowolny rodzaj orzechów, np. włoskie lub laskowe. Rafaello, podobnie jak też inne rodzaje ciastek kokosowych, sprawdzą się nie tylko jako propozycja na co dzień, ale również jako ozdoba świątecznych stołów. Możesz je z powodzeniem zrobić i zapakować w dekoracyjną folię na imieniny bliskiej osoby lub położyć jako prezent pod choinką.