kokosanki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

kokosanki

Autor: wiktoria

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

100 gramów

1 szczypta

5 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

ubij białka mikserem na sztywną pianę

Krok 2

dodaj szczyptę soli

Krok 3

dodawaj po łyżce cukier (powoli)

Krok 4

dodaj wiórki kokosowe

Krok 5

Na jednej dużej blaszce/szufladzie piekarnika powinny Ci się zmieścić wszystkie kokosanki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na kokosanki nabieraj łyżką. Formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub też masę przekładaj z łyżki prosto na papier. Masa będzie się kleić a kulki mogą być nieforemne. Takie kokosanki układaj jedna obok drugiej na papierze.

Krok 6

Formę z kokosankami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Kokosanki piecz tak maksymalnie do 20 minut. Już po 15 minutach pieczenia sprawdź, czy nie za mocno się przypiekają. Kokosanki powinny być rumiane, ale nie przypalone. Kokosanki można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.

Krok 7

smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • kokosanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • kokosanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • kokosanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • kokosanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • kokosanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • kokosanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • kokosanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • kokosanki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej