Kołacz z kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

41

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

568 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

340 gramów

70 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

20 gramów

50 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

kruszonka:

25 gramów

1 łyżka

55 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kołacz z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło. Pozostałe białko odłóż do posmarowania ciasta.

Kołacz z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.

Kołacz z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kołacz z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Przygotuj kruszonkę. Kostkę do pieczenia Kasia, cukier i mąkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka.

Kołacz z kruszonką - Krok 5

Krok 6

Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem. Posyp orzechami wymieszanymi z kruszonką. Piecz w 160 st.C około 40 minut.

Kołacz z kruszonką - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Marta Bryniarska

    Marta Bryniarska, 12.04.2017

    Naprawdę łatwe i bardzo bardzo dobre... Ino się mogło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Stanek

    Alicja Stanek , 06.04.2016

    bardzo łatwe i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Janas

    Halina Janas, 08.12.2015

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołacz z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej