Dlaczego kruszonka jest twarda? Co zrobić, żeby tego uniknąć?

Dlaczego kruszonka jest twarda i nie smakuje tak, jak ta z cukierni? Za twarda kruszonka może całkowicie popsuć domowe wypieki, ale jest na nią prosty sposób. Twardą kruszonkę da się zmiękczyć.

Twarda kruszona – dlaczego tak się dzieje?

Czemu kruszonka jest twarda? Powodem takiego stanu rzeczy może być nieprawidłowa proporcja składników lub niewłaściwy sposób pieczenia. Dlaczego kruszonka wychodzi twarda? Zwykle dlatego, że ma za dużo mąki i za mało tłuszczu. Jeśli przez nieuwagę „sypniecie” za dużo mąki, kruszonka po upieczeniu będzie twarda jak skała. Podobnie może stać się po użyciu niesprawdzonego przepisu lub złej jakości tłuszczu.

Najlepszą kruszonkę przygotowuje się z mąki, cukru i tłuszczu w proporcjach 1:1:1. Jeżeli wykorzystujecie olej, możecie zastosować proporcje 2:2:1 (mąka: cukier: olej). Jeżeli do wyrobu kruszonki używacie masła, możecie zastosować tę drugą proporcję, a w przepisie z olejem koniecznie tę pierwszą.

Co zrobić, żeby kruszonka nie była twarda?

Jeśli obawiacie się, że kruszonka wyjdzie twarda, należy dodać do niej więcej tłuszczu – to sprawi, że będzie miała mniej zwartą konsystencję. Do zbyt gęstej masy możecie też dodać odrobinę mleka. Jeśli jest już za późno i kruszonka wyszła sucha, nakryjcie ją ściereczką i pozostawcie ciasto do wystygnięcia. Para wodna zmiękczy kruszonkę. Taką metodę z powodzeniem możecie zastosować w przypadku ciasta drożdżowego z kruszonką, drożdżowych bułek, chałki i deserów takich jak crumble z owocami.