Przepisy Kuchni Bałkańskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Bałkańskiej

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia bałkańskaKuchnia bałkańska

Bałkany to bez wątpienia miejsce fascynujące, gdzie krzyżuje się wiele kultur, języków czy religii. Nigdzie indziej nie znajdziemy podobnego zlepku znakomitych smaków, kolorów i niespotykanych aromatów. Jedno jest pewne – na Półwyspie Bałkańskim króluje różnorodność – zarówno w tradycji poszczególnych państw, jak i na kuchennym stole. Pora wyruszyć w podróż w nieznane i często niedoceniane zaułki świata! Bałkany, począwszy od Chorwacji czy Bośni i Hercegowiny, a skończywszy na najdalszych zakątkach Grecji, oferują nam mnóstwo osobliwych i wprost rozpływających się w ustach potraw. Dzięki naszym przepisom już dziś możesz się przenieść w jedno z tych miejsc i poczuć smak najlepszej bałkańskiej kuchni. Tym propozycjom trudno będzie się oprzeć! Zapraszamy!

Dla kogo?

Kuchnia bałkańska bez dwóch zdań trafi w gust kulinarnych globtroterów. Wyjątkowe smaki tamtejszych dań nie pozwolą na długo o sobie zapomnieć. Mięsne Cevapcici czy towarzystwo niezastąpionego sosu Ajvar? Grzech nie spróbować!

Na jaką okazję?

Bałkańskie specjały to znakomicie przyrządzone mięsa, owoce morza i dużo warzyw. Brzmi kusząco, prawda? Pozycje z tamtejszego menu możesz serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Z pomocą pysznych specjałów rodem z bałkańskiego talerza zaskoczysz wszystkich gości oraz domowników!

Czy wiesz, że?

Słynne Cevapcici stanowią niejako podstawę kuchni bałkańskiej. To nic innego jak niewielkie ruloniki powstałe z wołowiny lub baraniny. Potrawę obowiązkowo przyrządza się na ruszcie i podaje z paprykowym sosem Ajvar, pokrojoną cebulą oraz miękkim plackiem pita. Prawdziwe niebo w gębie!

Dla urozmaicenia:

Bałkany mają nam do zaoferowania także wiele wyśmienitych deserów. Jednym z najpopularniejszych jest tak zwana Baklawa. Przygotowuje się ją z mało znanego ciasta listkowego o nazwie ciasto filo. Jego kawałki przekłada się pokruszonymi orzechami albo migdałami, z dodatkiem cukru bądź miodu. Na końcu całość należy zapiec i polać lukrem. Palce lizać!