Przepisy Kuchni Bałkańskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Bałkańskiej

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia bałkańskaKuchnia bałkańska

Bałkany to bez wątpienia miejsce fascynujące, gdzie krzyżuje się wiele kultur, języków czy religii. Nigdzie indziej nie znajdziemy podobnego zlepku znakomitych smaków, kolorów i niespotykanych aromatów. Jedno jest pewne – na Półwyspie Bałkańskim króluje różnorodność – zarówno w tradycji poszczególnych państw, jak i na kuchennym stole. Pora wyruszyć w podróż w nieznane i często niedoceniane zaułki świata! Bałkany, począwszy od Chorwacji czy Bośni i Hercegowiny, a skończywszy na najdalszych zakątkach Grecji, oferują nam mnóstwo osobliwych i wprost rozpływających się w ustach potraw. Dzięki naszym przepisom już dziś możesz się przenieść w jedno z tych miejsc i poczuć smak najlepszej bałkańskiej kuchni. Tym propozycjom trudno będzie się oprzeć! Zapraszamy!

Dla kogo?

Kuchnia bałkańska bez dwóch zdań trafi w gust kulinarnych globtroterów. Wyjątkowe smaki tamtejszych dań nie pozwolą na długo o sobie zapomnieć. Mięsne Cevapcici czy towarzystwo niezastąpionego sosu Ajvar? Grzech nie spróbować!

Na jaką okazję?

Bałkańskie specjały to znakomicie przyrządzone mięsa, owoce morza i dużo warzyw. Brzmi kusząco, prawda? Pozycje z tamtejszego menu możesz serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Z pomocą pysznych specjałów rodem z bałkańskiego talerza zaskoczysz wszystkich gości oraz domowników!

Czy wiesz, że?

Słynne Cevapcici stanowią niejako podstawę kuchni bałkańskiej. To nic innego jak niewielkie ruloniki powstałe z wołowiny lub baraniny. Potrawę obowiązkowo przyrządza się na ruszcie i podaje z paprykowym sosem Ajvar, pokrojoną cebulą oraz miękkim plackiem pita. Prawdziwe niebo w gębie!

Dla urozmaicenia:

Bałkany mają nam do zaoferowania także wiele wyśmienitych deserów. Jednym z najpopularniejszych jest tak zwana Baklawa. Przygotowuje się ją z mało znanego ciasta listkowego o nazwie ciasto filo. Jego kawałki przekłada się pokruszonymi orzechami albo migdałami, z dodatkiem cukru bądź miodu. Na końcu całość należy zapiec i polać lukrem. Palce lizać!