Dania z Kuchni Bałkańskiej
45 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kuchnia bałkańska
Bałkany to bez wątpienia miejsce fascynujące, gdzie krzyżuje się wiele kultur, języków czy religii. Nigdzie indziej nie znajdziemy podobnego zlepku znakomitych smaków, kolorów i niespotykanych aromatów. Jedno jest pewne – na Półwyspie Bałkańskim króluje różnorodność – zarówno w tradycji poszczególnych państw, jak i na kuchennym stole. Pora wyruszyć w podróż w nieznane i często niedoceniane zaułki świata! Bałkany, począwszy od Chorwacji czy Bośni i Hercegowiny, a skończywszy na najdalszych zakątkach Grecji, oferują nam mnóstwo osobliwych i wprost rozpływających się w ustach potraw. Dzięki naszym przepisom już dziś możesz się przenieść w jedno z tych miejsc i poczuć smak najlepszej bałkańskiej kuchni. Tym propozycjom trudno będzie się oprzeć! Zapraszamy!
Dla kogo?
Kuchnia bałkańska bez dwóch zdań trafi w gust kulinarnych globtroterów. Wyjątkowe smaki tamtejszych dań nie pozwolą na długo o sobie zapomnieć. Mięsne Cevapcici czy towarzystwo niezastąpionego sosu Ajvar? Grzech nie spróbować!
Na jaką okazję?
Bałkańskie specjały to znakomicie przyrządzone mięsa, owoce morza i dużo warzyw. Brzmi kusząco, prawda? Pozycje z tamtejszego menu możesz serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Z pomocą pysznych specjałów rodem z bałkańskiego talerza zaskoczysz wszystkich gości oraz domowników!
Czy wiesz, że?
Słynne Cevapcici stanowią niejako podstawę kuchni bałkańskiej. To nic innego jak niewielkie ruloniki powstałe z wołowiny lub baraniny. Potrawę obowiązkowo przyrządza się na ruszcie i podaje z paprykowym sosem Ajvar, pokrojoną cebulą oraz miękkim plackiem pita. Prawdziwe niebo w gębie!
Dla urozmaicenia:
Bałkany mają nam do zaoferowania także wiele wyśmienitych deserów. Jednym z najpopularniejszych jest tak zwana Baklawa. Przygotowuje się ją z mało znanego ciasta listkowego o nazwie ciasto filo. Jego kawałki przekłada się pokruszonymi orzechami albo migdałami, z dodatkiem cukru bądź miodu. Na końcu całość należy zapiec i polać lukrem. Palce lizać!