Dania z Kuchni Bałkańskiej

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (45)

Bułgarski gulasz Gjuwecz
ratingratingratingratingrating

251

difficulty

łatwe

90 min.
Chcesz spróbować potrawy wywodzącej się z kuchni bułgarskiej? Aromatyczny bułgarski gulasz gjuwec...
Klopsy po bałkańsku
ratingratingratingratingrating

44

difficulty

łatwe

45 min.
Bałkany to region bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Mają piekne góry, ciepłe morze i wspa...
Kociołek z wołowiną
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Sałatka bułgarska
ratingratingratingratingrating

36

difficulty

łatwe

30 min.
Cechą charakterystyczną bułgarskiej kuchni jest jej nawiązanie zarówno do dań europejskich, jak i...
Papryka faszerowana z soczewicą
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

60 min.
Papryka jest warzywem wyjątkowo uniwersalnym. Sprawdzi się w sałatce czy jako dodatek do kanapki...
Pilav
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

30 min.
Pilav to typowa potrawa kuchni tureckiej, popularna również w Indiach i krajach arabskich. Coraz...
Zapiekanka z bakłażanem i fetą
ratingratingratingratingrating

17

difficulty

łatwe

45 min.
Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawy...
Cevapcici w plackach pity
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

50 min.
Cevapcici? Tak! W końcu czas na kulinarną podróż! Bałkany to fascynujący zakątek Europy, który za...
Leczo z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

średnie

45 min.
Grillowane gruszki z niebieskim serem
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

15 min.
Masz ochotę na coś słodkiego? Śpieszymy z pomocą! Słodkie, wypieczone gruszki z dodatkiem wytrawn...
Grillowany ser Halloumi
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

15 min.
Dla Cypryjczyków jest to nie tylko najbardziej znany produkt eskportowy ich wyspy, ale także cenn...
Grillowane burgery z łososia i krewetek
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

15 min.
Przysmak, który choć zawędrował do nas zza oceanu, dobrze czuje się na polskim gruncie i zyskuje...
Musaka II
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

45 min.
Gjuwecz mleczny
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

45 min.
Naleśnikowy piętrowiec
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

średnie

60 min.
Mleko orzechowe
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

90 min.
Cevapcici winne z sałatką
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

90 min.
Dania kuchni bałkańskiej charakteryzują się wyjątkowym wyglądem i smakiem. Koniecznie przyrządź j...
Udziki bałkańskie
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

90 min.
Makaron po bałkańsku
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
" Muffinkowe jaja "
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

15 min.
Ryba w panierce
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia bałkańskaKuchnia bałkańska

Bałkany to bez wątpienia miejsce fascynujące, gdzie krzyżuje się wiele kultur, języków czy religii. Nigdzie indziej nie znajdziemy podobnego zlepku znakomitych smaków, kolorów i niespotykanych aromatów. Jedno jest pewne – na Półwyspie Bałkańskim króluje różnorodność – zarówno w tradycji poszczególnych państw, jak i na kuchennym stole. Pora wyruszyć w podróż w nieznane i często niedoceniane zaułki świata! Bałkany, począwszy od Chorwacji czy Bośni i Hercegowiny, a skończywszy na najdalszych zakątkach Grecji, oferują nam mnóstwo osobliwych i wprost rozpływających się w ustach potraw. Dzięki naszym przepisom już dziś możesz się przenieść w jedno z tych miejsc i poczuć smak najlepszej bałkańskiej kuchni. Tym propozycjom trudno będzie się oprzeć! Zapraszamy!

Dla kogo?

Kuchnia bałkańska bez dwóch zdań trafi w gust kulinarnych globtroterów. Wyjątkowe smaki tamtejszych dań nie pozwolą na długo o sobie zapomnieć. Mięsne Cevapcici czy towarzystwo niezastąpionego sosu Ajvar? Grzech nie spróbować!

Na jaką okazję?

Bałkańskie specjały to znakomicie przyrządzone mięsa, owoce morza i dużo warzyw. Brzmi kusząco, prawda? Pozycje z tamtejszego menu możesz serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Z pomocą pysznych specjałów rodem z bałkańskiego talerza zaskoczysz wszystkich gości oraz domowników!

Czy wiesz, że?

Słynne Cevapcici stanowią niejako podstawę kuchni bałkańskiej. To nic innego jak niewielkie ruloniki powstałe z wołowiny lub baraniny. Potrawę obowiązkowo przyrządza się na ruszcie i podaje z paprykowym sosem Ajvar, pokrojoną cebulą oraz miękkim plackiem pita. Prawdziwe niebo w gębie!

Dla urozmaicenia:

Bałkany mają nam do zaoferowania także wiele wyśmienitych deserów. Jednym z najpopularniejszych jest tak zwana Baklawa. Przygotowuje się ją z mało znanego ciasta listkowego o nazwie ciasto filo. Jego kawałki przekłada się pokruszonymi orzechami albo migdałami, z dodatkiem cukru bądź miodu. Na końcu całość należy zapiec i polać lukrem. Palce lizać!