Przepisy Kuchni Bałkańskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Bałkańskiej

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (45)

Bułgarski gulasz Gjuwecz
ratingratingratingratingrating

276

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mimo że gulasz tradycyjnie kojarzy się z kuchnią węgierską, na całym świecie spotkamy wiele jego...
Klopsy po bałkańsku
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bałkany to region bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Mają piekne góry, ciepłe morze i wspa...
Kociołek z wołowiną
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Sałatka bułgarska
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cechą charakterystyczną bułgarskiej kuchni jest jej nawiązanie zarówno do dań europejskich, jak i...
Papryka faszerowana z soczewicą
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Papryka jest warzywem wyjątkowo uniwersalnym. Sprawdzi się w sałatce czy jako dodatek do kanapki...
Pilav
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Pilav to typowa potrawa kuchni tureckiej, popularna również w Indiach i krajach arabskich. Coraz...
Zapiekanka z bakłażanem i fetą
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawy...
Cevapcici w plackach pity
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Cevapcici? Tak! W końcu czas na kulinarną podróż! Bałkany to fascynujący zakątek Europy, który za...
Leczo z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.
Grillowane gruszki z niebieskim serem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Masz ochotę na coś słodkiego? Śpieszymy z pomocą! Słodkie, wypieczone gruszki z dodatkiem wytrawn...
Grillowany ser Halloumi
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dla Cypryjczyków jest to nie tylko najbardziej znany produkt eskportowy ich wyspy, ale także cenn...
Grillowane burgery z łososia i krewetek
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przysmak, który choć zawędrował do nas zza oceanu, dobrze czuje się na polskim gruncie i zyskuje...
Schab po bałkańsku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Choć najbardziej cenionym wydaniem wieprzowiny w polskich kuchniach jest kotlet schabowy, warto s...
Musaka II
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Gjuwecz mleczny
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Naleśnikowy piętrowiec
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Mleko orzechowe
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Cevapcici winne z sałatką
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dania kuchni bałkańskiej charakteryzują się wyjątkowym wyglądem i smakiem. Koniecznie przyrządź j...
Udziki bałkańskie
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Makaron po bałkańsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
" Muffinkowe jaja "
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ryba w panierce
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia bałkańskaKuchnia bałkańska

Bałkany to bez wątpienia miejsce fascynujące, gdzie krzyżuje się wiele kultur, języków czy religii. Nigdzie indziej nie znajdziemy podobnego zlepku znakomitych smaków, kolorów i niespotykanych aromatów. Jedno jest pewne – na Półwyspie Bałkańskim króluje różnorodność – zarówno w tradycji poszczególnych państw, jak i na kuchennym stole. Pora wyruszyć w podróż w nieznane i często niedoceniane zaułki świata! Bałkany, począwszy od Chorwacji czy Bośni i Hercegowiny, a skończywszy na najdalszych zakątkach Grecji, oferują nam mnóstwo osobliwych i wprost rozpływających się w ustach potraw. Dzięki naszym przepisom już dziś możesz się przenieść w jedno z tych miejsc i poczuć smak najlepszej bałkańskiej kuchni. Tym propozycjom trudno będzie się oprzeć! Zapraszamy!

Dla kogo?

Kuchnia bałkańska bez dwóch zdań trafi w gust kulinarnych globtroterów. Wyjątkowe smaki tamtejszych dań nie pozwolą na długo o sobie zapomnieć. Mięsne Cevapcici czy towarzystwo niezastąpionego sosu Ajvar? Grzech nie spróbować!

Na jaką okazję?

Bałkańskie specjały to znakomicie przyrządzone mięsa, owoce morza i dużo warzyw. Brzmi kusząco, prawda? Pozycje z tamtejszego menu możesz serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Z pomocą pysznych specjałów rodem z bałkańskiego talerza zaskoczysz wszystkich gości oraz domowników!

Czy wiesz, że?

Słynne Cevapcici stanowią niejako podstawę kuchni bałkańskiej. To nic innego jak niewielkie ruloniki powstałe z wołowiny lub baraniny. Potrawę obowiązkowo przyrządza się na ruszcie i podaje z paprykowym sosem Ajvar, pokrojoną cebulą oraz miękkim plackiem pita. Prawdziwe niebo w gębie!

Dla urozmaicenia:

Bałkany mają nam do zaoferowania także wiele wyśmienitych deserów. Jednym z najpopularniejszych jest tak zwana Baklawa. Przygotowuje się ją z mało znanego ciasta listkowego o nazwie ciasto filo. Jego kawałki przekłada się pokruszonymi orzechami albo migdałami, z dodatkiem cukru bądź miodu. Na końcu całość należy zapiec i polać lukrem. Palce lizać!