Sałatka bułgarska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka bułgarska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

612 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

448 osób wydrukowało

Pobierz pdf

791 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.

Sałatka bułgarska - Krok 1

Krok 2

Papryki oczyszczone z gniazd nasiennych pokrój w kostkę. Ostre papryczki pokrój w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekaj.

Sałatka bułgarska - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr połącz z 2 łyżkami wody i oliwą z oliwek.

Sałatka bułgarska - Krok 3

Krok 4

Warzywa wymieszaj, połącz z sosem, a potem podziel na 4 talerzyki. Posyp pokruszonym serem i udekoruj ostrymi papryczkami.

Sałatka bułgarska - Krok 4
20

Opinie o przepisie

  • Wiktor Kiełczewski

    Wiktor Kiełczewski , 04.10.2018

    Mmm... Paprzyczka chili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Spychała

    Agnieszka Spychała , 01.08.2018

    pyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Zrobię sobie to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izabela Czarniak

    izabela Czarniak , 29.09.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke , 11.08.2015

    jutro zrobię dla gości :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Płusa

    Agnieszka Płusa , 11.08.2015

    Zamiast ogórka można dać młodą cukinię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Góźdź

    Krzysztof Góźdź , 10.08.2015

    Dzisiaj taka była na obiadek.........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Góźdź

    Krzysztof Góźdź , 10.08.2015

    Proponuje zimną sałatę na winnym occie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko , 10.08.2015

    SYF..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafcio Gubernator

    Rafcio Gubernator , 10.08.2015

    To jest smak słońca - kalmarki marynowane z Bułgarską papryką. Niebo w gębie, piekło w d... :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Miedziak

    Krzysztof Miedziak , 10.08.2015

    Mizeria z zimną śmietanka z solą i pieprzem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Wojciechowski

    Edward Wojciechowski , 10.08.2015

    Wole golone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Biernaciak

    Eugeniusz Biernaciak , 10.08.2015

    Aniu i Asiu dosypcie troszkę pieprzu....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Orda

    Elżbieta Orda , 10.08.2015

    można łączyć ogórek z pomidorem, ale przed połączeniem należy dodać jakiś tłuszcz: oliwę z oliwek, śmietanę, jogurt itp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Załęska

    Marzena Załęska , 10.08.2015

    Ogórek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Woźniak

    Mariusz Woźniak , 10.08.2015

    Smakowicie wyglada,a czy pomidora z ogurkiem sie nie miesza,zalezy kto co lubi:)B)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.08.2015

    Małgorzata, brzmi bardzo smakowicie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Trykacz

    Małgorzata Trykacz , 10.08.2015

    Ja z potraw bułgarskich najbardziej lubiłam tzw. mandzę. Leczo tylko z wcześniej opieczoną papryką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Szendera

    Beata Szendera , 10.08.2015

    W Bułgarii..zielone ogórki,nie obierają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Antoń

    Maria Antoń , 10.08.2015

    ponoć ogórka z pomidorem się nie łączy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka bułgarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka bułgarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka bułgarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka bułgarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka bułgarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka bułgarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka bułgarska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka bułgarska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka bułgarskaSałatka bułgarska

Cechą charakterystyczną bułgarskiej kuchni jest jej nawiązanie zarówno do dań europejskich, jak i bliskowschodnich. Sałatka bułgarska to jedna z najbardziej znanych potraw, które znajdziecie na bułgarskich stołach. Prosta, szybka i przede wszystkim pyszna – to cechy identyfikujące tę sałatkę. Przygotowywana tradycyjnie od wielu lat, stała się popularna również w niektórych częściach Serbii, Macedonii Północnej i Czarnogóry. Surówka bułgarska to przepis nieskomplikowany. Skorzystajcie z naszej propozycji, a przekonacie się, że warto częściej serwować tę potrawę w swoim domu.

Dla kogo?

Bułgarska sałatka szopska to pomysł dla każdego! Pokochają ją przede wszystkim miłośnicy prostych i szybkich dodatków do dań.

Na jaką okazję?

Sałatka bułgarska doskonale sprawdzi się jako przystawka lub samodzielny posiłek, serwowany na śniadanie lub szybki lunch w pracy.

Czy wiesz, że?

Sałata szopska, czyli inaczej bułgarska, swoją nazwę wzięła od określenia mieszkańców Sofii, których tradycyjnie nazywano Szopi.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę możecie wzbogacić siekanymi orzechami włoskimi, które wysypcie na wierzch dania, tuż przed jego podaniem.