Sałatka Szwedzka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

224 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraczki, ziemniaki, jajka, szynkę, ogórki oraz jabłka pokrój w półcentymetrową kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałych składników.

Sałatka Szwedzka - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i dopraw cukrem.

Sałatka Szwedzka - Krok 2

Krok 3

Z chleba tostowego zrób grzanki, zapiekając kromki w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 12 minut.

Sałatka Szwedzka - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki z sosem. Posiekaj koperek i dodaj do sałatki.

Sałatka Szwedzka - Krok 4

Krok 5

Sałatkę podawaj na grzankach, udekorowaną świeżym koperkiem.

Sałatka Szwedzka - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Sos sałatkowy do mizerii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy do mizerii Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka SzwedzkaSałatka Szwedzka

Sałatka szwedzka to łatwa do przygotowania i bardzo smaczna potrawa, którą można podać w elegancki sposób. Sprawdzi się zarówno jako codzienna przekąska, jak i przystawka podczas przyjęć. Przyrządza się ją z marynowanych buraczków, ogórków konserwowych, szynki, jajek na twardo, jabłek oraz białego, delikatnego sosu i świeżego koperku. Wszystkie składniki, pokrojone w kostkę i doprawione, układa się na trójkątach pieczywa tostowego i ozdabia gałązkami koperku. Oczywiście sałatkę możesz też podać w salaterce i ułożyć obok pieczywo. W takiej formie zabierzesz ją także do pracy i zjesz na drugie śniadanie. Będzie również dobrze smakowała i wyglądała posypana innymi zielonymi dodatkami – np. pietruszką lub szczypiorkiem. Jasne pieczywo tostowe można zastąpić bagietką lub pełnoziarnistym chlebem. Wystarczy wówczas zrobić z nich grzanki i nakładać na nie sałatkę. Dodatkowo kanapeczki warto ozdobić plasterkami ogórka lub pokrojonymi w ćwiartki małymi buraczkami. Sprawdź nasz przepis i spróbuj tej efektownej przekąski!