Surströmming — co to? Jak jeść tę szwedzką potrawę?
Jeśli jeszcze nie słyszeliście o potrawie surströmming – co to jest i jak ją przyrządzić, spieszymy z pomocą! Kuchnie z różnych rejonów świata nieustannie inspirują nas do wprowadzania zmian w nieco monotonnym jadłospisie. Ciekawość smaków, przypraw i połączeń kultowych skłania do coraz częstszych poszukiwań dań, które wprowadzą powiew świeżości podczas rodzinnych przyjęć. Czy szwedzki surströmming także ma szansę na stałe zagościć w waszym menu?
Surströmming – co to za potrawa i jak się ją przyrządza?
Potrawa znana i spożywana nie tylko w Szwecji, ale i w pozostałych krajach nordyckich. Surströmming to inaczej kiszona ryba, a dokładniej śledź bałtycki. Kiszenie śledzi to długotrwały proces, który trwa około pół roku. Polega na umieszczeniu śledzi w beczkach z dużą ilością soli, która zapobiega ich gniciu, i poddaniu ich kilkumiesięcznej fermentacji w metalowych puszkach. Śledź rodem ze Szwecji ma lekko słonawy i kwaśny smak. Przed spróbowaniem tej potrawy trzeba przygotować się na charakterystyczny silny zapach, który przypaść do gustu może jedynie wybitnym koneserom rybnych przysmaków.
Święto kiszonego śledzia – dlaczego ta potrawa jest tak ważna w Szwecji?
W Polsce surströmming jest raczej trudny do zdobycia, próżno zatem szukać tego specjału wśród innych puszek z rybami na półkach sklepowych. Można jednak nabyć go przez internet. Na prawdziwą ucztę kiszonego śledzia najlepiej wybrać się do Szwecji w trzeci czwartek sierpnia. To właśnie tego dnia Szwedzi rozpoczynają sezon serwowania tego dania. Wiąże się to z zakończeniem okresu fermentacji. Jak jeść surströmming? Zazwyczaj jest on serwowany ze słodkimi ziemniakami i czerwoną cebulką, z ziemniaczaną pastą i z cienkim chlebem.
W jaki sposób podaje się surströmming?
Kiszonego śledzia podaje się na kanapce, po uprzednim wyjęciu z puszki, rozcięciu go wzdłuż i usunięciu wnętrzności. Czerwone mięso należy rozgnieść widelcem i pozbawić ości. Po rozdzieleniu na mniejsze kawałeczki kiszonego śledzia układa się na cienkim, ciemnym chlebie z posiekaną czerwoną cebulą i plastrami ziemniaków. Następnie kanapkę polewa się gęstą, kwaśną śmietaną. W zależności od rodzaju chleba surströmming występuje w formie zwykłej lub zwijanej kanapki. Do tej potrawy Szwedzi serwują tradycyjnie szklankę mleka.
Fermentowane potrawy – delikates czy dziwactwo?
Jedzenie poddawane procesom fermentacji znane jest na całym świecie. Polacy zajadają się kiszoną kapustą i ogórkami, Marokańczycy kiszoną cytryną, a Japończycy tuńczykiem. Szwedzki specjał w postaci kiszonego śledzia nie powinien więc nikogo zadziwiać. Wiedząc, co to surströmming i jak go jeść, sami możecie zdecydować, czy podejmiecie się próby skosztowania tego dania. Z racji charakterystycznego mocnego zapachu, puszki z kiszonymi śledziami najlepiej nie otwierać w domu. Ciśnienie w puszce jest tak duże, że warto otwierać ją pod wodą.
Klasyczny śledź na polskich stołach – lepszy od kiszonego?
Śledzie królują podczas różnego rodzaju przyjęć w postaci przystawek podawanych na różne sposoby. Jeśli jesteście przekonani, że szwedzka wersja tej ryby nie mieści się w waszym kulinarnym guście, warto postawić na sprawdzone przepisy, takie jak np. śledzie pod pierzynką, filety śledziowe po kaszubsku czy sałatkę śledziową. Niezależnie od tego, czy marynowane, w oleju, w śmietanie, czy kiszone, śledzie bez wątpienia to jedne z najchętniej przyrządzanych ryb i niezwykle cenione przez miłośników rybnych przysmaków.
Komentarze (0)