Śledzie pod pierzynką - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

96 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1051 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

50 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

150 gramów

100 gramów

150 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę wielkości zielonego groszku.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Ogórki i jabłka pokrój w kosteczkę takiej wielkości jak cząstki buraka. Ser zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno szczypior.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Śledzie pokrój w dwucentymetrową kostkę, wymieszaj z olejem lnianym i musztardą. Cebulę posiekaj drobno i sparz w gorącej wodzie.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Kremówkę ubij na sztywno, pomieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, połową szczypioru i łyżką Mieszanki Zioła prowansalskie Knorr.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W szklanej salaterce na dnie ułóż warstwę śledzi, przełóż je warstwą śmietany z majonezem, a następnie na wierzch połóż kolejno buraka, jabłko, ogórka, zielony groszek, sparzoną cebulkę, posiekane jajka. Czynność powtórz, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Wierzch sałatki wykończ sosem, oprósz startym serem, dopraw obficie Pieprzem Knorr i posyp pozostałym szczypiorem.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać też trochę czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę, która zaostrzy smak sałatki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej