Składniki
250 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
50 mililitrów
2 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
150 gramów
100 gramów
150 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę wielkości zielonego groszku.
Krok 2
Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Ogórki i jabłka pokrój w kosteczkę takiej wielkości jak cząstki buraka. Ser zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno szczypior.
Krok 3
Śledzie pokrój w dwucentymetrową kostkę, wymieszaj z olejem lnianym i musztardą. Cebulę posiekaj drobno i sparz w gorącej wodzie.
Krok 4
Kremówkę ubij na sztywno, pomieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, połową szczypioru i łyżką Mieszanki Zioła prowansalskie Knorr.
Krok 5
W szklanej salaterce na dnie ułóż warstwę śledzi, przełóż je warstwą śmietany z majonezem, a następnie na wierzch połóż kolejno buraka, jabłko, ogórka, zielony groszek, sparzoną cebulkę, posiekane jajka. Czynność powtórz, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.
Krok 6
Wierzch sałatki wykończ sosem, oprósz startym serem, dopraw obficie Pieprzem Knorr i posyp pozostałym szczypiorem.
Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać też trochę czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę, która zaostrzy smak sałatki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej