Składniki
250 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
50 mililitrów
2 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
150 gramów
100 gramów
150 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę wielkości zielonego groszku.

Krok 2
Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Ogórki i jabłka pokrój w kosteczkę takiej wielkości jak cząstki buraka. Ser zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno szczypior.

Krok 3
Śledzie pokrój w dwucentymetrową kostkę, wymieszaj z olejem lnianym i musztardą. Cebulę posiekaj drobno i sparz w gorącej wodzie.

Krok 4
Kremówkę ubij na sztywno, pomieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, połową szczypioru i łyżką Mieszanki Zioła prowansalskie Knorr.

Krok 5
W szklanej salaterce na dnie ułóż warstwę śledzi, przełóż je warstwą śmietany z majonezem, a następnie na wierzch połóż kolejno buraka, jabłko, ogórka, zielony groszek, sparzoną cebulkę, posiekane jajka. Czynność powtórz, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.

Krok 6
Wierzch sałatki wykończ sosem, oprósz startym serem, dopraw obficie Pieprzem Knorr i posyp pozostałym szczypiorem.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać też trochę czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę, która zaostrzy smak sałatki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie pod pierzynką - VIDEO
Szuba, czyli mówiąc inaczej śledzie pod pierzynką, to popularna sałatka, która przywędrowała do nas z Ukrainy. Kolorowe danie kusi nie tylko ciekawą kompozycją smaków, ale leż niesamowitym wyglądem. Śledzie pod pierzynką z buraczkami to sałatka warstwowa. Poszczególne poziomy przenikają się między sobą, tworząc bardzo ciekawy efekt wizualny. Właśnie dlatego serwuje się ją głównie w wysokich szklanych miskach, które doskonale go eksponują.
Z czego przyrządza się śledzie pod pierzynką? Przepis na tę sałatkę nie jest skomplikowany. W swoim tradycyjnym wydaniu szuba to kompozycja filetów śledziowych, słodkiej marchewki, buraków, jajek na twardo i sosu na bazie majonezu i śmietany. Nakładając porcję szuby na talerz najlepiej przedrzeć się przez wszystkie warstwy potrawy, żeby móc poczuć prawdziwą eksplozję smaków.
Dla kogo?
Przepis na śledzie pod pierzynką nie jest dla każdego. Sałatkę polubią osoby zwyczajnie lubiące śledzie, które zdecydowanie są najmocniej wyczuwalnym smakiem w tej potrawie.
Na jaką okazję?
Szuba doskonale sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia – możesz postawić ją na wigilijnym stole, jako jedną z dwunastu potraw. Ta efektowna sałatka dobrze będzie prezentować się także na imprezie karnawałowej.
Czy wiesz, że?
Szuba występuje też w wersji wegetariańskiej.
Dla urozmaicenia
Śledzie pod pierzynką możesz urozmaicić, dodając do sałatki gotowane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki lub marynowane pieczarki. Dla jeszcze lepszego efektu wizualnego i smakowego wierzchnią warstwę sałatki możesz posypać startym na grubych oczkach żółtym serem.