Śledzie pod pierzynką video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie pod pierzynką - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

478 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1093 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

50 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

150 gramów

100 gramów

150 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę wielkości zielonego groszku.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Ogórki i jabłka pokrój w kosteczkę takiej wielkości jak cząstki buraka. Ser zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno szczypior.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Śledzie pokrój w dwucentymetrową kostkę, wymieszaj z olejem lnianym i musztardą. Cebulę posiekaj drobno i sparz w gorącej wodzie.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Kremówkę ubij na sztywno, pomieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, połową szczypioru i łyżką Mieszanki Zioła prowansalskie Knorr.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W szklanej salaterce na dnie ułóż warstwę śledzi, przełóż je warstwą śmietany z majonezem, a następnie na wierzch połóż kolejno buraka, jabłko, ogórka, zielony groszek, sparzoną cebulkę, posiekane jajka. Czynność powtórz, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Wierzch sałatki wykończ sosem, oprósz startym serem, dopraw obficie Pieprzem Knorr i posyp pozostałym szczypiorem.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać też trochę czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę, która zaostrzy smak sałatki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej