Śledzie pod pierzynką video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie pod pierzynką - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

481 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

50 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

150 gramów

100 gramów

150 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę wielkości zielonego groszku.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Ogórki i jabłka pokrój w kosteczkę takiej wielkości jak cząstki buraka. Ser zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno szczypior.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Śledzie pokrój w dwucentymetrową kostkę, wymieszaj z olejem lnianym i musztardą. Cebulę posiekaj drobno i sparz w gorącej wodzie.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Kremówkę ubij na sztywno, pomieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, połową szczypioru i łyżką Mieszanki Zioła prowansalskie Knorr.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W szklanej salaterce na dnie ułóż warstwę śledzi, przełóż je warstwą śmietany z majonezem, a następnie na wierzch połóż kolejno buraka, jabłko, ogórka, zielony groszek, sparzoną cebulkę, posiekane jajka. Czynność powtórz, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Wierzch sałatki wykończ sosem, oprósz startym serem, dopraw obficie Pieprzem Knorr i posyp pozostałym szczypiorem.

Śledzie pod pierzynką - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać też trochę czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę, która zaostrzy smak sałatki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie pod pierzynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej