Składniki
250 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
50 mililitrów
2 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
150 gramów
100 gramów
150 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę wielkości zielonego groszku.
Krok 2
Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Ogórki i jabłka pokrój w kosteczkę takiej wielkości jak cząstki buraka. Ser zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno szczypior.
Krok 3
Śledzie pokrój w dwucentymetrową kostkę, wymieszaj z olejem lnianym i musztardą. Cebulę posiekaj drobno i sparz w gorącej wodzie.
Krok 4
Kremówkę ubij na sztywno, pomieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, połową szczypioru i łyżką Mieszanki Zioła prowansalskie Knorr.
Krok 5
W szklanej salaterce na dnie ułóż warstwę śledzi, przełóż je warstwą śmietany z majonezem, a następnie na wierzch połóż kolejno buraka, jabłko, ogórka, zielony groszek, sparzoną cebulkę, posiekane jajka. Czynność powtórz, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.
Krok 6
Wierzch sałatki wykończ sosem, oprósz startym serem, dopraw obficie Pieprzem Knorr i posyp pozostałym szczypiorem.
Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać też trochę czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę, która zaostrzy smak sałatki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej