Tatar ze śledzia - śledziowy: przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Tatar ze śledzia

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę umyj, odcedź na sicie, szalotkę oraz śledzie pokrój w drobną kostkę.

Tatar ze śledzia - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż szalotkę, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz oraz przyprawę Knorr. Całość smaż 4 min. Odstaw do wystygnięcia.

Tatar ze śledzia - Krok 2

Krok 3

W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany tatar ułóż na liściach sałaty.

Tatar ze śledzia - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać do tatara ostrą papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar ze śledziaTatar ze śledzia

Jak podać rybę w wersji, której nikt się nie spodziewa? Zamiast śledzia w kawałkach możesz zaserwować go w formie tatara ze śledzia. Przepis ten ma wiele wersji, np. z majonezem lub buraczkami. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, to połączenie ryby i cierpkich dodatków zachwyci każdego! Poznaj sposób na prostą i szybką przekąskę, która sprawdzi się na każdą okazję.

Dla kogo?

Tatar ze śledzia polecamy… Fanom tatara i śledzia! Pierwsi będą zaskoczeni tym, jak dobrze może smakować to danie, gdy mięso wołowe zastąpimy rybim. Drugim może przypaść do gustu ciekawa forma podania ich ulubionego gatunku ryb. To idealna przystawka dla każdego, kto chce spróbować czegoś nieoczywistego.

Na jaką okazję?

Klasyczny tatar ze śledzia sprawdzi się na rodzinne spotkania, także te świąteczne. Nie musi być oczywiście głównym daniem rybnym, ale raczej przystawką. Polecamy go także na inne imprezy o luźniejszym charakterze – prezentuje się idealnie, a jak smakuje! Poczęstuj nim przyjaciół, a sami spytają cię o przepis.

Czy wiesz, że?

Tatar w oryginalnej wersji jest mięsną przystawką, sporządzaną na bazie surowego mięsa, np. wołowego lub wieprzowego i żółtka jajka. Z biegiem lat pojawiało się wiele przepisów na różne rodzaje tatara, także te wegetariańskie, a nawet wegańskie, np. z fasoli lub suszonych pomidorów.

Dla urozmaicenia:

Do tradycyjnego tatara ze śledzia możesz dodać na przykład marynowane papryczki chili, które nadadzą mu pikantnego charakteru. Ogórki zamień w przepisie na prosty tatar ze śledzia na kapary – mają one podobny, cierpki smak. Składniki poukładaj warstwowo, to jeszcze bardziej uatrakcyjni wygląd dania.