
Składniki
200 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę umyj, odcedź na sicie, szalotkę oraz śledzie pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Na rozgrzanym oleju podsmaż szalotkę, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz oraz przyprawę Knorr. Całość smaż 4 min. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 3
W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany tatar ułóż na liściach sałaty.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać do tatara ostrą papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tatar ze śledzia
Jak podać rybę w wersji, której nikt się nie spodziewa? Zamiast śledzia w kawałkach możesz zaserwować go w formie tatara ze śledzia. Przepis ten ma wiele wersji, np. z majonezem lub buraczkami. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, to połączenie ryby i cierpkich dodatków zachwyci każdego! Poznaj sposób na prostą i szybką przekąskę, która sprawdzi się na każdą okazję.
Dla kogo?
Tatar ze śledzia polecamy… Fanom tatara i śledzia! Pierwsi będą zaskoczeni tym, jak dobrze może smakować to danie, gdy mięso wołowe zastąpimy rybim. Drugim może przypaść do gustu ciekawa forma podania ich ulubionego gatunku ryb. To idealna przystawka dla każdego, kto chce spróbować czegoś nieoczywistego.
Na jaką okazję?
Klasyczny tatar ze śledzia sprawdzi się na rodzinne spotkania, także te świąteczne. Nie musi być oczywiście głównym daniem rybnym, ale raczej przystawką. Polecamy go także na inne imprezy o luźniejszym charakterze – prezentuje się idealnie, a jak smakuje! Poczęstuj nim przyjaciół, a sami spytają cię o przepis.
Czy wiesz, że?
Tatar w oryginalnej wersji jest mięsną przystawką, sporządzaną na bazie surowego mięsa, np. wołowego lub wieprzowego i żółtka jajka. Z biegiem lat pojawiało się wiele przepisów na różne rodzaje tatara, także te wegetariańskie, a nawet wegańskie, np. z fasoli lub suszonych pomidorów.
Dla urozmaicenia:
Do tradycyjnego tatara ze śledzia możesz dodać na przykład marynowane papryczki chili, które nadadzą mu pikantnego charakteru. Ogórki zamień w przepisie na prosty tatar ze śledzia na kapary – mają one podobny, cierpki smak. Składniki poukładaj warstwowo, to jeszcze bardziej uatrakcyjni wygląd dania.


































