Tatar ze śledzia - śledziowy: przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Tatar ze śledzia

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę umyj, odcedź na sicie, szalotkę oraz śledzie pokrój w drobną kostkę.

Tatar ze śledzia - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż szalotkę, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz oraz przyprawę Knorr. Całość smaż 4 min. Odstaw do wystygnięcia.

Tatar ze śledzia - Krok 2

Krok 3

W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany tatar ułóż na liściach sałaty.

Tatar ze śledzia - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać do tatara ostrą papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar ze śledzia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar ze śledziaTatar ze śledzia

Jak podać rybę w wersji, której nikt się nie spodziewa? Zamiast śledzia w kawałkach możesz zaserwować go w formie tatara ze śledzia. Przepis ten ma wiele wersji, np. z majonezem lub buraczkami. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, to połączenie ryby i cierpkich dodatków zachwyci każdego! Poznaj sposób na prostą i szybką przekąskę, która sprawdzi się na każdą okazję.

Dla kogo?

Tatar ze śledzia polecamy… Fanom tatara i śledzia! Pierwsi będą zaskoczeni tym, jak dobrze może smakować to danie, gdy mięso wołowe zastąpimy rybim. Drugim może przypaść do gustu ciekawa forma podania ich ulubionego gatunku ryb. To idealna przystawka dla każdego, kto chce spróbować czegoś nieoczywistego.

Na jaką okazję?

Klasyczny tatar ze śledzia sprawdzi się na rodzinne spotkania, także te świąteczne. Nie musi być oczywiście głównym daniem rybnym, ale raczej przystawką. Polecamy go także na inne imprezy o luźniejszym charakterze – prezentuje się idealnie, a jak smakuje! Poczęstuj nim przyjaciół, a sami spytają cię o przepis.

Czy wiesz, że?

Tatar w oryginalnej wersji jest mięsną przystawką, sporządzaną na bazie surowego mięsa, np. wołowego lub wieprzowego i żółtka jajka. Z biegiem lat pojawiało się wiele przepisów na różne rodzaje tatara, także te wegetariańskie, a nawet wegańskie, np. z fasoli lub suszonych pomidorów.

Dla urozmaicenia:

Do tradycyjnego tatara ze śledzia możesz dodać na przykład marynowane papryczki chili, które nadadzą mu pikantnego charakteru. Ogórki zamień w przepisie na prosty tatar ze śledzia na kapary – mają one podobny, cierpki smak. Składniki poukładaj warstwowo, to jeszcze bardziej uatrakcyjni wygląd dania.