Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
150 mililitrów
100 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, następnie przełóż do zimnej wody.
Krok 2
Wymieszaj warzywa z ugotowanym wcześniej na półtwardo makaronem, oliwkami, pomidorami oraz tuńczykiem, następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Krok 3
Wymieszaj dokładnie Fix Knorr ze śmietaną oraz wodą.
Krok 4
Zalej składniki w naczyniu przygotowanym Fixem Knorr i posyp startym serem.
Krok 5
Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni tak, aby ser się zapiekł i sos zgęstniał. Podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowa zapiekanka makaronowa
Dania zapiekane z makaronem to niezliczona wręcz liczba kombinacji: można łączyć je z mięsem, wędliną, serem, rybami i – oczywiście – warzywami. Zapiekanka makaronowa z warzywami to smaczna kompozycja wielu kolorowych składników. Do jej przygotowania potrzebujesz tuńczyka w puszce (najlepiej sprawdzi się w kawałkach, w sosie własnym), czerwonej papryki, brokuła, mięsistych suszonych pomidorów oraz wyrazistych oliwek, zarówno zielonych, jak i czarnych. Pokrój w kostkę paprykę, a brokuł podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo. Schłódź go w zimnej wodzie, a następnie wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem oraz pozostałymi składnikami – ułóż wszystko w naczyniu żaroodpornym. Przed włożeniem dania do piekarnika polej wszystko sosem serowo-brokułowym, który połączy składniki i nada potrawie smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Wierzch zapiekanki posyp obficie startym żółtym serem. Podawaj ją solo lub z dowolną sałatką, na przykład z kapusty pekińskiej i pomidorków koktajlowych – życzymy smacznego.