
Składniki
1 sztuka
null
null
0.5 kilograma
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
0.5 kilograma
1 szklanka
100 gramów
1 łyżeczka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurki oczyści i umyj następie osusz. Cebule posiekaj w kostkę.
Krok 2
Na oliwie i łyżce masła podsmaż kurki oraz cebulę.
Krok 3
Dodaj pietruszkę i jeszcze chwilę smaż, po czym zalej winem i dopraw solą oraz pieprzem. Gdy grzyby zmiękną, rozprowadź z nimi śmietanę. Zestaw z ognia.
Krok 4
Dodaj starty na grubych oczkach ser i wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z gorącym sosem.
Krok 6
Dekoruj podsmażonymi na maśle listkami szałwii. Doskonale do dania pasować będzie schłodzone białe wino.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej