Spaghetti z kruchymi kurkami

Autor: MartaS MartaS

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżeczka

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

0

2 łyżki

0.5 kilograma

0

0

2 łyżki

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki oczyści i umyj następie osusz. Cebule posiekaj w kostkę.

Krok 2

Na oliwie i łyżce masła podsmaż kurki oraz cebulę.

Krok 3

Dodaj pietruszkę i jeszcze chwilę smaż, po czym zalej winem i dopraw solą oraz pieprzem. Gdy grzyby zmiękną, rozprowadź z nimi śmietanę. Zestaw z ognia.

Krok 4

Dodaj starty na grubych oczkach ser i wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 5

Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z gorącym sosem.

Krok 6

Dekoruj podsmażonymi na maśle listkami szałwii. Doskonale do dania pasować będzie schłodzone białe wino.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Jesienny kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej