Spaghetti z kruchymi kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z kruchymi kurkami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

0.5 kilograma

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

0.5 kilograma

1 szklanka

100 gramów

1 łyżeczka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki oczyści i umyj następie osusz. Cebule posiekaj w kostkę.

Krok 2

Na oliwie i łyżce masła podsmaż kurki oraz cebulę.

Krok 3

Dodaj pietruszkę i jeszcze chwilę smaż, po czym zalej winem i dopraw solą oraz pieprzem. Gdy grzyby zmiękną, rozprowadź z nimi śmietanę. Zestaw z ognia.

Krok 4

Dodaj starty na grubych oczkach ser i wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 5

Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z gorącym sosem.

Krok 6

Dekoruj podsmażonymi na maśle listkami szałwii. Doskonale do dania pasować będzie schłodzone białe wino.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z kruchymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z kruchymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z kruchymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z kruchymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z kruchymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z kruchymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z kruchymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z kruchymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Siekane kotlety z kurczaka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej