Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

1586 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

374 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według wskazówek podanych na opakowaniu.

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodaj mięso i smaż nieustannie mieszając, aby nie zrobiły się grudki.

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - Krok 2

Krok 3

Dodaj do mięsa świeżo mielony pieprz, oregano oraz posiekane zioła, natkę pietruszki i rozmaryn. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż chwilę.

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - Krok 3

Krok 4

Teraz wlej sos spaghetti. Dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz czosnek. Duś wszystko około 10 minut.

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - Krok 4

Krok 5

Odcedź makaron i przełóż na patelnię z sosem. Dodaj margarynę. Wszystko wymieszaj dokładnie i gotuj 1 minutę. Podawaj natychmiast skropione oliwą z oliwek.

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Joanka Junng

    Joanka Junng , 23.06.2016

    Uwielbiam te klasyczne spaghetti, wiadomo, że makaron musi być pierwsza klasa, ja zawsze kupuję włoski Primo gusto, jest idealny i przesmaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva U.

    Eva U. , 10.02.2016

    Tajemnicą sosu bolonskigo(ragù) jest..... lunga cottura (długie gotowanie) co najmniej 3- 4 godziny. Będzie smaczniejszy przygotowany dzień prędzej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami

Próżno szukać osoby, która nie lubi smaku włoskiego spaghetti bolognese. To łatwe oraz szybkie w przygotowaniu sztandarowe danie kuchni słonecznej Italii zaspokoi nawet najbardziej wymagającego głodomora! Zainspiruj się naszym przepisem i wyczaruj aromatyczny sos do spaghetti bolognese. Przedstawiamy potrawę zasługującą na miano doskonałej!

Dla kogo?

Dla fanów sosu pomidorowego połączonego z intensywnym smakiem ziół. Niezwykle aromatyczny i pyszny przepis, któremu trudno będzie się oprzeć!

Na jaką okazję?

Włoskie spaghetti bolognese idealnie sprawdzi się, gdy nie masz zbyt wiele czasu ani pomysłu na smaczny obiad.

Czy wiesz, że?

Przeciętny Włoch zjada rocznie aż do 26 kilogramów makaronu – ta liczba zdecydowanie robi wrażenie! Zaraz na drugim miejscu znajdują się Wenezuelczycy, a podium zamykają mieszkańcy Tunezji.

Dla urozmaicenia

W okresie letnim sos spaghetti wzbogacić możesz o kawałki świeżych pomidorów – wtedy są najsmaczniejsze!