Włoskie spaghetti Bolognese - przyprawy oraz zioła | Przepisy.pl pixel

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

1676 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według wskazówek podanych na opakowaniu.

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodaj mięso i smaż nieustannie mieszając, aby nie zrobiły się grudki.

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - Krok 2

Krok 3

Dodaj do mięsa świeżo mielony pieprz, oregano oraz posiekane zioła, natkę pietruszki i rozmaryn. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż chwilę.

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - Krok 3

Krok 4

Teraz wlej sos spaghetti. Dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz czosnek. Duś wszystko około 10 minut.

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - Krok 4

Krok 5

Odcedź makaron i przełóż na patelnię z sosem. Dodaj margarynę. Wszystko wymieszaj dokładnie i gotuj 1 minutę. Podawaj natychmiast skropione oliwą z oliwek.

Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Joanka Junng

    Joanka Junng , 23.06.2016

    Uwielbiam te klasyczne spaghetti, wiadomo, że makaron musi być pierwsza klasa, ja zawsze kupuję włoski Primo gusto, jest idealny i przesmaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva U.

    Eva U. , 10.02.2016

    Tajemnicą sosu bolonskigo(ragù) jest..... lunga cottura (długie gotowanie) co najmniej 3- 4 godziny. Będzie smaczniejszy przygotowany dzień prędzej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami

Próżno szukać osoby, która nie lubi smaku włoskiego spaghetti bolognese. To łatwe oraz szybkie w przygotowaniu sztandarowe danie kuchni słonecznej Italii zaspokoi nawet najbardziej wymagającego głodomora! Zainspiruj się naszym przepisem i wyczaruj aromatyczny sos do spaghetti bolognese. Przedstawiamy potrawę zasługującą na miano doskonałej!

Dla kogo?

Dla fanów sosu pomidorowego połączonego z intensywnym smakiem ziół. Niezwykle aromatyczny i pyszny przepis, któremu trudno będzie się oprzeć!

Na jaką okazję?

Włoskie spaghetti bolognese idealnie sprawdzi się, gdy nie masz zbyt wiele czasu ani pomysłu na smaczny obiad.

Czy wiesz, że?

Przeciętny Włoch zjada rocznie aż do 26 kilogramów makaronu – ta liczba zdecydowanie robi wrażenie! Zaraz na drugim miejscu znajdują się Wenezuelczycy, a podium zamykają mieszkańcy Tunezji.

Dla urozmaicenia

W okresie letnim sos spaghetti wzbogacić możesz o kawałki świeżych pomidorów – wtedy są najsmaczniejsze!