Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami
łatwe
484 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według wskazówek podanych na opakowaniu.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodaj mięso i smaż nieustannie mieszając, aby nie zrobiły się grudki.

Krok 3
Dodaj do mięsa świeżo mielony pieprz, oregano oraz posiekane zioła, natkę pietruszki i rozmaryn. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż chwilę.

Krok 4
Teraz wlej sos spaghetti. Dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz czosnek. Duś wszystko około 10 minut.

Krok 5
Odcedź makaron i przełóż na patelnię z sosem. Dodaj margarynę. Wszystko wymieszaj dokładnie i gotuj 1 minutę. Podawaj natychmiast skropione oliwą z oliwek.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami
Próżno szukać osoby, która nie lubi smaku włoskiego spaghetti bolognese. To łatwe oraz szybkie w przygotowaniu sztandarowe danie kuchni słonecznej Italii zaspokoi nawet najbardziej wymagającego głodomora! Zainspiruj się naszym przepisem i wyczaruj aromatyczny sos do spaghetti bolognese. Przedstawiamy potrawę zasługującą na miano doskonałej!
Dla kogo?
Dla fanów sosu pomidorowego połączonego z intensywnym smakiem ziół. Niezwykle aromatyczny i pyszny przepis, któremu trudno będzie się oprzeć!
Na jaką okazję?
Włoskie spaghetti bolognese idealnie sprawdzi się, gdy nie masz zbyt wiele czasu ani pomysłu na smaczny obiad.
Czy wiesz, że?
Przeciętny Włoch zjada rocznie aż do 26 kilogramów makaronu – ta liczba zdecydowanie robi wrażenie! Zaraz na drugim miejscu znajdują się Wenezuelczycy, a podium zamykają mieszkańcy Tunezji.
Dla urozmaicenia
W okresie letnim sos spaghetti wzbogacić możesz o kawałki świeżych pomidorów – wtedy są najsmaczniejsze!