Spaghetti Bolognese z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

300 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżka

150 gramów

1 opakowanie

40 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i mięso mielone.

Krok 2

Gdy się zarumieni, wlej czerwone wino i gotuj, aż większość wyparuje.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i koncentratem pomidorowym.

Krok 4

Wlej sos na patelnię i całość duś powoli ok. 15 minut, aż sos bolognese zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Krok 5

Ugotuj makaron. Po ugotowaniu odcedź go i skrop oliwą oraz dodaj masło. Poczekaj, aż masło się rozpuści i otoczy cały makaron. Taki przełóż na talerz lub półmisek.

Krok 6

Na wierzchu makaronu połóż pomidorki cherry przekrojone na pół i oliwki. Następnie polej wszystko gęstym sosem i udekoruj listkami bazylii oraz startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti Bolognese z oliwkami Spaghetti Bolognese z oliwkami

Smak tego włoskiego dania pogłębia dodatek wina, z którym dusi się mięso do sosu bolognese. Potrawę uzupełnia się oliwkami i pomidorkami koktajlowymi, które dodają jej soczystości, a jednocześnie delikatności. Przyrządź sos z mielonej wołowiny, którą podsmażysz na patelni z cebulą, podlejesz winem i poddusisz na małym ogniu. Na koniec dodaj do tego koncentrat pomidorowy i przyprawy, które sprawiają, że smak całości jest bardziej intensywny. Jeśli chcesz go wzbogacić, dodaj też kawałki świeżego pomidora. Wcześniej sparz go, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Makaron po ugotowaniu skrop oliwą. Ułóż na nim sos, oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. W spaghetti bolognese z oliwkami nie może zabraknąć także sera – wykorzystaj parmezan lub starty ser żółty. Makaron udekoruj świeżą bazylią. W takiej postaci możesz go już serwować – sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale i ciepła kolacja. Opcjonalnie dołącz do niego świeżą bagietkę lub grzanki z czosnkiem i ziołami. Szukasz sposobu na przygotowanie smacznego spaghetti bolognese? Skorzystaj z podanego przepisu.