Spaghetti z oliwkami - bolognese: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti Bolognese z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

300 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżka

150 gramów

1 opakowanie

40 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i mięso mielone.

Krok 2

Gdy się zarumieni, wlej czerwone wino i gotuj, aż większość wyparuje.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i koncentratem pomidorowym.

Krok 4

Wlej sos na patelnię i całość duś powoli ok. 15 minut, aż sos bolognese zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Krok 5

Ugotuj makaron. Po ugotowaniu odcedź go i skrop oliwą oraz dodaj masło. Poczekaj, aż masło się rozpuści i otoczy cały makaron. Taki przełóż na talerz lub półmisek.

Krok 6

Na wierzchu makaronu połóż pomidorki cherry przekrojone na pół i oliwki. Następnie polej wszystko gęstym sosem i udekoruj listkami bazylii oraz startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti Bolognese z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti Bolognese z oliwkami Spaghetti Bolognese z oliwkami

Smak tego włoskiego dania pogłębia dodatek wina, z którym dusi się mięso do sosu bolognese. Potrawę uzupełnia się oliwkami i pomidorkami koktajlowymi, które dodają jej soczystości, a jednocześnie delikatności. Przyrządź sos z mielonej wołowiny, którą podsmażysz na patelni z cebulą, podlejesz winem i poddusisz na małym ogniu. Na koniec dodaj do tego koncentrat pomidorowy i przyprawy, które sprawiają, że smak całości jest bardziej intensywny. Jeśli chcesz go wzbogacić, dodaj też kawałki świeżego pomidora. Wcześniej sparz go, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Makaron po ugotowaniu skrop oliwą. Ułóż na nim sos, oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. W spaghetti bolognese z oliwkami nie może zabraknąć także sera – wykorzystaj parmezan lub starty ser żółty. Makaron udekoruj świeżą bazylią. W takiej postaci możesz go już serwować – sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale i ciepła kolacja. Opcjonalnie dołącz do niego świeżą bagietkę lub grzanki z czosnkiem i ziołami. Szukasz sposobu na przygotowanie smacznego spaghetti bolognese? Skorzystaj z podanego przepisu.