Mimo, że ojczyzną tego sosu są Włochy, to Polacy pokochali go do tego stopnia, że wykorzystują go w różnego typu wariacjach. Ale bez względu na rodzaj dania, o jego smaku decyduje jakość składników. Naturalne składniki mogą totalnie zmienić danie, wynosząc je na wiele wyższy poziom. Szczególnie ma to miejsce w przypadku ziół.
Smak zatrzymany w ziołach
Coraz częściej kupujemy zioła lub sami sadzimy. W naszych doniczkach króluje bazylia, oregano, lubczyk, szczypiorek, majeranek oraz mięta. Świeże zioła wspaniale nadają się do dekoracji, a także dodają daniu smaku.
Jednak przy doprawianiu dań lepiej korzystać z suszonych ziół. Suszenie zamyka smak i aromat składników w zminimalizowanej postaci, dzięki czemu już szczypta ziół może zmienić danie. Suszone składniki ponadto długo zachowują zapach i smak, Dlatego śmiało można zastąpić świeże zioła naszą mieszanką naturalnych, suszonych ziół i warzyw. A zatem czas odkryć sos boloński w nowej odsłonie, wykorzystując gotowe suszone składniki. Ich smak Cię zaskoczy.
Bajeczne połączenie kaszy, mięsa i sosu otulone puszystym naleśnikiem.
ZOBACZ PRZEPIS: https://www.przepisy.pl/przepis/zapiekane-nalesniki-gryczane-z-miesem-mielonym-i-kasza
Skoro mowa o kaszy, to wypróbujcie nasze zapiekane bakłażany z nadzieniem z kaszy doprawionym kompozycją naturalnych ziół i składników do bolognese, wszystko pod pięknie spieczoną jogurtową pierzynką. Trzeba przyznać, że jogurtowa pierzynka w połączeniu z ziołowym smakiem sosu bolońskiego robi wrażenie.
ZOBACZ PRZEPIS: https://www.przepisy.pl/przepis/baklazany-zapiekane-z-miesem-kasza-i-jogurtem
Rybka lubi pływać. A pływanie w bolońskim sosie to prawdziwa rozkosz.
Świeży łosoś i aromatyczny sos pomidorowy wzbogacony naturalnie suszonymi ziołami to potrawa warta niejednego grzechu. Przekonajcie się sami.
ZOBACZ PRZEPIS: https://www.przepisy.pl/przepis/losos-w-sosie-bolognese
Jeśli twoim domownikom znudził się sos podawany w klasycznej formie, podaj go w nowej odsłonie przypominającej pieczone cynamonowe ślimaczki. Taka forma przypadnie do gustu najmłodszym, ale także świetnie się sprawdzi jako poczęstunek na przyjęciach albo forma przekąski.
ZOBACZ PRZEPIS: https://www.przepisy.pl/przepis/slimaczki-z-bolognese
Zapieczone roladki z cukinii to propozycja na wiosenny obiad. Chrupka i delikatna w smaku cukinia doskonale komponuje się z naturalnymi przyprawami do bolognese. Tymianek, oregano, czosnek i rozmaryn wydobędą z niej smak. Cukiniowy sad z bolońskim nadzieniem podbije wasze podniebienia.
ZOBACZ PRZEPIS: https://www.przepisy.pl/przepis/roladki-z-cukinii-2
Kończymy przysmakiem nad przysmakami – pizzą.
Nie zamawiaj! Zrób ją sam. Sos w pizzy to składnik, który może zaważyć na smaku całego dania. Sos do pizzy po bolońsku? Właśnie tak to zrób, rozkosz to mało powiedziane. Aż chcę się zabrać choć jeden kawałek ze zdjęcia.
ZOBACZ PRZEPIS: https://www.przepisy.pl/przepis/domowa-pizza-2