
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
sałatka:
150 gramów
150 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie łososia z sosem bolognese zacznij od rozgrzania piekarnika do 200°C. Ustaw urządzenie na tryb góra-dół. W czasie, w którym będzie się rozgrzewało, sięgnij po ząbek czosnku, obierz go i drobno posiekaj. Następnie zajmij się rybą – przygotuj 600 gramów filetów z łososia. Możesz położyć go na desce lub od razu w naczyniu, w którym będziesz piec danie. W małej miseczce wymieszaj łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny i posiekany czosnek. Wetrzyj tę marynatę w łososia i dopraw z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż go do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 8-10 minut.

Krok 2
Pora zająć się sosem. Do rondelka lub małego garnka wlej zawartość puszki krojonych pomidorów. Wymieszaj je dokładnie z zawartością opakowania Knorr Fix Spaghetti Bolognese. Zagotuj całość – gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj całość przez 10 minut.

Krok 3
Na koniec przygotuj sałatkę, z którą będziesz podawać pieczonego łososia. W misce wymieszaj 150 gramów rukoli i 150 gramów pomidorków koktajlowych. Polej całość łyżką stołową oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Podawaj w następujący sposób: na talerzu połóż filet z łososia, polej go sosem bolognese, a sałatkę zaserwuj w oddzielnej misce lub tuż obok ryby. Danie możesz także posypać z wierzchu prażonymi ziarnami słonecznika.


Dobra rada:
Nie jesteś pewien, czy kupujesz świeżą rybę? Sprawdź, czy łosoś ma delikatny przyjemny zapach. Zwróć też uwagę na jego kolor – powinien być jasny i nie mieć przebarwień.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś pieczony z sosem bolognese
Zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić filety z łososia? Połącz tę delikatną rybę z pomidorowym sosem. Od czego zacząć? Najpierw drobno pokrój czosnek, mieszając go z oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatę wetrzyj w filety. Łososia dopraw jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy będzie się piekł, świeże pomidory pokrój w kostkę (nadawać się będą także warzywa z puszki). Wymieszaj je z sosem bolońskim i dopraw według uznania. Następnie zagotuj wszystko, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę. Przygotuj sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych, skrop ją oliwą i dopraw pieprzem. Gotową rybę połóż na talerz, polej sosem i udekoruj świeżymi listkami bazylii, a obok nałóż sałatkę.
Dla kogo?
Uwielbiasz włoską kuchnię i aromatyczne, pomidorowe sosy, jednak nigdy wcześniej nie próbowałeś go w połączeniu ze świeżą rybą? Wypróbuj nasz przepis na łososia w sosie bolognese i podziel się nim ze znajomymi!
Na jaką okazję?
Łosoś w sosie bolognese to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Sprawdzi się zarówno na letni, rodzinny lunch w ogrodzie, jak i romantyczną kolację przy świecach.
Czy wiesz, że?
Gwarancją tego, że przepis będzie udany, jest świeży łosoś dobrej jakości. Jak to ocenić? Zdaj się na swoje zmysły – powąchaj go i sprawdź, czy jego skórka nie ma przebarwień. Dobrze będzie także dotknąć ryby, jeśli masz taką okazję. Jej mięso powinno być jędrne i wracać do poprzedniej formy po naciśnięciu palcem.
Dla urozmaicenia:
Chcesz uatrakcyjnić przepis na łososia w sosie bolognese o więcej warzyw? Dołącz do niego fasolkę szparagową lub marchewkę pokrojoną w słupki – ugotowana al dente będzie chrupiąca i urozmaici pomidorowy sos.