
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
800 gramów
100 mililitrów
1 łyżka
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety ryby skrop cytryną, oliwą i oprósz pieprzem. Obsmaż krótko z obu stron na patelni wyłożonej pergaminem.
Krok 2
Ugotuj ziemniaki, dobrze rozgnieć je, dodaj margarynę i mleko oraz przyprawę Knorr.
Krok 3
Cztery żaroodporne naczynia natłuść, a następnie na ich spody nałóż po łyżce purée.
Krok 4
Do każdego z naczynek włóż filet ryby i przykryj pozostałym purée. Wierzch każdej zapiekanki posyp serem, ustaw naczynka na blasze i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut. Gotowe zapiekanki udekoruj listkami ziół.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej