Łosoś z koprem włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z koprem włoskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

362 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

289 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

1 sztuka

15 sztuk

1 pęczek

50 mililitrów

100 gramów

5 łyżek

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą i winem.

Łosoś z koprem włoskim  - Krok 1

Krok 2

Łososia oczyść z ości, skóry i pokrój na steki o grubości około 2 cm. Następnie umieść w przygotowanej marynacie.

Łosoś z koprem włoskim  - Krok 2

Krok 3

Koper włoski pokrój w bardzo cienkie plastry, a pomidorki przekrój na pół.

Łosoś z koprem włoskim  - Krok 3

Krok 4

Rybę i warzywa umieść w torebkach do smażenia i dokładnie je zamknij, aby nic nie wyciekło podczas smażenia.

Łosoś z koprem włoskim  - Krok 4

Krok 5

Smaż 10 minut, obracając rybę co jakiś czas.

Łosoś z koprem włoskim  - Krok 5

Krok 6

Po usmażeniu rybę i warzywa wraz z powstałym sokiem przełóż z torebki na talerz, delikatnie oddzielając rybę od soku i warzyw.

Łosoś z koprem włoskim  - Krok 6

Krok 7

Warzywa znów umieść na patelni, dodaj do nich 100 gramów masła i energicznie mieszając, spraw, aby masło połączyło się w emulsję z warzywami w sosie.

Łosoś z koprem włoskim  - Krok 7

Krok 8

Rybę podawaj polaną sosem z warzywami na białym ryżu. Udekoruj syropem balsamicznym.

Łosoś z koprem włoskim  - Krok 8
1

Opinie o przepisie

  • peter fiegler

    peter fiegler , 20.12.2016

    Bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z koprem włoskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z koprem włoskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z koprem włoskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z koprem włoskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z koprem włoskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z koprem włoskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z koprem włoskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z koprem włoskim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z koprem włoskim Łosoś z koprem włoskim

Łosoś to królewska ryba. Przyciąga niezwykle intensywnym, różowawym kolorem i delikatnym smakiem. Można go piec, nadziewać, dodawać do sałatek oraz jeść go na kanapkach. Jest ryba, która z twojego zwykłego obiadu uczyni królewską ucztę. Łosoś przyrządzony w marynacie paprykowo-rozmarynowej nabierze zupełnie nowych walorów smakowych. Usmaż go z soczystymi pomidorami koktajlowymi lub malinowymi. Największą niespodzianką w tym daniu jest grillowany koper włoski, który rzadko gości na polskich stołach. Koper włoski, zwany również fenkułem, jest warzywem używanym zazwyczaj jako przyprawa. Ma charakterystyczny kształt, anyżkowy posmak i pochodzi z regionu basenu Morza Śródziemnego, dlatego też najczęściej stosowany jest w kuchni włoskiej i francuskiej. Jego korzenie, łodygi i liście są jadalne. Koper nada każdemu daniu charakterystyczny aromat. Łososia z fenukłem podawaj z ryżem.