Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
1 sztuka
15 sztuk
1 pęczek
50 mililitrów
100 gramów
5 łyżek
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą i winem.
Krok 2
Łososia oczyść z ości, skóry i pokrój na steki o grubości około 2 cm. Następnie umieść w przygotowanej marynacie.
Krok 3
Koper włoski pokrój w bardzo cienkie plastry, a pomidorki przekrój na pół.
Krok 4
Rybę i warzywa umieść w torebkach do smażenia i dokładnie je zamknij, aby nic nie wyciekło podczas smażenia.
Krok 5
Smaż 10 minut, obracając rybę co jakiś czas.
Krok 6
Po usmażeniu rybę i warzywa wraz z powstałym sokiem przełóż z torebki na talerz, delikatnie oddzielając rybę od soku i warzyw.
Krok 7
Warzywa znów umieść na patelni, dodaj do nich 100 gramów masła i energicznie mieszając, spraw, aby masło połączyło się w emulsję z warzywami w sosie.
Krok 8
Rybę podawaj polaną sosem z warzywami na białym ryżu. Udekoruj syropem balsamicznym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś z koprem włoskim
Łosoś to królewska ryba. Przyciąga niezwykle intensywnym, różowawym kolorem i delikatnym smakiem. Można go piec, nadziewać, dodawać do sałatek oraz jeść go na kanapkach. Jest ryba, która z twojego zwykłego obiadu uczyni królewską ucztę. Łosoś przyrządzony w marynacie paprykowo-rozmarynowej nabierze zupełnie nowych walorów smakowych. Usmaż go z soczystymi pomidorami koktajlowymi lub malinowymi. Największą niespodzianką w tym daniu jest grillowany koper włoski, który rzadko gości na polskich stołach. Koper włoski, zwany również fenkułem, jest warzywem używanym zazwyczaj jako przyprawa. Ma charakterystyczny kształt, anyżkowy posmak i pochodzi z regionu basenu Morza Śródziemnego, dlatego też najczęściej stosowany jest w kuchni włoskiej i francuskiej. Jego korzenie, łodygi i liście są jadalne. Koper nada każdemu daniu charakterystyczny aromat. Łososia z fenukłem podawaj z ryżem.