
Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
1 sztuka
15 sztuk
1 pęczek
50 mililitrów
100 gramów
5 łyżek
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą i winem.
Krok 2
Łososia oczyść z ości, skóry i pokrój na steki o grubości około 2 cm. Następnie umieść w przygotowanej marynacie.
Krok 3
Koper włoski pokrój w bardzo cienkie plastry, a pomidorki przekrój na pół.
Krok 4
Rybę i warzywa umieść w torebkach do smażenia i dokładnie je zamknij, aby nic nie wyciekło podczas smażenia.
Krok 5
Smaż 10 minut, obracając rybę co jakiś czas.
Krok 6
Po usmażeniu rybę i warzywa wraz z powstałym sokiem przełóż z torebki na talerz, delikatnie oddzielając rybę od soku i warzyw.
Krok 7
Warzywa znów umieść na patelni, dodaj do nich 100 gramów masła i energicznie mieszając, spraw, aby masło połączyło się w emulsję z warzywami w sosie.
Krok 8
Rybę podawaj polaną sosem z warzywami na białym ryżu. Udekoruj syropem balsamicznym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś z koprem włoskim
Łosoś to królewska ryba. Przyciąga niezwykle intensywnym, różowawym kolorem i delikatnym smakiem. Można go piec, nadziewać, dodawać do sałatek oraz jeść go na kanapkach. Jest ryba, która z twojego zwykłego obiadu uczyni królewską ucztę. Łosoś przyrządzony w marynacie paprykowo-rozmarynowej nabierze zupełnie nowych walorów smakowych. Usmaż go z soczystymi pomidorami koktajlowymi lub malinowymi. Największą niespodzianką w tym daniu jest grillowany koper włoski, który rzadko gości na polskich stołach. Koper włoski, zwany również fenkułem, jest warzywem używanym zazwyczaj jako przyprawa. Ma charakterystyczny kształt, anyżkowy posmak i pochodzi z regionu basenu Morza Śródziemnego, dlatego też najczęściej stosowany jest w kuchni włoskiej i francuskiej. Jego korzenie, łodygi i liście są jadalne. Koper nada każdemu daniu charakterystyczny aromat. Łososia z fenukłem podawaj z ryżem.