
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pokrój filet z łososia na 4-5 porcji. Oprósz białym pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 2
Ułóż łososia w naczyniu do zapiekania, skrop 3 łyżkami octu balsamicznego i odstaw na 20 minut.

Krok 3
Rozmieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr w 300 ml wody i zagotuj.

Krok 4
Zalej porcje łososia przygotowanym Fixem Knorr tak, aby łosoś pozostawał widoczny. Posyp lekko startym serem.

Krok 5
Zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem porcje ryby ponownie lekko skrop octem balsamicznym i dopraw do smaku, jeśli to konieczne.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany łosoś à la carbonara
Sos carbonara służyć może nie tylko jako baza do makaronu. Z powodzeniem możesz zaserwować go także jako dodatek do łososia. Istnieją różne historie powstania carbonary, lecz najbardziej prawdopodobna jest ta mówiąca o jej narodzinach w Rzymie, tuż po zakończeniu drugiej wojny światowej. Rzymianie smak dania mieli poznać za sprawą grupy stacjonujących tam żołnierzy amerykańskich. Wówczas składnikami sosu był bekon oraz jajka w proszku. W późniejszym czasie bekon zastąpiony został boczkiem lub delikatniejszym mięsem z podgardla wieprzowego. Nazwa carbonara (słowo „carbone” oznacza węgiel) pochodzi zapewne od widocznego na makaronie zmielonego czarnego pieprzu przypominającego z wyglądu tytułowy węgiel. Poza jajkami, boczkiem i pieprzem, równie ważnym składnikiem carbonary jest tarty parmezan lub ser owczy. Czasami do smażonego boczku dodaje się także odrobinę cebuli lub czosnku. Sos ten przyprawia się solą, pieprzem, a niekiedy również gałką muszkatołową.