Zapiekany łosoś à la carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany łosoś à la carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
382 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

643 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

770 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pokrój filet z łososia na 4-5 porcji. Oprósz białym pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 1

Krok 2

Ułóż łososia w naczyniu do zapiekania, skrop 3 łyżkami octu balsamicznego i odstaw na 20 minut.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr w 300 ml wody i zagotuj.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 3

Krok 4

Zalej porcje łososia przygotowanym Fixem Knorr tak, aby łosoś pozostawał widoczny. Posyp lekko startym serem.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 4

Krok 5

Zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem porcje ryby ponownie lekko skrop octem balsamicznym i dopraw do smaku, jeśli to konieczne.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Ela Graczyk

    Ela Graczyk , 17.09.2016

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany łosoś à la carbonara Zapiekany łosoś à la carbonara

Sos carbonara służyć może nie tylko jako baza do makaronu. Z powodzeniem możesz zaserwować go także jako dodatek do łososia. Istnieją różne historie powstania carbonary, lecz najbardziej prawdopodobna jest ta mówiąca o jej narodzinach w Rzymie, tuż po zakończeniu drugiej wojny światowej. Rzymianie smak dania mieli poznać za sprawą grupy stacjonujących tam żołnierzy amerykańskich. Wówczas składnikami sosu był bekon oraz jajka w proszku. W późniejszym czasie bekon zastąpiony został boczkiem lub delikatniejszym mięsem z podgardla wieprzowego. Nazwa carbonara (słowo „carbone” oznacza węgiel) pochodzi zapewne od widocznego na makaronie zmielonego czarnego pieprzu przypominającego z wyglądu tytułowy węgiel. Poza jajkami, boczkiem i pieprzem, równie ważnym składnikiem carbonary jest tarty parmezan lub ser owczy. Czasami do smażonego boczku dodaje się także odrobinę cebuli lub czosnku. Sos ten przyprawia się solą, pieprzem, a niekiedy również gałką muszkatołową.