Zapiekany łosoś à la carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany łosoś à la carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
381 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

768 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pokrój filet z łososia na 4-5 porcji. Oprósz białym pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 1

Krok 2

Ułóż łososia w naczyniu do zapiekania, skrop 3 łyżkami octu balsamicznego i odstaw na 20 minut.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr w 300 ml wody i zagotuj.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 3

Krok 4

Zalej porcje łososia przygotowanym Fixem Knorr tak, aby łosoś pozostawał widoczny. Posyp lekko startym serem.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 4

Krok 5

Zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem porcje ryby ponownie lekko skrop octem balsamicznym i dopraw do smaku, jeśli to konieczne.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Ela Graczyk

    Ela Graczyk , 17.09.2016

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka pieczone z ryżem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany łosoś à la carbonara Zapiekany łosoś à la carbonara

Sos carbonara służyć może nie tylko jako baza do makaronu. Z powodzeniem możesz zaserwować go także jako dodatek do łososia. Istnieją różne historie powstania carbonary, lecz najbardziej prawdopodobna jest ta mówiąca o jej narodzinach w Rzymie, tuż po zakończeniu drugiej wojny światowej. Rzymianie smak dania mieli poznać za sprawą grupy stacjonujących tam żołnierzy amerykańskich. Wówczas składnikami sosu był bekon oraz jajka w proszku. W późniejszym czasie bekon zastąpiony został boczkiem lub delikatniejszym mięsem z podgardla wieprzowego. Nazwa carbonara (słowo „carbone” oznacza węgiel) pochodzi zapewne od widocznego na makaronie zmielonego czarnego pieprzu przypominającego z wyglądu tytułowy węgiel. Poza jajkami, boczkiem i pieprzem, równie ważnym składnikiem carbonary jest tarty parmezan lub ser owczy. Czasami do smażonego boczku dodaje się także odrobinę cebuli lub czosnku. Sos ten przyprawia się solą, pieprzem, a niekiedy również gałką muszkatołową.