Zapiekany łosoś z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany łosoś z brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

318 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 opakowania

500 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Różyczki brokułów obgotuj chwilę we wrzątku, aby zmiękły. Następnie wystudź w wodzie z lodem.

Krok 2

Mleko wymieszaj z przyprawą oraz makaronem z opakowania Nudle Knorr i zagotuj.

Krok 3

Łososia pokrój w cienkie paski i wrzuć do gorącego sosu.

Krok 4

Dodaj brokuły, wszystko wymieszaj i zagotuj. Rozgrzej piekarnik do °C .

Krok 5

Przełóż składniki do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i zapiecz w 200 °C przez 5-6 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany łosoś z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany łosoś z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany łosoś z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany łosoś z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany łosoś z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany łosoś z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany łosoś z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany łosoś z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany łosoś z brokułami Zapiekany łosoś z brokułami

Proste i smaczne – takie jest właśnie danie obiadowe z tego przepisu. Przygotuj zapiekanego łososia, do którego świetnym dodatkiem będzie charakterystyczny, drobny makaron chiński, czyli tzw. nudle. Zagotuj go w wodzie lub mleku z przyprawami. Opcjonalnie zastąpić go możesz innym drobnym makaronem. Brokuł podziel na różyczki i sparz gorącą wodą lub chwilę gotuj, aż stanie się miękki. Wypróbuj także wariantu z kalafiorem, który smacznie skomponuje się z całością. Wszystko, wraz z łososiem pokrojonym w plastry, przełóż do naczynia żaroodpornego i oprósz startym żółtym serem (goudą, cheddarem, parmezanem). Zapiekankę z łososiem i brokułami podawaj na ciepło. Udekoruj ją natką pietruszki lub świeżymi liśćmi aromatycznych ziół, np. bazylii. Efektownie będzie prezentować się zaserwowana z dodatkiem pomidorków koktajlowych i zieloną sałatką lub posypana podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Koniecznie sprawdź ten przepis i przygotuj wyjątkowo smacznego zapiekanego łososia z brokułami.