Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

250 gramów

1 opakowanie

400 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cukinię wzdłuż na długie i cienkie plasterki o grubości ok 2mm

Krok 2

Szpinak umyj, osusz i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dopraw łyżką przyprawy Knorr. Jak tylko szpinak straci objętość przełóż go na sito i odciśnij nadmiar płynu.

Krok 3

Fix Knorr połącz z wodą zgodnie z wskazówka na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, dodaj do sosu, dopraw łyżką oregano i całość zagotuj.

Krok 4

Ser ricotta połącz z szpinakiem. Posmaruj plasterki cukinii i zwiń w roladki aż do wyczerpania składników.

Krok 5

Sos z pomidorkami wylej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż na wierzchu roladki i zapiekaj w 160 stopniach przez 10 minut. Podawaj z zieloną sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zapiekaną cukinię możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowymRoladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym

Włoskie smaki to nie tylko znane wszystkim makarony z sosami czy pizza. Kuchnia ze słonecznej Italii obfituje w aromatyczne dania, w których wykorzystywane są różne gatunki serów, a także przyprawy o wyjątkowym zapachu i smaku. Wybierz się z nami w podróż do Włoch, przygotowując roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym, w których wyczujesz przyjemny aromat oregano i innych ziół. Buon appetito!

Dla kogo?

Roladki z cukinii z serem ricotta pokochają osoby ceniące bogaty smak i aromat. Przypadną do gustu wszystkim, którzy nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie.

Na jaką okazję?

Roladki z cukinii są idealną propozycją na codzienny obiad, kolację, a także efektowne danie imprezowe. Przygotujesz je szybko, więc nawet niespodziewani goście nie będą dla Ciebie zaskoczeniem.

Czy wiesz, że?

Popularny szpinak jest uniwersalną rośliną, która może być uprawiana przez cały rok. Lata trzydzieste to prawdziwy szpinakowy bum, który zauważalny był w Stanach Zjednoczonych, dzięki bohaterowi animowanej bajki Popeye.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz podkreślić włoski smak dania, posyp zapiekane roladki z cukinii parmezanem.