Roladki z cukinii z ricottą - zapiekane w sosie - Przepisy.pl pixel

Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

250 gramów

1 opakowanie

400 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cukinię wzdłuż na długie i cienkie plasterki o grubości ok 2mm

Krok 2

Szpinak umyj, osusz i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dopraw łyżką przyprawy Knorr. Jak tylko szpinak straci objętość przełóż go na sito i odciśnij nadmiar płynu.

Krok 3

Fix Knorr połącz z wodą zgodnie z wskazówka na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, dodaj do sosu, dopraw łyżką oregano i całość zagotuj.

Krok 4

Ser ricotta połącz z szpinakiem. Posmaruj plasterki cukinii i zwiń w roladki aż do wyczerpania składników.

Krok 5

Sos z pomidorkami wylej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż na wierzchu roladki i zapiekaj w 160 stopniach przez 10 minut. Podawaj z zieloną sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zapiekaną cukinię możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowymRoladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym

Włoskie smaki to nie tylko znane wszystkim makarony z sosami czy pizza. Kuchnia ze słonecznej Italii obfituje w aromatyczne dania, w których wykorzystywane są różne gatunki serów, a także przyprawy o wyjątkowym zapachu i smaku. Wybierz się z nami w podróż do Włoch, przygotowując roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym, w których wyczujesz przyjemny aromat oregano i innych ziół. Buon appetito!

Dla kogo?

Roladki z cukinii z serem ricotta pokochają osoby ceniące bogaty smak i aromat. Przypadną do gustu wszystkim, którzy nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie.

Na jaką okazję?

Roladki z cukinii są idealną propozycją na codzienny obiad, kolację, a także efektowne danie imprezowe. Przygotujesz je szybko, więc nawet niespodziewani goście nie będą dla Ciebie zaskoczeniem.

Czy wiesz, że?

Popularny szpinak jest uniwersalną rośliną, która może być uprawiana przez cały rok. Lata trzydzieste to prawdziwy szpinakowy bum, który zauważalny był w Stanach Zjednoczonych, dzięki bohaterowi animowanej bajki Popeye.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz podkreślić włoski smak dania, posyp zapiekane roladki z cukinii parmezanem.