Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym
łatwe
111 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 łyżki
250 gramów
1 opakowanie
400 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cukinię wzdłuż na długie i cienkie plasterki o grubości ok 2mm
Krok 2
Szpinak umyj, osusz i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dopraw łyżką przyprawy Knorr. Jak tylko szpinak straci objętość przełóż go na sito i odciśnij nadmiar płynu.
Krok 3
Fix Knorr połącz z wodą zgodnie z wskazówka na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, dodaj do sosu, dopraw łyżką oregano i całość zagotuj.
Krok 4
Ser ricotta połącz z szpinakiem. Posmaruj plasterki cukinii i zwiń w roladki aż do wyczerpania składników.
Krok 5
Sos z pomidorkami wylej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż na wierzchu roladki i zapiekaj w 160 stopniach przez 10 minut. Podawaj z zieloną sałatką.

Dobra rada:
Zapiekaną cukinię możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Grecka z oregano Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym
Włoskie smaki to nie tylko znane wszystkim makarony z sosami czy pizza. Kuchnia ze słonecznej Italii obfituje w aromatyczne dania, w których wykorzystywane są różne gatunki serów, a także przyprawy o wyjątkowym zapachu i smaku. Wybierz się z nami w podróż do Włoch, przygotowując roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym, w których wyczujesz przyjemny aromat oregano i innych ziół. Buon appetito!
Dla kogo?
Roladki z cukinii z serem ricotta pokochają osoby ceniące bogaty smak i aromat. Przypadną do gustu wszystkim, którzy nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie.
Na jaką okazję?
Roladki z cukinii są idealną propozycją na codzienny obiad, kolację, a także efektowne danie imprezowe. Przygotujesz je szybko, więc nawet niespodziewani goście nie będą dla Ciebie zaskoczeniem.
Czy wiesz, że?
Popularny szpinak jest uniwersalną rośliną, która może być uprawiana przez cały rok. Lata trzydzieste to prawdziwy szpinakowy bum, który zauważalny był w Stanach Zjednoczonych, dzięki bohaterowi animowanej bajki Popeye.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz podkreślić włoski smak dania, posyp zapiekane roladki z cukinii parmezanem.


































