Kurczak à la polonaise przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak à la polonaise

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
402 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

2 sztuki

10 gramów

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Grecką Knorr wymieszaj z olejem oraz otartą skórką z cytryny.

Kurczak à la polonaise  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.

Kurczak à la polonaise  - Krok 2

Krok 3

Bułkę pokrój w grubą kostkę, zalej śmietaną, dodaj przekrojone na cztery części jajka, rodzynki oraz posiekany koperek. Farsz dopraw do smaku odrobiną pieprzu i solą.

Kurczak à la polonaise  - Krok 3

Krok 4

Nadziej farszem przygotowane piersi.

Kurczak à la polonaise  - Krok 4

Krok 5

Piersi umieść w torebce do smażenia, ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 15-17 minut, odwracając pierś co jakiś czas.

Kurczak à la polonaise  - Krok 5

Krok 6

Gotowego kurczaka wyjmij z torebki, przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Kurczak à la polonaise  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak à la polonaise Kurczak à la polonaise

Jeśli szukasz dania typowo polskiego, które mogłabyś przygotować na obiad w gronie rodziny lub gości, poznaj przepis na kurczaka a’la polonaise. Znane wszystkim składniki tworzą zestaw na wskroś polski, ale też zupełnie nowatorski.Mięso drobiowe będzie harmonijnie doprawione i idealnie soczyste, jeśli przed przystąpieniem do gotowania zanurzysz je w ziołowej marynacie. Dzięki niej nie będziesz potrzebować oleju do jego usmażenia. Sekret tego dania tkwi w farszu, do którego przygotowania potrzebujesz bułkę, ugotowane na twardo jajka, rodzynki i koperek. Wszystko razem stworzy być może nieoczywistą, ale bardzo smaczną masę, którą wypełnisz kieszonki. Zrezygnuj ze smażenia mięsa na tłuszczu. Uzyskasz o wiele lepszy efekt, jeśli kurczaka włożysz do papierowych torebek i upieczesz w piekarniku. Zatrzymają one cały aromat i sprawią, że mięso będzie idealnie zarumienione.