
Składniki
4 sztuki
0.5 opakowania
2 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
2 sztuki
10 gramów
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę Grecką Knorr wymieszaj z olejem oraz otartą skórką z cytryny.

Krok 2
Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.

Krok 3
Bułkę pokrój w grubą kostkę, zalej śmietaną, dodaj przekrojone na cztery części jajka, rodzynki oraz posiekany koperek. Farsz dopraw do smaku odrobiną pieprzu i solą.

Krok 4
Nadziej farszem przygotowane piersi.

Krok 5
Piersi umieść w torebce do smażenia, ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 15-17 minut, odwracając pierś co jakiś czas.

Krok 6
Gotowego kurczaka wyjmij z torebki, przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Grecka z oregano Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak à la polonaise
Jeśli szukasz dania typowo polskiego, które mogłabyś przygotować na obiad w gronie rodziny lub gości, poznaj przepis na kurczaka a’la polonaise. Znane wszystkim składniki tworzą zestaw na wskroś polski, ale też zupełnie nowatorski.Mięso drobiowe będzie harmonijnie doprawione i idealnie soczyste, jeśli przed przystąpieniem do gotowania zanurzysz je w ziołowej marynacie. Dzięki niej nie będziesz potrzebować oleju do jego usmażenia. Sekret tego dania tkwi w farszu, do którego przygotowania potrzebujesz bułkę, ugotowane na twardo jajka, rodzynki i koperek. Wszystko razem stworzy być może nieoczywistą, ale bardzo smaczną masę, którą wypełnisz kieszonki. Zrezygnuj ze smażenia mięsa na tłuszczu. Uzyskasz o wiele lepszy efekt, jeśli kurczaka włożysz do papierowych torebek i upieczesz w piekarniku. Zatrzymają one cały aromat i sprawią, że mięso będzie idealnie zarumienione.