Kurczak à la polonaise przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak à la polonaise

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
402 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

2 sztuki

10 gramów

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Grecką Knorr wymieszaj z olejem oraz otartą skórką z cytryny.

Kurczak à la polonaise  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.

Kurczak à la polonaise  - Krok 2

Krok 3

Bułkę pokrój w grubą kostkę, zalej śmietaną, dodaj przekrojone na cztery części jajka, rodzynki oraz posiekany koperek. Farsz dopraw do smaku odrobiną pieprzu i solą.

Kurczak à la polonaise  - Krok 3

Krok 4

Nadziej farszem przygotowane piersi.

Kurczak à la polonaise  - Krok 4

Krok 5

Piersi umieść w torebce do smażenia, ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 15-17 minut, odwracając pierś co jakiś czas.

Kurczak à la polonaise  - Krok 5

Krok 6

Gotowego kurczaka wyjmij z torebki, przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Kurczak à la polonaise  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak à la polonaise Kurczak à la polonaise

Jeśli szukasz dania typowo polskiego, które mogłabyś przygotować na obiad w gronie rodziny lub gości, poznaj przepis na kurczaka a’la polonaise. Znane wszystkim składniki tworzą zestaw na wskroś polski, ale też zupełnie nowatorski.Mięso drobiowe będzie harmonijnie doprawione i idealnie soczyste, jeśli przed przystąpieniem do gotowania zanurzysz je w ziołowej marynacie. Dzięki niej nie będziesz potrzebować oleju do jego usmażenia. Sekret tego dania tkwi w farszu, do którego przygotowania potrzebujesz bułkę, ugotowane na twardo jajka, rodzynki i koperek. Wszystko razem stworzy być może nieoczywistą, ale bardzo smaczną masę, którą wypełnisz kieszonki. Zrezygnuj ze smażenia mięsa na tłuszczu. Uzyskasz o wiele lepszy efekt, jeśli kurczaka włożysz do papierowych torebek i upieczesz w piekarniku. Zatrzymają one cały aromat i sprawią, że mięso będzie idealnie zarumienione.