Kurczak à la polonaise przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak à la polonaise

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
402 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

2 sztuki

10 gramów

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Grecką Knorr wymieszaj z olejem oraz otartą skórką z cytryny.

Kurczak à la polonaise  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.

Kurczak à la polonaise  - Krok 2

Krok 3

Bułkę pokrój w grubą kostkę, zalej śmietaną, dodaj przekrojone na cztery części jajka, rodzynki oraz posiekany koperek. Farsz dopraw do smaku odrobiną pieprzu i solą.

Kurczak à la polonaise  - Krok 3

Krok 4

Nadziej farszem przygotowane piersi.

Kurczak à la polonaise  - Krok 4

Krok 5

Piersi umieść w torebce do smażenia, ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 15-17 minut, odwracając pierś co jakiś czas.

Kurczak à la polonaise  - Krok 5

Krok 6

Gotowego kurczaka wyjmij z torebki, przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Kurczak à la polonaise  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak à la polonaise  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak à la polonaise Kurczak à la polonaise

Jeśli szukasz dania typowo polskiego, które mogłabyś przygotować na obiad w gronie rodziny lub gości, poznaj przepis na kurczaka a’la polonaise. Znane wszystkim składniki tworzą zestaw na wskroś polski, ale też zupełnie nowatorski.Mięso drobiowe będzie harmonijnie doprawione i idealnie soczyste, jeśli przed przystąpieniem do gotowania zanurzysz je w ziołowej marynacie. Dzięki niej nie będziesz potrzebować oleju do jego usmażenia. Sekret tego dania tkwi w farszu, do którego przygotowania potrzebujesz bułkę, ugotowane na twardo jajka, rodzynki i koperek. Wszystko razem stworzy być może nieoczywistą, ale bardzo smaczną masę, którą wypełnisz kieszonki. Zrezygnuj ze smażenia mięsa na tłuszczu. Uzyskasz o wiele lepszy efekt, jeśli kurczaka włożysz do papierowych torebek i upieczesz w piekarniku. Zatrzymają one cały aromat i sprawią, że mięso będzie idealnie zarumienione.