
Składniki
5 sztuk
200 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon. Przełóż folią spożywczą i rozbij każdą pierś z kurczaka lekko tłuczkiem tak, aby miała grubość nie większą niż 2 cm.

Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.

Krok 3
Zamarynuj mięso i odstaw na 10 minut.

Krok 4
Po tym czasie włóż każdą pierś z kurczaka do torebki dołączonej do opakowania Fix Knorr.

Krok 5
Zamknij szczelnie torebki i smaż na patelni lub grillu po ok. 8-10 minut z każdej strony. Wypróbuj ten przepis także z rybą, np. łososiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po libańsku
Jogurt naturalny, czosnek i cytryna to zgrany tercet, który idealnie pasuje do delikatnego, jasnego mięsa kurczaka. Marynata jaką dzięki niemu zrobisz nada mięsu soczystości i kruchości. Aromatyczny kurczak z patelni po libańsku to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zaserwuj je na obiad lub kolację albo zapakuj na wynos, by cieszyć się smakowitym lunchem w pracy. Najważniejszym etapem przygotowania dania jest marynowanie mięsa. Im dłużej poleży w mieszance przypraw, jogurtu i czosnku, tym lepiej. Zamarynowany w ten sposób drób (kurczak albo indyk, którego możesz użyć w zastępstwie) będzie przepyszny! Teraz wystarczy go usmażyć. Sprawę ułatwią specjalne torebki do pieczenia na patelni bez użycia tłuszczu. Mięso możesz także upiec na grillu. Soczystą pierś udekoruj świeżymi ziołami i cytryną. Podaj do niej ryż i surówkę.