Kurczak po libańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po libańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

158 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

200 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon. Przełóż folią spożywczą i rozbij każdą pierś z kurczaka lekko tłuczkiem tak, aby miała grubość nie większą niż 2 cm.

Kurczak po libańsku  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.

Kurczak po libańsku  - Krok 2

Krok 3

Zamarynuj mięso i odstaw na 10 minut.

Kurczak po libańsku  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie włóż każdą pierś z kurczaka do torebki dołączonej do opakowania Fix Knorr.

Kurczak po libańsku  - Krok 4

Krok 5

Zamknij szczelnie torebki i smaż na patelni lub grillu po ok. 8-10 minut z każdej strony. Wypróbuj ten przepis także z rybą, np. łososiem.

Kurczak po libańsku  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po libańsku Kurczak po libańsku

Jogurt naturalny, czosnek i cytryna to zgrany tercet, który idealnie pasuje do delikatnego, jasnego mięsa kurczaka. Marynata jaką dzięki niemu zrobisz nada mięsu soczystości i kruchości. Aromatyczny kurczak z patelni po libańsku to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zaserwuj je na obiad lub kolację albo zapakuj na wynos, by cieszyć się smakowitym lunchem w pracy. Najważniejszym etapem przygotowania dania jest marynowanie mięsa. Im dłużej poleży w mieszance przypraw, jogurtu i czosnku, tym lepiej. Zamarynowany w ten sposób drób (kurczak albo indyk, którego możesz użyć w zastępstwie) będzie przepyszny! Teraz wystarczy go usmażyć. Sprawę ułatwią specjalne torebki do pieczenia na patelni bez użycia tłuszczu. Mięso możesz także upiec na grillu. Soczystą pierś udekoruj świeżymi ziołami i cytryną. Podaj do niej ryż i surówkę.