Kurczak po libańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po libańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
166 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

200 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon. Przełóż folią spożywczą i rozbij każdą pierś z kurczaka lekko tłuczkiem tak, aby miała grubość nie większą niż 2 cm.

Kurczak po libańsku  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.

Kurczak po libańsku  - Krok 2

Krok 3

Zamarynuj mięso i odstaw na 10 minut.

Kurczak po libańsku  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie włóż każdą pierś z kurczaka do torebki dołączonej do opakowania Fix Knorr.

Kurczak po libańsku  - Krok 4

Krok 5

Zamknij szczelnie torebki i smaż na patelni lub grillu po ok. 8-10 minut z każdej strony. Wypróbuj ten przepis także z rybą, np. łososiem.

Kurczak po libańsku  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po libańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po libańsku Kurczak po libańsku

Jogurt naturalny, czosnek i cytryna to zgrany tercet, który idealnie pasuje do delikatnego, jasnego mięsa kurczaka. Marynata jaką dzięki niemu zrobisz nada mięsu soczystości i kruchości. Aromatyczny kurczak z patelni po libańsku to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zaserwuj je na obiad lub kolację albo zapakuj na wynos, by cieszyć się smakowitym lunchem w pracy. Najważniejszym etapem przygotowania dania jest marynowanie mięsa. Im dłużej poleży w mieszance przypraw, jogurtu i czosnku, tym lepiej. Zamarynowany w ten sposób drób (kurczak albo indyk, którego możesz użyć w zastępstwie) będzie przepyszny! Teraz wystarczy go usmażyć. Sprawę ułatwią specjalne torebki do pieczenia na patelni bez użycia tłuszczu. Mięso możesz także upiec na grillu. Soczystą pierś udekoruj świeżymi ziołami i cytryną. Podaj do niej ryż i surówkę.