Składniki
5 sztuk
200 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon. Przełóż folią spożywczą i rozbij każdą pierś z kurczaka lekko tłuczkiem tak, aby miała grubość nie większą niż 2 cm.
Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.
Krok 3
Zamarynuj mięso i odstaw na 10 minut.
Krok 4
Po tym czasie włóż każdą pierś z kurczaka do torebki dołączonej do opakowania Fix Knorr.
Krok 5
Zamknij szczelnie torebki i smaż na patelni lub grillu po ok. 8-10 minut z każdej strony. Wypróbuj ten przepis także z rybą, np. łososiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po libańsku
Jogurt naturalny, czosnek i cytryna to zgrany tercet, który idealnie pasuje do delikatnego, jasnego mięsa kurczaka. Marynata jaką dzięki niemu zrobisz nada mięsu soczystości i kruchości. Aromatyczny kurczak z patelni po libańsku to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zaserwuj je na obiad lub kolację albo zapakuj na wynos, by cieszyć się smakowitym lunchem w pracy. Najważniejszym etapem przygotowania dania jest marynowanie mięsa. Im dłużej poleży w mieszance przypraw, jogurtu i czosnku, tym lepiej. Zamarynowany w ten sposób drób (kurczak albo indyk, którego możesz użyć w zastępstwie) będzie przepyszny! Teraz wystarczy go usmażyć. Sprawę ułatwią specjalne torebki do pieczenia na patelni bez użycia tłuszczu. Mięso możesz także upiec na grillu. Soczystą pierś udekoruj świeżymi ziołami i cytryną. Podaj do niej ryż i surówkę.