
Składniki
700 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
100 gramów
1 pęczek
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu. Pokrój warzywa w kostkę, pomidorki przekrój na pół, a z pomarańczy wytnij segmenty.

Krok 2
Udka z kurczaka oprósz obficie Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Przyprawa nada potrawie delikatnej ostrej nuty i sprawi, że mięso będzie soczyste.

Krok 3
Zamarynowane kawałki mięsa obtocz dodatkowo w mące. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przełóż na bok.

Krok 4
Na tej samej patelni obsmaż selera, cebulę i czerwona paprykę . Gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj ponownie mięso, wlej sok pomarańczowy oraz łyżkę masła.

Krok 5
Dodaj pomidory koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz segmenty pomarańczy. Wszystko razem gotuj jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw potrawę kilkoma kroplami sosu tabasco.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz również przygotować dowolną rybę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak cajun z kaszą jaglaną
Kurczak cajun, a właściwie sposób jego doprawienia, pochodzi z kuchni ludności Cajun – francuskojęzycznych mieszkańców amerykańskiej Luizjany. Jej charakterystyczną cechą jest używanie dużej ilości przypraw. Kurczak cajun to zatem prawdziwa mieszanka smaków i zapachów. Dobrze przyprawione mięso, podane z papryką, selerem naciowym, cebulą, pomidorkami i pomarańczą – cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach i wyważeniu smaków. Zacznij od zamarynowania i usmażenia kurczaka. Po zdjęciu go z patelni nie wylewaj oliwy, tylko usmaż na niej część warzyw. Dzięki temu przenikną one smakiem mięsa i cała potrawa będzie smaczniejsza. Następnie ponownie dodaj kurczaka oraz pozostałe składniki – pomidorki i pomarańcze. Przez to, że są miękkie i delikatne, nie powinny gotować się zbyt długo. Kurczaka cajun dopraw sosem tabasco, również produktem typowym dla tego regionu. Ugotuj kaszę jaglaną. Sparz ją wcześniej gorącą wodą, by pozbyć się ewentualnej goryczki. Danie udekoruj świeżą kolendrą. Życzymy smacznego.