Kurczak cajun z kaszą jaglaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

708 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

100 gramów

1 pęczek

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu. Pokrój warzywa w kostkę, pomidorki przekrój na pół, a z pomarańczy wytnij segmenty.

Kurczak cajun z kaszą jaglaną - Krok 1

Krok 2

Udka z kurczaka oprósz obficie Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Przyprawa nada potrawie delikatnej ostrej nuty i sprawi, że mięso będzie soczyste.

Kurczak cajun z kaszą jaglaną - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane kawałki mięsa obtocz dodatkowo w mące. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przełóż na bok.

Kurczak cajun z kaszą jaglaną - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni obsmaż selera, cebulę i czerwona paprykę . Gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj ponownie mięso, wlej sok pomarańczowy oraz łyżkę masła.

Kurczak cajun z kaszą jaglaną - Krok 4

Krok 5

Dodaj pomidory koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz segmenty pomarańczy. Wszystko razem gotuj jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw potrawę kilkoma kroplami sosu tabasco.

Kurczak cajun z kaszą jaglaną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz również przygotować dowolną rybę.

12

Opinie o przepisie

  • Krystyna Szczepanek

    Krystyna Szczepanek

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska

    Ja sok z pomarańczy zrobiłam sama. Obralam, wrzuciłam cześć pomarańczy do wyciskarki a reszta Obralam dokładnie i dodałam na koniec gotowania. Palce lizać, pomarancza w temperaturze zrobiła się tak mięciutka i przybrała niesamowity wygląd. Śmiało mogła służyć za dekoracje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Hebda

    Dorota Hebda

    Dopiero pierwszy raz ugotowałam zobaczymy smak popołudniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Leppert

    Beata Leppert

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Ilič

    Witold Ilič

    super danie . Robiłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rosa Respondek

    Rosa Respondek

    Was ich muss machen ich mechte gerne polnische rezept bitte kann mi jemand helfen

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Trawinska

    Justyna Trawinska

    A KASZA TO OSOBNO CZY POŁĄCYĆ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Trawinska

    Justyna Trawinska

    A KASZA TO OSOBNO CZY POŁĄCYĆ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Kowalski

    Rafał Kowalski

    A ten sok pomarańczowy to skąd, bo w przepisie pojawia się znikąd, i ile?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek

    Palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Szczegółowy przepis znajdzie Pani tutaj https://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-cajun-z-kasza-jaglana Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wiszniewska

    Ewa Wiszniewska

    jakis nie dokladny ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak cajun z kaszą jaglanąKurczak cajun z kaszą jaglaną

Kurczak cajun, a właściwie sposób jego doprawienia, pochodzi z kuchni ludności Cajun – francuskojęzycznych mieszkańców amerykańskiej Luizjany. Jej charakterystyczną cechą jest używanie dużej ilości przypraw. Kurczak cajun to zatem prawdziwa mieszanka smaków i zapachów. Dobrze przyprawione mięso, podane z papryką, selerem naciowym, cebulą, pomidorkami i pomarańczą – cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach i wyważeniu smaków. Zacznij od zamarynowania i usmażenia kurczaka. Po zdjęciu go z patelni nie wylewaj oliwy, tylko usmaż na niej część warzyw. Dzięki temu przenikną one smakiem mięsa i cała potrawa będzie smaczniejsza. Następnie ponownie dodaj kurczaka oraz pozostałe składniki – pomidorki i pomarańcze. Przez to, że są miękkie i delikatne, nie powinny gotować się zbyt długo. Kurczaka cajun dopraw sosem tabasco, również produktem typowym dla tego regionu. Ugotuj kaszę jaglaną. Sparz ją wcześniej gorącą wodą, by pozbyć się ewentualnej goryczki. Danie udekoruj świeżą kolendrą. Życzymy smacznego.