
Składniki
700 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
100 gramów
1 pęczek
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu. Pokrój warzywa w kostkę, pomidorki przekrój na pół, a z pomarańczy wytnij segmenty.

Krok 2
Udka z kurczaka oprósz obficie Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Przyprawa nada potrawie delikatnej ostrej nuty i sprawi, że mięso będzie soczyste.

Krok 3
Zamarynowane kawałki mięsa obtocz dodatkowo w mące. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przełóż na bok.

Krok 4
Na tej samej patelni obsmaż selera, cebulę i czerwona paprykę . Gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj ponownie mięso, wlej sok pomarańczowy oraz łyżkę masła.

Krok 5
Dodaj pomidory koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz segmenty pomarańczy. Wszystko razem gotuj jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw potrawę kilkoma kroplami sosu tabasco.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz również przygotować dowolną rybę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak cajun z kaszą jaglaną
Kurczak cajun, a właściwie sposób jego doprawienia, pochodzi z kuchni ludności Cajun – francuskojęzycznych mieszkańców amerykańskiej Luizjany. Jej charakterystyczną cechą jest używanie dużej ilości przypraw. Kurczak cajun to zatem prawdziwa mieszanka smaków i zapachów. Dobrze przyprawione mięso, podane z papryką, selerem naciowym, cebulą, pomidorkami i pomarańczą – cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach i wyważeniu smaków. Zacznij od zamarynowania i usmażenia kurczaka. Po zdjęciu go z patelni nie wylewaj oliwy, tylko usmaż na niej część warzyw. Dzięki temu przenikną one smakiem mięsa i cała potrawa będzie smaczniejsza. Następnie ponownie dodaj kurczaka oraz pozostałe składniki – pomidorki i pomarańcze. Przez to, że są miękkie i delikatne, nie powinny gotować się zbyt długo. Kurczaka cajun dopraw sosem tabasco, również produktem typowym dla tego regionu. Ugotuj kaszę jaglaną. Sparz ją wcześniej gorącą wodą, by pozbyć się ewentualnej goryczki. Danie udekoruj świeżą kolendrą. Życzymy smacznego.