Składniki
8 sztuk
100 mililitrów
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
50 mililitrów
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Paprykę umyj, osusz, wydrąż gniazda i pokrój w paski. Posiekaj drobno kolendrę i pokrój w kostkę awokado. Następnie opłucz pierś z kurczaka i pokrój go w paski. Na rozgrzaną patelnię dodawaj kolejno mięso z kurczaka, cebulę i paprykę, kmin rzymski, awokado i tarty ser. Podsmażaj całość, aż mięso będzie usmażone w środku, a warzywa zmiękną. Na koniec dodaj ketchup Hellmann’s z miodem, dokładnie zamieszaj i podsmażaj dodatkowe 3 minuty.
Krok 2
Na placki tortilli nałóż i rozsmaruj przygotowany farsz. Tortille złóż na pół i obsmaż z obu stron na patelni (2-3 minuty na jedną stronę), aż ciasto ładnie się zarumieni, a ser roztopi. Gotową quesadillas serwuj pokrojoną w trójkąty.
Dobra rada:
Kawałek ostrej papryki chili lub jalapeño nada potrawie meksykańskiego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quesadilas z wędzonym kurczakiem
Masz ochotę na danie pochodzące z kuchni meksykańskiej? W takim razie przygotuj quesadillas z kurczakiem, które zachwycają oryginalnym smakiem. Do przyrządzenia tego dania niezbędne są placki tortilli, które możesz kupić gotowe lub zrobić samodzielnie. Ilość oraz rodzaj dodatków możesz modyfikować, dobierając składniki, które lubisz najbardziej.
Dla kogo?
Quesadillas posmakuje osobom, które lubią kuchnię meksykańską i oryginalne połączenia smaków. Tradycyjny smak kurczaka ciekawie przełamią tu przyprawy, a zwłaszcza kolendra.
Na jaką okazję?
Zaserwuj quesadillas z kurczakiem na przyjęciu dla znajomych. Podawaj na ciepło z sosem pomidorowym, majonezowym lub czosnkowym, a przekonasz się, jak potrawa szybko zniknie z talerzy.
Czy wiesz, że?
Ser żółty, np. cheddar, nie tylko ciekawie wzbogaci smak dania. Zapewni potrawie odpowiednią konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Sekret nietypowego farszu quesadillas kryje się w doborze odpowiednich przypraw. Poza papryką świetnie sprawdzi się posiekana kolendra oraz kmin rzymski. Pomidorowy posmak uzyskasz za sprawą dodatku ketchupu lub kawałków świeżych pomidorów.