Quesadilas z wędzonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quesadilas z wędzonym kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

24

heart
758 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

538 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

100 mililitrów

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

50 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Paprykę umyj, osusz, wydrąż gniazda i pokrój w paski. Posiekaj drobno kolendrę i pokrój w kostkę awokado. Następnie opłucz pierś z kurczaka i pokrój go w paski. Na rozgrzaną patelnię dodawaj kolejno mięso z kurczaka, cebulę i paprykę, kmin rzymski, awokado i tarty ser. Podsmażaj całość, aż mięso będzie usmażone w środku, a warzywa zmiękną. Na koniec dodaj ketchup Hellmann's z miodem, dokładnie zamieszaj i podsmażaj dodatkowe 3 minuty.

Quesadilas z wędzonym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Na placki tortilli nałóż i rozsmaruj przygotowany farsz. Tortille złóż na pół i obsmaż z obu stron na patelni (2-3 minuty na jedną stronę), aż ciasto ładnie się zarumieni, a ser roztopi. Gotową quesadillas serwuj pokrojoną w trójkąty.

Quesadilas z wędzonym kurczakiem - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kawałek ostrej papryki chili lub jalapeño nada potrawie meksykańskiego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quesadilas z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quesadilas z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quesadilas z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quesadilas z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quesadilas z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quesadilas z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quesadilas z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quesadilas z wędzonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quesadilas z wędzonym kurczakiemQuesadilas z wędzonym kurczakiem

Masz ochotę na danie pochodzące z kuchni meksykańskiej? W takim razie przygotuj quesadillas z kurczakiem, które zachwycają oryginalnym smakiem. Do przyrządzenia tego dania niezbędne są placki tortilli, które możesz kupić gotowe lub zrobić samodzielnie. Ilość oraz rodzaj dodatków możesz modyfikować, dobierając składniki, które lubisz najbardziej.

Dla kogo?

Quesadillas posmakuje osobom, które lubią kuchnię meksykańską i oryginalne połączenia smaków. Tradycyjny smak kurczaka ciekawie przełamią tu przyprawy, a zwłaszcza kolendra.

Na jaką okazję?

Zaserwuj quesadillas z kurczakiem na przyjęciu dla znajomych. Podawaj na ciepło z sosem pomidorowym, majonezowym lub czosnkowym, a przekonasz się, jak potrawa szybko zniknie z talerzy.

Czy wiesz, że?

Ser żółty, np. cheddar, nie tylko ciekawie wzbogaci smak dania. Zapewni potrawie odpowiednią konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Sekret nietypowego farszu quesadillas kryje się w doborze odpowiednich przypraw. Poza papryką świetnie sprawdzi się posiekana kolendra oraz kmin rzymski. Pomidorowy posmak uzyskasz za sprawą dodatku ketchupu lub kawałków świeżych pomidorów.