Makaron z sosem bolognese to prostota i smak w jednym, ale czy spaghetti z tofu może mu dorównać? Dania kuchni włoskiej, pełne aromatu i przede wszystkim szybkie w wykonaniu, zyskały uznanie na całym świecie. Nic dziwnego, że niemal w każdej polskiej kuchni to mięsne danie z makaronem jest tak chętnie serwowane. A co z miłośnikami bezmięsnych potraw? Czy muszą rezygnować z tej kultowej potrawy ze względu na zawartość mięsa? Absolutnie nie! Oto spaghetti z tofu – prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy preferują przysmaki wege.
Jak smakuje tofu i czy jest idealnym wegańskim zamiennikiem mięsa?
Wytwarzane z suszonych, gotowanych ziaren soi tofu ma łagodny, lekko orzechowym smak. Jego walorem jest to, że doskonale przyswaja smaki innych składników, przez to świetnie nadaje się do gotowanych dań, w tym także sosów. Do przygotowania spaghetti z tofu wybierzcie wariant wędzony. Delikatna tekstura tofu, makaron oraz pozostałe składniki bezmięsnego spaghetti to ciekawa propozycja innej odsłony tego dania, której naprawdę warto spróbować.
Składniki na spaghetti z tofu wędzonym
Podobnie jak w przypadku wersji z mięsem mielonym, wege spaghetti z tofu opiera się na zaledwie kilku składnikach. Będziecie potrzebować ok. 200 g makaronu, 150 g wędzonego tofu, puszki pomidorów całych lub krojonych, cebuli, dwóch ząbków czosnku, oliwy z oliwek i przypraw. Nie może wśród nich zabraknąć oregano i suszonej bazylii, a także kilku jej listków do dekoracji. Tak właśnie wygląda przepis na spaghetti z tofu. Skoro ta tajemnica została już odkryta, możecie zabierać się za przyrządzanie sosu. Dokładnie tak samo, jak to klasyczne, wegetariańskie spaghetti z tofu będzie wymagało kilku zabiegów, aby podać na talerze danie, które może śmiało konkurować ze smakiem mięsnego spaghetti bolognese.
Przygotowanie spaghetti z tofu krok po kroku
Wędzone tofu należy pokroić w średniej wielkości kostki. Ważne jest, aby były równe, żeby podsmażyły się w tym samym czasie. Wrzućcie je na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smażcie do momentu, aż się zarumienią. Idealne tofu powinno być chrupiące z zewnątrz, ale miękkie w środku. Odstawcie patelnię na bok i przygotujcie sos pomidorowy. Cebulę i czosnek pokrójcie drobno i podsmażcie. Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie pomidory. Gotujcie na wolnym ogniu ok. 10 minut. Sos powinien zgęstnieć. Następnie dodajcie bazylię i oregano. Przełóżcie wcześniej podsmażone tofu do sosu i delikatnie wymieszajcie. Gotujcie jeszcze przez 5 minut.
Doskonałe połączenie, czyli jak podawać spaghetti z tofu wędzonym
Doskonale znane wam spaghetti bolognese czy spaghetti Napoli Włosi podają w szczególny sposób. Nie należy bowiem nakładać sosu na makaron, ale dokładnie go z nim zmieszać. Jeśli chcecie postępować ze spaghetti z tofu dokładnie tak, jak we włoskiej restauracji, przepis na jego podanie powinien być dokładnie odwzorowany. Ugotujcie makaron al dente i odcedźcie. Dodajcie go na patelnię z sosem i tofu delikatnie mieszając, aby sos równomiernie pokrył cały makaron. Nałóżcie porcję spaghetti z tofu na talerze i udekorujcie listkami bazylii. Możecie wcześniej posypać gotowe danie odrobiną startego wegańskiego odpowiednika sera.
Inspiracje na pyszne, warzywne dania obiadowe
Nie jesteście wegetarianami, ale szukacie czegoś innego niż dobrze znane dania mięsne na obiad? Wypróbujcie spaghetti z cukinią i papryką, z ziołami prowansalskimi, które przybliżą wam smaki Włoch w zaciszu własnego domu. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie głównego dania bez mięsa, przygotujcie musakę z cukinią, prostą zapiekankę z ziemniaków, mielonego mięsa i kolorowych warzyw. Pozostając w klimacie przysmaków śródziemnomorskich, wśród propozycji nie może także zabraknąć pizzy ze szpinakiem, która dzięki przyprawie Naturalnie Smaczne Spaghetti bolognese Knorr połączy wszystkie włoskie smaki w jednym daniu. Te proste, a jakże bogate kompozycje to sposób na dania, którym trudno się oprzeć!
Komentarze (0)