Składniki
350 gramów
1 opakowanie
100 gramów
250 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron.
Krok 2
Fix rozrób w 250 mililitrach zimnej wody i 1 łyżce oleju, całość gotuj około 5 minut, po czym dodaj makaron.
Krok 3
Danie serwuj z tartym serem posypanym po wierzchu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti napoli
Spaghetti Napoli charakteryzuje się intensywnym pomidorowym smakiem. Osiągniesz go, jeśli wykorzystasz do jego przygotowania świeże pomidory w sezonie letnim lub konserwowe zimą. Podsmaż je na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek – do momentu, w którym odpowiednio zmiękną. Opcjonalnie zeszklij wcześniej czosnek lub drobno posiekaną cebulę. Zadbaj o odpowiednią konsystencję sosu. W tym celu zapraw go przecierem pomidorowym lub sięgnij po gotową mieszankę ze startych suszonych pomidorów. Potrawę koniecznie dopraw włoskimi ziołami. Sprawdzą się: bazylia, oregano i tymianek. Dodaj ich świeże lub suszone listki. Sos zyska na ostrości, jeśli pod koniec gotowania dołączysz do niego ostrą paprykę lub gruboziarnisty pieprz. Tak przygotowany doskonale prezentuje się z długim makaronem, mimo to możesz go zastąpić świderkami lub rurkami. Wypróbuj także makaronów pełnoziarnistych. Danie podawaj na ciepło, posypane startym żółtym serem. Udekoruj je drobno siekaną natką pietruszki i pomidorami koktajlowymi. Sprawdź nasz prosty przepis na smaczne spaghetti Napoli.