Spaghetti napoli – przepis z pietruszką: prawdziwe | Przepisy.pl pixel

Spaghetti napoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

100 gramów

250 mililitrów

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj duży garnek i napełnij go wodą. Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu.

Spaghetti napoli  - Krok 1

Krok 2

Fix Spaghetti Napoli Knorr wsyp do 250 mililitrów zimnej wody, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Wlej miksturę na rozgrzaną patelnię, doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut często mieszając.

Spaghetti napoli  - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron i dokładnie połącz obydwa składniki. Przełóż porcję makaronu na talerz, udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i startym serem. Smacznego!

Spaghetti napoli  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania sosu Napoli możesz wykorzystać też świeże pomidory latem lub konserwowe zimą. Sos zyska na ostrości, jeśli pod koniec gotowania dodasz do niego ostrą paprykę lub gruboziarnisty pieprz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti napoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti napoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti napoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti napoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti napoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti napoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti napoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti napoli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti napoli Spaghetti napoli

Przepis na spaghetti Napoli nie należy do najtrudniejszych. To jeden z najprostszych w przygotowaniu makaronów, który urzeka swoim smakiem i aromatem. We Włoszech sos przygotowuje się z dojrzewających w słońcu pomidorów, ale z powodzeniem możecie użyć też pomidorów w puszce lub tych zakupionych w supermarkecie.

Dla kogo?

Komu zasmakuje tradycyjne włoskie Napoli? Spaghetti to idealna propozycja dla amatorów kuchni włoskiej, jej prostoty i południowego połączenia smaków. Przypadnie do gustu również dzieciom. 

Na jaką okazję?

Spaghetti Napoli doskonale sprawdzi się jako danie główne podczas romantycznej kolacji dla dwojga. Z powodzeniem można zaserwować je też jako danie obiadowe czy zapakować do lunchboxa. 

Czy wiesz, że…?

Żeby wzbogacić smak sosu do spaghetti Napoli podsmaż na patelni kilka ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę i drobno posiekaną cebulę.

Dla urozmaicenia:

Jak urozmaicić smak Napoli? Przepis możesz wzbogacić o oliwki i dojrzewający ser parmezan. Potrawę warto doprawić popularnymi w kuchni włoskiej ziołami, takimi jak: bazylia (świeża lub suszona), oregano, czy natka pietruszki. Możesz też wykorzystać gotową mieszankę ziół włoskich