
Składniki
350 gramów
1 opakowanie
100 gramów
250 mililitrów
1 łyżka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj duży garnek i napełnij go wodą. Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu.

Krok 2
Fix Spaghetti Napoli Knorr wsyp do 250 mililitrów zimnej wody, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Wlej miksturę na rozgrzaną patelnię, doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut często mieszając.

Krok 3
Do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron i dokładnie połącz obydwa składniki. Przełóż porcję makaronu na talerz, udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i startym serem. Smacznego!


Dobra rada:
Do przygotowania sosu Napoli możesz wykorzystać też świeże pomidory latem lub konserwowe zimą. Sos zyska na ostrości, jeśli pod koniec gotowania dodasz do niego ostrą paprykę lub gruboziarnisty pieprz.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti napoli
Przepis na spaghetti Napoli nie należy do najtrudniejszych. To jeden z najprostszych w przygotowaniu makaronów, który urzeka swoim smakiem i aromatem. We Włoszech sos przygotowuje się z dojrzewających w słońcu pomidorów, ale z powodzeniem możecie użyć też pomidorów w puszce lub tych zakupionych w supermarkecie.
Dla kogo?
Komu zasmakuje tradycyjne włoskie Napoli? Spaghetti to idealna propozycja dla amatorów kuchni włoskiej, jej prostoty i południowego połączenia smaków. Przypadnie do gustu również dzieciom.
Na jaką okazję?
Spaghetti Napoli doskonale sprawdzi się jako danie główne podczas romantycznej kolacji dla dwojga. Z powodzeniem można zaserwować je też jako danie obiadowe czy zapakować do lunchboxa.
Czy wiesz, że…?
Żeby wzbogacić smak sosu do spaghetti Napoli podsmaż na patelni kilka ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę i drobno posiekaną cebulę.
Dla urozmaicenia:
Jak urozmaicić smak Napoli? Przepis możesz wzbogacić o oliwki i dojrzewający ser parmezan. Potrawę warto doprawić popularnymi w kuchni włoskiej ziołami, takimi jak: bazylia (świeża lub suszona), oregano, czy natka pietruszki. Możesz też wykorzystać gotową mieszankę ziół włoskich