Naleśniki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Naleśniki ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

68

3082 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

945 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

8 sztuk

300 mililitrów

3 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź i odciśnij, by pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj szpinak i pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Naleśniki ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do zapiekanek makaronowych Knorr wymieszaj z 200 ml śmietany i wlej na patelnię. Farsz możesz wzbogacić, dodając do niego ser feta.

Naleśniki ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Zawiń naleśniki ze szpinakowym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej je Fixem Knorr wymieszanym z 200 ml wody.

Naleśniki ze szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Naleśniki posmaruj pozostałą śmietaną i posyp startym serem. Piecz 20 minut w temperaturze 190 °C.

Naleśniki ze szpinakiem  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

9

Opinie o przepisie

  • Stanisław  Kęcerski

    Stanisław Kęcerski , 12.02.2020

    Pycha:)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna.zaborowska2@gmail.com Zaborowska

    anna.zaborowska2@gmail.com Zaborowska , 13.04.2019

    Były pyszne, z pewnością powtórzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelos xde

    Marcelos xde , 26.03.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Laskowska

    Justyna Laskowska , 12.03.2016

    pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Ogrodowczyk

    Martyna Ogrodowczyk , 04.02.2016

    proste, szybkie i co najważniejsze mega pycha :-) polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Langowski

    Piotr Langowski , 16.08.2015

    Naleśniki zrobilem z maki orkiszowej oraz do dalem jedno jajko ekstra, a do tego zielone tajskie curry oraz mielony imbir. Maka taka daje dobry smak, a do tego węglowodany zlozone, jajko dla elastyczności oraz protein.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Joiko

    Patrycja Joiko , 15.08.2015

    zapomnialam, ze feta jest slona i jeszcze posolilam. finalnie przesolilam, ale i tak bylo pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Boczek

    Artur Boczek , 14.08.2015

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Uczysie

    Lukasz Uczysie , 06.06.2015

    Powiem szczerze nie jestem fanem szpinaku ale to danie jest ok, polecam dla osób takich jak ja. Banalnie proste do zrobienia, tak potwierdzam mąki ziemniaczanej warto dodać, sera feta również tylko zmieszać co z łóżeczką miodu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiem Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki w tej wersji na słodko z białym serem są najbardziej znane, ale do domowego menu warto wprowadzić jeszcze inne propozycje ich podania. Tym razem proponujemy naleśniki ze szpinakiem – które talerzu prezentują się kolorowo i kuszą aromatem. To pomysł w sam raz na obiad czy wizytę gości. Kilka naleśników upieczonych według tradycyjnego przepisu posłuży ci jako baza do stworzenia czegoś naprawdę oryginalnego. Tajemnica tego dania tkwi w farszu. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów i dowolnego gatunku sera pomoże ci uzyskać piorunujący efekt smakowy. Przygotowane naleśnikowe roladki polej sosem typu bolońskiego, ale bez mięsa. Danie będzie wyglądało jeszcze lepiej, jeśli przed włożeniem go do piekarnika, posypiesz go startym żółtym serem. Po wyjęciu z piekarnika danie jest gotowe do podania. Jeśli chcesz jeszcze bardziej je urozmaicić, polej każdą porcję sosem czosnkowym i połóż na talerz kilka przeciętych na pół pomidorków koktajlowych.