Naleśniki ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

67

2985 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

940 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

8 sztuk

300 mililitrów

3 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź i odciśnij, by pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj szpinak i pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Naleśniki ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do zapiekanek makaronowych Knorr wymieszaj z 200 ml śmietany i wlej na patelnię. Farsz możesz wzbogacić, dodając do niego ser feta.

Naleśniki ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Zawiń naleśniki ze szpinakowym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej je Fixem Knorr wymieszanym z 200 ml wody.

Naleśniki ze szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Naleśniki posmaruj pozostałą śmietaną i posyp startym serem. Piecz 20 minut w temperaturze 190 °C.

Naleśniki ze szpinakiem  - Krok 4
9

Opinie o przepisie

  • Stanisław  Kęcerski

    Stanisław Kęcerski

    Pycha:)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna.zaborowska2@gmail.com Zaborowska

    anna.zaborowska2@gmail.com Zaborowska

    Były pyszne, z pewnością powtórzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelos xde

    Marcelos xde

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Laskowska

    Justyna Laskowska

    pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Ogrodowczyk

    Martyna Ogrodowczyk

    proste, szybkie i co najważniejsze mega pycha :-) polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Langowski

    Piotr Langowski

    Naleśniki zrobilem z maki orkiszowej oraz do dalem jedno jajko ekstra, a do tego zielone tajskie curry oraz mielony imbir. Maka taka daje dobry smak, a do tego węglowodany zlozone, jajko dla elastyczności oraz protein.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Joiko

    Patrycja Joiko

    zapomnialam, ze feta jest slona i jeszcze posolilam. finalnie przesolilam, ale i tak bylo pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Boczek

    Artur Boczek

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Uczysie

    Lukasz Uczysie

    Powiem szczerze nie jestem fanem szpinaku ale to danie jest ok, polecam dla osób takich jak ja. Banalnie proste do zrobienia, tak potwierdzam mąki ziemniaczanej warto dodać, sera feta również tylko zmieszać co z łóżeczką miodu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiem Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki w tej wersji na słodko z białym serem są najbardziej znane, ale do domowego menu warto wprowadzić jeszcze inne propozycje ich podania. Tym razem proponujemy naleśniki ze szpinakiem – które talerzu prezentują się kolorowo i kuszą aromatem. To pomysł w sam raz na obiad czy wizytę gości. Kilka naleśników upieczonych według tradycyjnego przepisu posłuży ci jako baza do stworzenia czegoś naprawdę oryginalnego. Tajemnica tego dania tkwi w farszu. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów i dowolnego gatunku sera pomoże ci uzyskać piorunujący efekt smakowy. Przygotowane naleśnikowe roladki polej sosem typu bolońskiego, ale bez mięsa. Danie będzie wyglądało jeszcze lepiej, jeśli przed włożeniem go do piekarnika, posypiesz go startym żółtym serem. Po wyjęciu z piekarnika danie jest gotowe do podania. Jeśli chcesz jeszcze bardziej je urozmaicić, polej każdą porcję sosem czosnkowym i połóż na talerz kilka przeciętych na pół pomidorków koktajlowych.