Przepisy na Naleśniki z warzywami
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Naleśniki z warzywami
Choć zazwyczaj naleśniki serwowane są z dżemami i konfiturami, nic nie stoi na przeszkodzie, by słodkie nadzienie zastąpić wytrawnym farszem. Do jego przygotowania używaj zarówno sezonowych, jak i całorocznych warzyw: cukinii, brokułów, papryki, zielonego groszku czy szpinaku. Możesz także użyć swoich ulubionych dodatków – smak dania wzbogacisz, dodając kawałki kurczaka, sera bądź grzybów. Świetnym dodatkiem będą również sosy, np. pieczarkowy lub koperkowy. Oprócz farszu, podstawą tego dania jest ciasto. By je przygotować, potrzebujesz zaledwie kilku składników: wody, mąki, jajek i mleka (możesz je zastąpić kefirem). Jeśli chcesz, by było pulchniejsze, zamiast zwykłej wody, użyj gazowanej. Jeśli natomiast Twoje naleśniki mają być wyjątkowo puszyste, białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno w oddzielnym naczyniu. Pamiętaj, by dodać je do masy na ciasto dopiero na samym końcu. Gotowe naleśniki z warzywami możesz serwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Masz ochotę na szpinak? W takim razie użyj go jako podstawowego składnika naleśnikowego farszu. Dodaj do niego również suszone pomidory oraz dowolny rodzaj sera. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić danie, każdą porcję polej sosem czosnkowym, a na talerzu połóż kilka przeciętych na pół pomidorków koktajlowych. Ciekawym sposobem będzie także przygotowanie meksykańskich placków. Sekret tej potrawy tkwi w nadzieniu, które wykonasz, łącząc ze sobą różne warzywa – cukinię, czerwoną cebulę, fasolę oraz kukurydzę z puszki (całość koniecznie przypraw drobno siekaną kolendrą). Smak zawiniętych w ruloniki naleśników podkreślisz gęstym sosem pomidorowym. Zastanawiasz się, jak go zrobić? Wystarczy, że na rozgrzanej oliwie podsmażysz pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodasz do niej rozdrobnione pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chili oraz łyżkę pokrojonej kolendry, wszystko zagotujesz, i gotowe! W tej kategorii znajdziesz wiele porad na temat przygotowania naleśników z warzywami. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz porady szefa kuchni. Zapraszamy!