Przepisy na Naleśniki z warzywami
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (32) 
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Naleśniki z warzywami
Choć zazwyczaj naleśniki serwowane są z dżemami i konfiturami, nic nie stoi na przeszkodzie, by słodkie nadzienie zastąpić wytrawnym farszem. Do jego przygotowania używaj zarówno sezonowych, jak i całorocznych warzyw: cukinii, brokułów, papryki, zielonego groszku czy szpinaku. Możesz także użyć swoich ulubionych dodatków – smak dania wzbogacisz, dodając kawałki kurczaka, sera bądź grzybów. Świetnym dodatkiem będą również sosy, np. pieczarkowy lub koperkowy. Oprócz farszu, podstawą tego dania jest ciasto. By je przygotować, potrzebujesz zaledwie kilku składników: wody, mąki, jajek i mleka (możesz je zastąpić kefirem). Jeśli chcesz, by było pulchniejsze, zamiast zwykłej wody, użyj gazowanej. Jeśli natomiast Twoje naleśniki mają być wyjątkowo puszyste, białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno w oddzielnym naczyniu. Pamiętaj, by dodać je do masy na ciasto dopiero na samym końcu. Gotowe naleśniki z warzywami możesz serwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Masz ochotę na szpinak? W takim razie użyj go jako podstawowego składnika naleśnikowego farszu. Dodaj do niego również suszone pomidory oraz dowolny rodzaj sera. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić danie, każdą porcję polej sosem czosnkowym, a na talerzu połóż kilka przeciętych na pół pomidorków koktajlowych. Ciekawym sposobem będzie także przygotowanie meksykańskich placków. Sekret tej potrawy tkwi w nadzieniu, które wykonasz, łącząc ze sobą różne warzywa – cukinię, czerwoną cebulę, fasolę oraz kukurydzę z puszki (całość koniecznie przypraw drobno siekaną kolendrą). Smak zawiniętych w ruloniki naleśników podkreślisz gęstym sosem pomidorowym. Zastanawiasz się, jak go zrobić? Wystarczy, że na rozgrzanej oliwie podsmażysz pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodasz do niej rozdrobnione pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chili oraz łyżkę pokrojonej kolendry, wszystko zagotujesz, i gotowe! W tej kategorii znajdziesz wiele porad na temat przygotowania naleśników z warzywami. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz porady szefa kuchni. Zapraszamy!