Przepisy na Naleśniki z warzywami
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Naleśniki z warzywami
Choć zazwyczaj naleśniki serwowane są z dżemami i konfiturami, nic nie stoi na przeszkodzie, by słodkie nadzienie zastąpić wytrawnym farszem. Do jego przygotowania używaj zarówno sezonowych, jak i całorocznych warzyw: cukinii, brokułów, papryki, zielonego groszku czy szpinaku. Możesz także użyć swoich ulubionych dodatków – smak dania wzbogacisz, dodając kawałki kurczaka, sera bądź grzybów. Świetnym dodatkiem będą również sosy, np. pieczarkowy lub koperkowy. Oprócz farszu, podstawą tego dania jest ciasto. By je przygotować, potrzebujesz zaledwie kilku składników: wody, mąki, jajek i mleka (możesz je zastąpić kefirem). Jeśli chcesz, by było pulchniejsze, zamiast zwykłej wody, użyj gazowanej. Jeśli natomiast Twoje naleśniki mają być wyjątkowo puszyste, białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno w oddzielnym naczyniu. Pamiętaj, by dodać je do masy na ciasto dopiero na samym końcu. Gotowe naleśniki z warzywami możesz serwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Masz ochotę na szpinak? W takim razie użyj go jako podstawowego składnika naleśnikowego farszu. Dodaj do niego również suszone pomidory oraz dowolny rodzaj sera. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić danie, każdą porcję polej sosem czosnkowym, a na talerzu połóż kilka przeciętych na pół pomidorków koktajlowych. Ciekawym sposobem będzie także przygotowanie meksykańskich placków. Sekret tej potrawy tkwi w nadzieniu, które wykonasz, łącząc ze sobą różne warzywa – cukinię, czerwoną cebulę, fasolę oraz kukurydzę z puszki (całość koniecznie przypraw drobno siekaną kolendrą). Smak zawiniętych w ruloniki naleśników podkreślisz gęstym sosem pomidorowym. Zastanawiasz się, jak go zrobić? Wystarczy, że na rozgrzanej oliwie podsmażysz pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodasz do niej rozdrobnione pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chili oraz łyżkę pokrojonej kolendry, wszystko zagotujesz, i gotowe! W tej kategorii znajdziesz wiele porad na temat przygotowania naleśników z warzywami. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz porady szefa kuchni. Zapraszamy!



