Jaglane naleśniki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaglane naleśniki

ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
446 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

459 osób wydrukowało

Pobierz pdf

704 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

1 szczypta

1 opakowanie

400 gramów

2 sztuki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 garść

100 gramów

2 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu połącz mąkę, jaja oraz mleko i sól. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto, dodaj również wodę, taką ilość, jaka będzie potrzebna. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Jaglane naleśniki - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, ser pokrój również w kostkę a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Jaglane naleśniki - Krok 2

Krok 3

W rondelku przesmaż na oleju połowę cebuli oraz 1 ząbek czosnku, dodaj pomidory krojone, Spaghetti Bolognese Knorr oraz pokrojoną drobno papryczkę chipotle. Sos gotuj na małym ogniu 5 minut.

Jaglane naleśniki - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i przesmaż pozostałą cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj liście szpinaku i smaż chwilę razem. Szpinak zdejmij z ognia, dopraw do smaku a następnie dodaj orzeszki i ser.

Jaglane naleśniki - Krok 4

Krok 5

Pomidorowy sos chipotle wylej na spód żaroodpornego naczynia.Gotowy farsz nałóż na naleśniki i zwiń. Naleśniki ułóż na sosie, naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu danie posyp kiełkami i podawaj.

Jaglane naleśniki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz ostrych smaków, sos przygotuj bez papryczki.

2

Opinie o przepisie

  • Leski Michał

    Leski Michał , 16.11.2016

    Chcialem zrobic ale mi nie wyszlo ,lipa

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaglane naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaglane naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaglane naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaglane naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaglane naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaglane naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaglane naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaglane naleśniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jaglane naleśnikiJaglane naleśniki

Jeśli szukasz inspiracji na efektowne i smaczne danie, koniecznie spróbuj przepisu na jaglane naleśniki ze szpinakiem, zapiekane w sosie pomidorowym. Połącz jajka, mleko oraz mąkę jaglaną i usmaż placki. Przygotuj sos i farsz: cebulę, czosnek, pomidory oraz ser feta pokrój w kostkę, a orzeszki piniowe upraż na patelni (możesz zastąpić je pestkami słonecznika). Duś wszystkie składniki i dodaj do nich paprykę chipotles, możesz użyć również jalapeno. Ważnym elementem potrawy jest szpinak, użyj świeżego lub mrożonego. Przypraw go pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Dodaj ser (warty rekomendacji jest feta, jednak pleśniowy będzie równie dobrym wyborem) oraz podsmażoną cebulę. Ciekawym rozwiązaniem wydaje się dolanie do szpinaku soku z cytryny, który nada mu kwaśnego posmaku. Połącz wszystkie składniki, do naczynia żaroodpornego odlej sos pomidorowy, a pozostałym farszem wypełnij naleśniki. Całość piecz przez kilkanaście minut. Gotowe danie serwuj na ciepło, posypane parmezanem lub pietruszką. Skorzystaj z naszego przepisu i przyrządź smaczny obiad.