
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni przesmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj pokrojoną cukinię oraz fasolę i kukurydzę.
Krok 2
Fix rozmieszaj z 250 ml wody, wlej na patelnię i wszystko razem zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.
Krok 3
Gotowy farsz nałóż na naleśniki i zwiń każdy w rulon. W miseczce rozmieszaj dokładnie koncentrat z posiekaną papryczką chilli.
Krok 4
Naleśniki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdego z nich posmaruj koncentratem z chilli i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

Dobra rada:
Do farszu możesz dodać świeżą kolendrę, co jeszcze bardziej podkreśli meksykański aromat potrawy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie naleśniki na ostro
Naleśniki na ostro to propozycja dla miłośników nieco bardziej wyrazistej kuchni. Inspiracją jest tradycyjna kuchnia meksykańska, którą cechuje przede wszystkim bogactwo smaków, aromatów, ale także pikanteria. Klasyczne dania, szczególnie z Półwyspu Jukatan, to połączenie ostrości różnych odmian papryczki, z warzywami i mięsem. Spróbujcie naszego przepisu na naleśniki z chilli con carne, o pikantności na poziomie akceptowalnym przez Europejczyka. Smacznego!
Dla kogo?
Meksykańskie naleśniki z chilli con carne skradną serca zwolenników ostrzejszych potraw.
Na jaką okazję?
Naleśniki na ostro z chilli con carne sprawdzą się jako danie obiadowe. Przypadną do gustu również Waszym gościom podczas organizowanego w domu przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Chilli con carne w naleśniku to propozycja iście meksykańska. W tradycyjnej wersji przygotowany wcześniej farsz łączy się z tortillą lub ryżem. Chilli con carne cechuje bogaty aromat, który zawdzięcza przede wszystkim oryginalnym przyprawom.
Dla urozmaicenia:
Meksykańskie naleśniki z warzywami na ostro możecie urozmaicić świeżą kolendrą, dodaną do farszu.