Naleśniki na ostro z serem - meksykańskie: farsz | Przepisy.pl pixel

Meksykańskie naleśniki na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

574 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

700 osób wydrukowało

Pobierz pdf

952 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni przesmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj pokrojoną cukinię oraz fasolę i kukurydzę.

Krok 2

Gotowy farsz nałóż na naleśniki i zwiń każdy w rulon. W miseczce rozmieszaj dokładnie koncentrat z posiekaną papryczką chilli.

Krok 3

Fix rozmieszaj z 250 ml wody, wlej na patelnię i wszystko razem zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.

Krok 4

Naleśniki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdego z nich posmaruj koncentratem z chilli i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać świeżą kolendrę, co jeszcze bardziej podkreśli meksykański aromat potrawy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie naleśniki na ostroMeksykańskie naleśniki na ostro

Naleśniki na ostro to propozycja dla miłośników nieco bardziej wyrazistej kuchni. Inspiracją jest tradycyjna kuchnia meksykańska, którą cechuje przede wszystkim bogactwo smaków, aromatów, ale także pikanteria. Klasyczne dania, szczególnie z Półwyspu Jukatan, to połączenie ostrości różnych odmian papryczki, z warzywami i mięsem. Spróbujcie naszego przepisu na naleśniki z chilli con carne, o pikantności na poziomie akceptowalnym przez Europejczyka. Smacznego!

Dla kogo?

Meksykańskie naleśniki z chilli con carne skradną serca zwolenników ostrzejszych potraw.

Na jaką okazję?

Naleśniki na ostro z chilli con carne sprawdzą się jako danie obiadowe. Przypadną do gustu również Waszym gościom podczas organizowanego w domu przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Chilli con carne w naleśniku to propozycja iście meksykańska. W tradycyjnej wersji przygotowany wcześniej farsz łączy się z tortillą lub ryżem. Chilli con carne cechuje bogaty aromat, który zawdzięcza przede wszystkim oryginalnym przyprawom.

Dla urozmaicenia:

Meksykańskie naleśniki z warzywami na ostro możecie urozmaicić świeżą kolendrą, dodaną do farszu.