Meksykańskie naleśniki na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańskie naleśniki na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

568 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

692 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

934 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni przesmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj pokrojoną cukinię oraz fasolę i kukurydzę.

Krok 2

Fix rozmieszaj z 250 ml wody, wlej na patelnię i wszystko razem zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.

Krok 3

Gotowy farsz nałóż na naleśniki i zwiń każdy w rulon. W miseczce rozmieszaj dokładnie koncentrat z posiekaną papryczką chilli.

Krok 4

Naleśniki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdego z nich posmaruj koncentratem z chilli i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać świeżą kolendrę, co jeszcze bardziej podkreśli meksykański aromat potrawy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie naleśniki na ostroMeksykańskie naleśniki na ostro

Naleśniki na ostro to propozycja dla miłośników nieco bardziej wyrazistej kuchni. Inspiracją jest tradycyjna kuchnia meksykańska, którą cechuje przede wszystkim bogactwo smaków, aromatów, ale także pikanteria. Klasyczne dania, szczególnie z Półwyspu Jukatan, to połączenie ostrości różnych odmian papryczki, z warzywami i mięsem. Spróbujcie naszego przepisu na naleśniki z chilli con carne, o pikantności na poziomie akceptowalnym przez Europejczyka. Smacznego!

Dla kogo?

Meksykańskie naleśniki z chilli con carne skradną serca zwolenników ostrzejszych potraw.

Na jaką okazję?

Naleśniki na ostro z chilli con carne sprawdzą się jako danie obiadowe. Przypadną do gustu również Waszym gościom podczas organizowanego w domu przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Chilli con carne w naleśniku to propozycja iście meksykańska. W tradycyjnej wersji przygotowany wcześniej farsz łączy się z tortillą lub ryżem. Chilli con carne cechuje bogaty aromat, który zawdzięcza przede wszystkim oryginalnym przyprawom.

Dla urozmaicenia:

Meksykańskie naleśniki z warzywami na ostro możecie urozmaicić świeżą kolendrą, dodaną do farszu.