Naleśniki na ostro z serem - meksykańskie: farsz | Przepisy.pl pixel

Meksykańskie naleśniki na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
580 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

721 osób wydrukowało

Pobierz pdf

985 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni przesmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj pokrojoną cukinię oraz fasolę i kukurydzę.

Krok 2

Fix rozmieszaj z 250 ml wody, wlej na patelnię i wszystko razem zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.

Krok 3

Gotowy farsz nałóż na naleśniki i zwiń każdy w rulon. W miseczce rozmieszaj dokładnie koncentrat z posiekaną papryczką chilli.

Krok 4

Naleśniki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdego z nich posmaruj koncentratem z chilli i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać świeżą kolendrę, co jeszcze bardziej podkreśli meksykański aromat potrawy.

2

Opinie o przepisie

  • Kaja

    Kaja , 26.03.2025

    Chyba krok 3 powinien być przed 2

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie naleśniki na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie naleśniki na ostroMeksykańskie naleśniki na ostro

Naleśniki na ostro to propozycja dla miłośników nieco bardziej wyrazistej kuchni. Inspiracją jest tradycyjna kuchnia meksykańska, którą cechuje przede wszystkim bogactwo smaków, aromatów, ale także pikanteria. Klasyczne dania, szczególnie z Półwyspu Jukatan, to połączenie ostrości różnych odmian papryczki, z warzywami i mięsem. Spróbujcie naszego przepisu na naleśniki z chilli con carne, o pikantności na poziomie akceptowalnym przez Europejczyka. Smacznego!

Dla kogo?

Meksykańskie naleśniki z chilli con carne skradną serca zwolenników ostrzejszych potraw.

Na jaką okazję?

Naleśniki na ostro z chilli con carne sprawdzą się jako danie obiadowe. Przypadną do gustu również Waszym gościom podczas organizowanego w domu przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Chilli con carne w naleśniku to propozycja iście meksykańska. W tradycyjnej wersji przygotowany wcześniej farsz łączy się z tortillą lub ryżem. Chilli con carne cechuje bogaty aromat, który zawdzięcza przede wszystkim oryginalnym przyprawom.

Dla urozmaicenia:

Meksykańskie naleśniki z warzywami na ostro możecie urozmaicić świeżą kolendrą, dodaną do farszu.