Poznawanie kuchni narodowych zazwyczaj zaczynam, jak na zawodowego kucharza przystało, od przystawek. I tu zaskakująca informacja. Otóż to właśnie z Meksyku pochodzi popularna sałatka Cezar. Jej autorstwo przypisuje się pewnemu szefowi kuchni z miasta Tijuana, leżącego blisko granicy Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Legenda głosi, że ów kucharz został kiedyś zaskoczony, tuż przed zamknięciem restauracji, przez dużą grupę gości. I tu muszę zdradzić sekret tego, jak bardzo często powstają nowe kombinacje i połączenia smaków w świecie gastronomii. Kucharz z Tijuany pomieszał kilka składników, które akurat miał pod ręką i przyrządził z nich sos. Dodał sałatę rzymską i kromki czerstwego chleba. I, voila, tak powstała słynna sałatka Cezar nazwana na cześć twórcy Cesara Cardini’ego. Koniecznie spróbujcie sałatki Cezar. Dobrze nadaje się na lekkie danie kolacyjne.
Sałatka Cezar:
Dla 4 osób
Czas: 15 minut
Składniki:
- sałata rzymska
- 4 łyżki majonezu Hellmann’s
- Knorr Sos sałatkowy Czosnkowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania
Liście z sałaty umyj i osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki. Sos sałatkowy wymieszaj z majonezem i jogurtem. Wymieszaj dokładnie sałatę z sosem. Po wierzchu sałatki posyp grzankami Knorr i posyp tartym parmezanem. Ja osobiście do tego przepisu dodaję tylko jeszcze kilka kropel sosu Worcestershire. I nic więcej już nie trzeba. W niektórych przepisach pojawia się dodatek filecików anchovies. Można spróbować.
Przepisy kuchni meksykańskiej zazwyczaj zawierają kilka typowych składników takich jak czerwona fasola, papryczki chili, kukurydza i wspomniana już natka kolendry. Sprawdźcie koniecznie przepis na sałatkę meksykańską z kurczakiem. Dobry pomysł na obiad czy kolację. Poszukajcie w miarę możliwości w sklepach świeżej kolendry. Większość supermarketów oferuje ją wraz z innymi świeżymi ziołami. Trudno jest kolendrę czymkolwiek zastąpić. Jej smak i zapach są niepowtarzalne.
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-meksykanska-1
Zapraszam na przepisy.pl po inspiracje i pomysły jak gotować po meksykańsku. A w następnym wpisie zaproponuję Wam kilka potraw z fasoli.
Czytajcie bloga.
Komentarze (0)