Dziś kontynuuje temat szybkich dań. Myślę, że to temat bliski większości z Was, szczególnie teraz, gdy wracamy do domu wykończeni przedświątecznymi zakupami. Dziś mam coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa.

Zacznijmy od zestawu: mielone mięso, fasolka i pomidory. Ta kombinacja od razu kieruje moje myśli do Meksyku. Szybkim daniem jest przecież chili con carne, które można podać z chipsami kukurydzianymi lub zawinąć w placki tortilla (dostępne we wszystkich supermarketach) albo podać po prostu z ryżem.

Oto szybki przepis na chili con carne z chipsami i tartym serem. Dobre dla duszy i ciała szczególnie w grudniowe wieczory.

Meksykańskie nachos z chilli con carne
Czas: 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- Knorr Przyprawa do gyrosa
- 1 łyżka kuminu (mielony kmin rzymski)
- 2 cebule cebula
- 1 papryczka chilli
- 200 g czerwonej fasoli w puszce
- 200 g sera żółtego
- 1 puszka pomidorów – 400 ml
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 opakowania chipsów kukurydzianych nachos
- olej do smażenia

Sposób przygotowania

Posiekaj cebulę, czosnek oraz chilli. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Podsmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj chilli oraz kmin rzymski. Smaż przez chwilę, by przyprawy oddały cały aromat. Do warzyw dodaj mięso oraz Przyprawę do gyrosa Knorr. Posiekaj pomidory.

Mięso smaż przez chwilę i na koniec wlej pomidory. Duś całość ok. 20 minut. Pod koniec dodaj fasolkę z puszki i duś jeszcze chwilę tak, aby fasolka się nie rozpadła. Do głębokiego talerza wsyp nachosy. Polej po wierzchu sosem mięsnym. Potrawę możesz podać natychmiast. Posyp ją startym serem oraz świeżo posiekaną kolendrą.

Do tego dania (nawiasem mówiąc to także dobre rozwiązanie w przypadku niezapowiedzianych gości) podać można kwaśną śmietanę lub jogurt. Złagodzi ogień dla tych, którzy wolą łagodniejszą wersję.

Pozostając przy temacie szybkich dań z mielonym mięsem. A może klopsiki lub pulpety w sosie?

Proste, szybkie i uniwersalne. Sos, jaki tylko chcecie, może być pomidorowy w stylu włoskim, grzybowy, koperkowy. W szybkim przygotowaniu sosu pomogą fixy lub sosy. Spróbujcie klopsików z sosem pieczarkowym. Ja podaję je z ryżem lub puree ziemniaczanym.

www.przepisy.pl/przepis/drobiowe-pulpeciki-z-sosem-pieczarkowym

Zachęcam, aby wzbogacić klopsiki dodatkiem świeżych warzyw np. tartej marchewki czy selera, natki pietruszki. Klopsiki są zazwyczaj bardzo lubiane przez dzieci. Do tematu szybkich dań na przedświąteczne dni powrócę jeszcze w następnym odcinku.

Zapraszam do gotowania.