Duszenie dobrze robi wszystkim rodzajom mięsa. Wołowina, wieprzowina, jagnięcina czy dziczyzna długo i z miłością gotowane z ziołami i przyprawami odwdzięczą się smakiem, miękkością i fenomenalnym sosem, w którym wszystkie składniki, z wyjątkiem mięsa, harmonijnie połączą się w całość. Także wspomniane, mięso cielęce często poddaje się duszeniu mimo, że jest to mięso bardzo delikatne. Czas duszenia jest w przypadku cielęciny nieco krótszy. Tańsze kawałki, poprzerastane tkanka łączną nadają się właściwie tylko do duszenia. Ale moim zdaniem w żaden sposób nie ujmuje to smaku potrawy.

Potrawka z cielęciny
Czas przygotowania 45 min
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 600g cielęciny
- Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 250 g marchewki z groszkiem, może być mrożona
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka mąki
- 100 ml śmietany 36%

Sposób przygotowania

Mięso oraz cebulę pokrój w cienkie paski i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Marchewkę z groszkiem wsyp do garnka i wymieszaj z mięsem. Wlej 500 ml wody, całość doprowadź do wrzenia. Następnie, aby podkreślić smak dania, dodaj Bulionetkę do duszonych mięs. Zmniejsz ogień i duś potrawkę do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietaną i wlej do garnka. Wsyp również posiekaną natkę, całość wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem lub makaronem.

Cielęcinę zastąpić można innym mięsem, np. piersią kurczaka a zamiast marchewki z groszkiem użyć papryki i pieczarek. Sos, który powstaje w trakcie duszenia pasuje do każdego rodzaju warzyw.

Sos gulaszowy można zmieniać i za każdym razem otrzymywać inny, interesujący smak. A to za sprawą przypraw i ziół, które wybierzecie do duszenia. Poniższy przepis jest wyjątkowo ciekawy właśnie ze względu na przyprawy. Cynamon i curry. Spróbujmy jak to smakuje.

Gdański Gulasz Cielęcy
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: około 30 minut, pieczenie 40 minut

Składniki:
- 800 g cielęciny
- Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 1 marchew
- 1 cebula
- ½ selera
- 1 szklanka białego wina
- 1 kawałek cynamonu
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przegotowania

Mięso pokrój w paski. Warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki. Mięso oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż zrobi się lekko rumiane. Dodaj warzywa, całość smaż jeszcze około 3 minuty. Całość zalej winem, gotuj chwilę intensywnie, tak aby wino prawie zupełnie odparowało a następnie dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, curry oraz bulionetkę do duszonych mięs Knorr. Gulasz zalej dodatkowo szklanką wody. Całość duś pod przykryciem około 40 minut.

Taki gulasz podaję zazwyczaj z kluskami kładzionymi. Pycha.