Jesień to najlepsza okazja na grzybowe risotto. Z własnych zbiorów, ale jak nie macie czasu to przecież grzyby leśne można kupić na bazarach. Nie potrzeba wiele, a smak takiego risotto jest wprost niebiański.

Oto mój sprawdzony przepis na grzybowe risotto.

Risotto z prawdziwkami:
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 300 g ryżu arborio, możecie użyć także zwykły ryż
- Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
- 100 g prawdziwków
- 50 g cebuli szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 gałązka świeżej szałwii
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 100 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g tarty parmezan, możesz użyć dziugasa
- 50 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rozpuść Bulionetkę Knorr w 1 litrze wrzącej wody i utrzymuj powstały bulion w cieple. Pokrój szalotkę w drobną kostkę, grzyby umyj i pokrój w plastry. Podsmaż na gorącej patelni na oliwie szalotkę, grzyby oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż jeszcze chwilę, po czym dorzuć listek laurowy i świeże zioła, związane w pęczek białą nitką. Zalej całość białym winem i gotuj do momentu, aż całkowicie odparuje. Następnie wlej część gorącego bulionu i dodaj masło. Gotuj całość powoli, od czasu do czasu delikatnie mieszając i dolewaj stopniowo resztę bulionu porcjami. Dodaj do gotowego risotto śmietankę i tarty ser. Wymieszaj i odstaw na chwilkę przed podaniem (risotto powinno mieć lekko płynną, ale kremową konsystencję).

Smacznego!