Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe okrycie z miękkiego koca. Długie gotowanie, staranny dobór składników, które łączą się w niepowtarzalną całość, to właśnie gulasz, król sezonu. Aby trzymać się chronologii wydarzeń zacznę od gulaszu węgierskiego. To właśnie z Węgier przybyła do nas tradycja długiego gotowania mięsnych dań z dużą ilością papryki i cebuli. Cebula nie tylko zagęszcza, ale również nadaje charakterystyczny, delikatnie słodki, smak duszonym mięsom. Połączenie kuchni polskiej i węgierskiej zgodnie z powiedzeniem „Polak, Węgier, dwa bratanki…” dokonuje się na naszych stołach w popularnym placku po zbójnicku, czyli placku ziemniaczanym podanym z gęstym, pachnącym gulaszem. Wizytę w kuchni węgierskiej zacznijmy może od zupy gulaszowej bogracz.

Bogracz
Czas: 60 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 800 g wołowiny bez kości
- 2 marchewki
- 50 g wędzonej słoniny
- 500 g ziemniaków
- Bulionetka do mięs duszonych Knorr
- 1 pietruszka
- 2 duże cebule
- 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka
- 1 papryka zielona, czerwona lub żółta
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 duże pomidory
- łyżka kminku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz mielony

Sposób przygotowania

Bogracz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.

Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Bulionetkę do duszonych mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory. Marchewkę, pietruszkę, paprykę oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki i paprykę. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne. Całość duś, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.

A może spróbujecie dziś na obiad naszej polskiej interpretacji węgierskiego klasyka.

Gulasz węgierski
Czas przygotowania 60 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 600 g wołowiny
- Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona i 1 zielona
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ostrej i słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w grubą kostkę. Podobnie pokrój cebulę, papryki oraz ziemniaki. Przesmaż cebulę ze słodką papryką. Następnie dodaj mięso, koncentrat pomidorowy i smaż chwilę na mocnym ogniu. Oprósz mąką. Mięso zalej 600 ml wody, dodaj Bulionetkę Knorr, która podkreśli smak potrawy i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś do miękkości (uzupełniając ewentualnie płyn). Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i gotuj do momentu, gdy będą miękkie. Dopraw majerankiem i ostrą papryką. Podawaj z pieczywem lub kaszą.

Jeżeli lubicie dania bardziej pikantne dodajcie więcej ostrej papryki. Zachęcam jednak do próbowanie żeby nie okazało się, że jesteście jedynymi, którzy będą ten gulasz spożywać. :) Gulasz czy bogracz należą do dań jednogarnkowych. Cały obiad czy kolacja przygotowane razem.