Dania z Kuchni Orientalnej
33 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kuchnia orientalna
Poczuj wyjątkowy klimat azjatyckich dań! Już dziś zamień swoją kuchnię w salę smakowitych doświadczeń. Orientalne eksperymenty czas zacząć! Tutaj rządzi ryż, soja, ryby i owoce morza. Wprost trudno im się oprzeć! Prym wiodą także jedyne w swoim rodzaju słodko – kwaśne smaki. Daj się skusić i wypróbuj nasze propozycje rodem z orientalnej kuchni. Gwarantujemy, że te pyszności znikną ze stołu znacznie szybciej, niż mknie Orient Express! Pałeczki w dłoń - zajadamy!
Dla kogo?
W przepisach na apetyczne orientalne potrawy bez wątpienia zagustują miłośnicy wyrazistych smaków. A takie znajdziemy właśnie w kuchni azjatyckiej! Aromatycznie, zdrowo, lekko – tak się właśnie je w odległej Azji! Bierzmy przykład z orientalnego menu i rozsmakujmy się w niecodziennych połączeniach. Niebo w gębie!
Na jaką okazję?
Kuchnia orientalna ma nam wiele do zaoferowania. To bogactwo smaków oraz zapachów, które z pewnością zagoszczą w Twoim jadłospisie na dłużej. Prezentujemy przepisy na przepyszny obiad bądź kolację, idealne zarówno na co dzień, jak i na większe uroczystości. Jest w czym wybierać!
Czy wiesz, że?
Statystyki nie kłamią! Nie bez powodu Azjaci znacznie rzadziej niż Europejczycy zapadają na choroby cywilizacyjne, do których zaliczyć można na przykład otyłość. Zastanawiasz się dlaczego? To proste! Orientalna dieta to bogactwo ryb, owoców morza i warzyw, dla których bazą są ryż lub makaron ryżowy. Na próżno szukać tam dużych porcji tłustego mięsa czy sytych dodatków nabiału. Samo zdrowie na talerzu! Wart uwagi jest także sam sposób serwowania i spożywania posiłku. Dania podaje się w małych porcjach oraz tradycyjnie do ich zjedzenia używa się pałeczek. Dzięki czemu jemy wolniej, a pokarm łatwiej się przyswaja.
Dla urozmaicenia:
Wiele potraw kuchni orientalnej możemy przyrządzić w tak zwanym woku. Jest to nic innego jak naczynie wyglądem przypominające miskę z dwoma uchwytami. Za jego pomocą możliwe jest smażenie w ruchu oraz szybkie przygotowywanie potraw na ogniu. Wok najczęściej wykorzystuje się w kuchni chińskiej.