Dania z Kuchni Orientalnej
334 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (334) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Kuchnia orientalna
Poczuj wyjątkowy klimat azjatyckich dań! Już dziś zamień swoją kuchnię w salę smakowitych doświadczeń. Orientalne eksperymenty czas zacząć! Tutaj rządzi ryż, soja, ryby i owoce morza. Wprost trudno im się oprzeć! Prym wiodą także jedyne w swoim rodzaju słodko – kwaśne smaki. Daj się skusić i wypróbuj nasze propozycje rodem z orientalnej kuchni. Gwarantujemy, że te pyszności znikną ze stołu znacznie szybciej, niż mknie Orient Express! Pałeczki w dłoń - zajadamy!
Dla kogo?
W przepisach na apetyczne orientalne potrawy bez wątpienia zagustują miłośnicy wyrazistych smaków. A takie znajdziemy właśnie w kuchni azjatyckiej! Aromatycznie, zdrowo, lekko – tak się właśnie je w odległej Azji! Bierzmy przykład z orientalnego menu i rozsmakujmy się w niecodziennych połączeniach. Niebo w gębie!
Na jaką okazję?
Kuchnia orientalna ma nam wiele do zaoferowania. To bogactwo smaków oraz zapachów, które z pewnością zagoszczą w Twoim jadłospisie na dłużej. Prezentujemy przepisy na przepyszny obiad bądź kolację, idealne zarówno na co dzień, jak i na większe uroczystości. Jest w czym wybierać!
Czy wiesz, że?
Statystyki nie kłamią! Nie bez powodu Azjaci znacznie rzadziej niż Europejczycy zapadają na choroby cywilizacyjne, do których zaliczyć można na przykład otyłość. Zastanawiasz się dlaczego? To proste! Orientalna dieta to bogactwo ryb, owoców morza i warzyw, dla których bazą są ryż lub makaron ryżowy. Na próżno szukać tam dużych porcji tłustego mięsa czy sytych dodatków nabiału. Samo zdrowie na talerzu! Wart uwagi jest także sam sposób serwowania i spożywania posiłku. Dania podaje się w małych porcjach oraz tradycyjnie do ich zjedzenia używa się pałeczek. Dzięki czemu jemy wolniej, a pokarm łatwiej się przyswaja.
Dla urozmaicenia:
Wiele potraw kuchni orientalnej możemy przyrządzić w tak zwanym woku. Jest to nic innego jak naczynie wyglądem przypominające miskę z dwoma uchwytami. Za jego pomocą możliwe jest smażenie w ruchu oraz szybkie przygotowywanie potraw na ogniu. Wok najczęściej wykorzystuje się w kuchni chińskiej.