Złociste skrzydełka z piekarnika - przepis | Przepisy.pl pixel

Złociste skrzydełka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
170 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie produkty umieść w worku do pieczenia. Woreczek zamknij i wszystko razem wymieszaj (dla bezpieczeństwa nakłuj worek wykałaczką).

Złociste skrzydełka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Piecz około 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie rozetnij woreczek i dopiecz skrzydełka przez 10 minut, aby były chrupiące.

Złociste skrzydełka z kurczaka - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste skrzydełka z kurczakaZłociste skrzydełka z kurczaka

Masz ochotę na pyszny mięsny obiad, albo szukasz inspiracji na przygotowanie ciepłej kolacji? Proponowany przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Złociste skrzydełka z kurczaka mogą być podstawą głównego dania, ale z powodzeniem podasz je także solo – beż żadnych dodatków. Danie jest połączeniem smaków: delikatnego mięsa z kurczaka ze słodkim miodem, a całość zamyka chrupiąca skórka. Żeby je przygotować, wystarczy jedynie kilka składników. Samo przyrządzanie nie trwa długo, a efekt jest bardzo smaczny. Planujesz zaserwować to danie? Na początek umyj i osusz mięso. Możesz polać je oliwą i obtoczyć w przyprawach: świeżo zmielonym pieprzu, czosnku granulowanym, majeranku i słodkiej papryce. Mięso umieść w worku do pieczenia, wlej miód i wszystko razem zamknij. Wstaw do piekarnika na kilkadziesiąt minut, a na końcu rozetnij worek i piecz jeszcze przez kilka minut – dzięki temu skrzydełka będą chrupiące. Danie dobrze smakuje z pieczonymi w ziołach ziemniakami, ryżem lub smażonymi warzywami. Spróbuj koniecznie!