Złociste skrzydełka z piekarnika - przepis | Przepisy.pl pixel

Złociste skrzydełka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
170 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie produkty umieść w worku do pieczenia. Woreczek zamknij i wszystko razem wymieszaj (dla bezpieczeństwa nakłuj worek wykałaczką).

Złociste skrzydełka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Piecz około 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie rozetnij woreczek i dopiecz skrzydełka przez 10 minut, aby były chrupiące.

Złociste skrzydełka z kurczaka - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste skrzydełka z kurczakaZłociste skrzydełka z kurczaka

Masz ochotę na pyszny mięsny obiad, albo szukasz inspiracji na przygotowanie ciepłej kolacji? Proponowany przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Złociste skrzydełka z kurczaka mogą być podstawą głównego dania, ale z powodzeniem podasz je także solo – beż żadnych dodatków. Danie jest połączeniem smaków: delikatnego mięsa z kurczaka ze słodkim miodem, a całość zamyka chrupiąca skórka. Żeby je przygotować, wystarczy jedynie kilka składników. Samo przyrządzanie nie trwa długo, a efekt jest bardzo smaczny. Planujesz zaserwować to danie? Na początek umyj i osusz mięso. Możesz polać je oliwą i obtoczyć w przyprawach: świeżo zmielonym pieprzu, czosnku granulowanym, majeranku i słodkiej papryce. Mięso umieść w worku do pieczenia, wlej miód i wszystko razem zamknij. Wstaw do piekarnika na kilkadziesiąt minut, a na końcu rozetnij worek i piecz jeszcze przez kilka minut – dzięki temu skrzydełka będą chrupiące. Danie dobrze smakuje z pieczonymi w ziołach ziemniakami, ryżem lub smażonymi warzywami. Spróbuj koniecznie!