Złociste skrzydełka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste skrzydełka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

153 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie produkty umieść w worku do pieczenia. Woreczek zamknij i wszystko razem wymieszaj (dla bezpieczeństwa nakłuj worek wykałaczką).

Złociste skrzydełka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Piecz około 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie rozetnij woreczek i dopiecz skrzydełka przez 10 minut, aby były chrupiące.

Złociste skrzydełka z kurczaka - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste skrzydełka z kurczakaZłociste skrzydełka z kurczaka

Masz ochotę na pyszny mięsny obiad, albo szukasz inspiracji na przygotowanie ciepłej kolacji? Proponowany przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Złociste skrzydełka z kurczaka mogą być podstawą głównego dania, ale z powodzeniem podasz je także solo – beż żadnych dodatków. Danie jest połączeniem smaków: delikatnego mięsa z kurczaka ze słodkim miodem, a całość zamyka chrupiąca skórka. Żeby je przygotować, wystarczy jedynie kilka składników. Samo przyrządzanie nie trwa długo, a efekt jest bardzo smaczny. Planujesz zaserwować to danie? Na początek umyj i osusz mięso. Możesz polać je oliwą i obtoczyć w przyprawach: świeżo zmielonym pieprzu, czosnku granulowanym, majeranku i słodkiej papryce. Mięso umieść w worku do pieczenia, wlej miód i wszystko razem zamknij. Wstaw do piekarnika na kilkadziesiąt minut, a na końcu rozetnij worek i piecz jeszcze przez kilka minut – dzięki temu skrzydełka będą chrupiące. Danie dobrze smakuje z pieczonymi w ziołach ziemniakami, ryżem lub smażonymi warzywami. Spróbuj koniecznie!