Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

1208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

815 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1753 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 opakowanie

15 dekagramów

1 opakowanie

10 dekagramów

1 łyżka

4 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

500 mililitrów

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron i przełóż go do naczynia do zapiekania.

Krok 2

Podsmaż mięso mielone na oleju do momentu, kiedy stanie się sypkie.

Krok 3

Następnie dodaj do niego 500 mililitrów wody i Fix Knorr. Całość wymieszaj, zagotuj i dodaj do makaronu.

Krok 4

Odsącz czerwoną fasolę, zaś fasolkę szparagową i paprykę drobno pokrój. Następnie dodaj je do makaronu i wymieszaj.

Krok 5

Polej całość śmietaną 18%, posyp kminem rzymskim i startym serem. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C, po czym podawaj.

4

Opinie o przepisie

  • Beata M.

    Beata M. , 14.05.2021

    Bardzo dobre, dodałam zwykłą paprykę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Harendzinska

    Marta Harendzinska , 29.01.2020

    ja dodałam jeszcze podsmażoną cebulę i kiełbasę pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogas Bogas

    Bogas Bogas , 29.01.2020

    Napewno zrobie dzis bo wyglada bardzo apetycznie a takie rzeczy uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Lipowska

    Justyna Lipowska , 02.04.2016

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka meksykańskaZapiekanka meksykańska

Chcesz przygotować pyszny, pełen koloru obiad dla większej liczby osób? Ten przepis z pewnością będzie odpowiednim rozwiązaniem. Zapiekanka meksykańska to uniwersalna potrawa, która łączy w sobie delikatny smak warzyw z wyrazistym mięsem, a wszystko dopełnia odpowiednio dobrana kompozycja przypraw. Przyrządzając to danie, zacznij od ugotowania makaronu i podsmażenia mięsa mielonego. Potem makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, a do mięsa dodaj wodę oraz spaghetti Napoli. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i dodaj do przestudzonego już makaronu. Następnie odsącz czerwoną fasolę, a fasolkę szparagową i paprykę drobno pokrój. Również dołącz je do makaronu. Tak przygotowaną podstawę zapiekanki meksykańskiej polej śmietaną 18% i posyp – kminem rzymskim oraz startym żółtym serem, np. goudą. Piecz przez niecałe pół godziny. Gotowe danie podawaj od razu po wyjściu z piekarnika, najlepiej udekorowane listkami świeżej bazylii i ewentualnie także pomidorkami koktajlowymi. Przekonaj się, jak proste może być przyrządzanie smacznych makaronowych zapiekanek.