Zapiekanka meksykańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

1171 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

771 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 opakowanie

15 dekagramów

1 opakowanie

10 dekagramów

1 łyżka

4 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

500 mililitrów

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron i przełóż go do naczynia do zapiekania.

Krok 2

Podsmaż mięso mielone na oleju do momentu, kiedy stanie się sypkie.

Krok 3

Następnie dodaj do niego 500 mililitrów wody i Fix Knorr. Całość wymieszaj, zagotuj i dodaj do makaronu.

Krok 4

Odsącz czerwoną fasolę, zaś fasolkę szparagową i paprykę drobno pokrój. Następnie dodaj je do makaronu i wymieszaj.

Krok 5

Polej całość śmietaną 18%, posyp kminem rzymskim i startym serem. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C, po czym podawaj.

3

Opinie o przepisie

  • Marta Harendzinska

    Marta Harendzinska , 29.01.2020

    ja dodałam jeszcze podsmażoną cebulę i kiełbasę pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogas Bogas

    Bogas Bogas , 29.01.2020

    Napewno zrobie dzis bo wyglada bardzo apetycznie a takie rzeczy uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Lipowska

    Justyna Lipowska , 02.04.2016

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka meksykańskaZapiekanka meksykańska

Chcesz przygotować pyszny, pełen koloru obiad dla większej liczby osób? Ten przepis z pewnością będzie odpowiednim rozwiązaniem. Zapiekanka meksykańska to uniwersalna potrawa, która łączy w sobie delikatny smak warzyw z wyrazistym mięsem, a wszystko dopełnia odpowiednio dobrana kompozycja przypraw. Przyrządzając to danie, zacznij od ugotowania makaronu i podsmażenia mięsa mielonego. Potem makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, a do mięsa dodaj wodę oraz spaghetti Napoli. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i dodaj do przestudzonego już makaronu. Następnie odsącz czerwoną fasolę, a fasolkę szparagową i paprykę drobno pokrój. Również dołącz je do makaronu. Tak przygotowaną podstawę zapiekanki meksykańskiej polej śmietaną 18% i posyp – kminem rzymskim oraz startym żółtym serem, np. goudą. Piecz przez niecałe pół godziny. Gotowe danie podawaj od razu po wyjściu z piekarnika, najlepiej udekorowane listkami świeżej bazylii i ewentualnie także pomidorkami koktajlowymi. Przekonaj się, jak proste może być przyrządzanie smacznych makaronowych zapiekanek.