
Składniki
15 dekagramów
1 opakowanie
15 dekagramów
1 opakowanie
10 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
4 łyżki
4 łyżki
3 łyżki
500 mililitrów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron i przełóż go do naczynia do zapiekania.
Krok 2
Podsmaż mięso mielone na oleju do momentu, kiedy stanie się sypkie.
Krok 3
Następnie dodaj do niego 500 mililitrów wody i Fix Knorr. Całość wymieszaj, zagotuj i dodaj do makaronu.
Krok 4
Odsącz czerwoną fasolę, zaś fasolkę szparagową i paprykę drobno pokrój. Następnie dodaj je do makaronu i wymieszaj.
Krok 5
Polej całość śmietaną 18%, posyp kminem rzymskim i startym serem. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C, po czym podawaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka meksykańska
Chcesz przygotować pyszny, pełen koloru obiad dla większej liczby osób? Ten przepis z pewnością będzie odpowiednim rozwiązaniem. Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym to potrawa uniwersalna, która łączy w sobie delikatny smak warzyw i wyrazisty smak mięsa. Całoś dopełnia odpowiednio dobrana kompozycja przypraw. Przyrządzając meksykańską zapiekankę, zacznij od ugotowania makaronu i podsmażenia mięsa mielonego. Potem makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, a do mięsa dodaj wodę oraz Spaghetti Napoli. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i dodaj do przestudzonego już makaronu. Następnie odsącz czerwoną fasolę, a fasolkę szparagową i paprykę drobno pokrój. Również dołącz je do makaronu. Tak przygotowaną podstawę zapiekanki meksykańskiej polej śmietaną 18% i posyp kminem rzymskim oraz startym żółtym serem, np. goudą. Zapiekankę meksykańską z makaronem i mięsem mielonym piecz przez niecałe pół godziny. Przekonaj się, jak proste może być przyrządzanie smacznych obiadów.
Dla kogo?
Makaron po meksykańsku z mięsem mielonym posmakuje z pewnością entuzjastom wyrazistych, aromatycznych dań.
Na jaką okazję?
Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego menu. Możecie ją zaserwować również w porze kolacji czy podczas domowej imprezy w gronie znajomych.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna kuchnia meksykańska często wykorzystuje kukurydzę oraz rośliny strączkowe. Do katalogu obowiązkowych składników można także zaliczyć różne odmiany ostrej papryki, która nadaje potrawom wyrazistości.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym powinna być podawana od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecamy udekorować ją listkami świeżej bazylii i pomidorkami koktajlowymi.

























