Zapiekanka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

1114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

709 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 opakowanie

15 dekagramów

1 opakowanie

10 dekagramów

1 łyżka

4 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

500 mililitrów

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron i przełóż go do naczynia do zapiekania.

Krok 2

Podsmaż mięso mielone na oleju do momentu, kiedy stanie się sypkie.

Krok 3

Następnie dodaj do niego 500 mililitrów wody i Fix Knorr. Całość wymieszaj, zagotuj i dodaj do makaronu.

Krok 4

Odsącz czerwoną fasolę, zaś fasolkę szparagową i paprykę drobno pokrój. Następnie dodaj je do makaronu i wymieszaj.

Krok 5

Polej całość śmietaną 18%, posyp kminem rzymskim i startym serem. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C, po czym podawaj.

3

Opinie o przepisie

  • Marta Harendzinska

    Marta Harendzinska , 29.01.2020

    ja dodałam jeszcze podsmażoną cebulę i kiełbasę pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogas Bogas

    Bogas Bogas , 29.01.2020

    Napewno zrobie dzis bo wyglada bardzo apetycznie a takie rzeczy uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Lipowska

    Justyna Lipowska , 02.04.2016

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka cukiniowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka meksykańskaZapiekanka meksykańska

Chcesz przygotować pyszny, pełen koloru obiad dla większej liczby osób? Ten przepis z pewnością będzie odpowiednim rozwiązaniem. Zapiekanka meksykańska to uniwersalna potrawa, która łączy w sobie delikatny smak warzyw z wyrazistym mięsem, a wszystko dopełnia odpowiednio dobrana kompozycja przypraw. Przyrządzając to danie, zacznij od ugotowania makaronu i podsmażenia mięsa mielonego. Potem makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, a do mięsa dodaj wodę oraz spaghetti Napoli. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i dodaj do przestudzonego już makaronu. Następnie odsącz czerwoną fasolę, a fasolkę szparagową i paprykę drobno pokrój. Również dołącz je do makaronu. Tak przygotowaną podstawę zapiekanki meksykańskiej polej śmietaną 18% i posyp – kminem rzymskim oraz startym żółtym serem, np. goudą. Piecz przez niecałe pół godziny. Gotowe danie podawaj od razu po wyjściu z piekarnika, najlepiej udekorowane listkami świeżej bazylii i ewentualnie także pomidorkami koktajlowymi. Przekonaj się, jak proste może być przyrządzanie smacznych makaronowych zapiekanek.