Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

1295 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

987 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 opakowanie

15 dekagramów

1 opakowanie

10 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

4 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

500 mililitrów

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron i przełóż go do naczynia do zapiekania.

Krok 2

Podsmaż mięso mielone na oleju do momentu, kiedy stanie się sypkie.

Krok 3

Następnie dodaj do niego 500 mililitrów wody i Fix Knorr. Całość wymieszaj, zagotuj i dodaj do makaronu.

Krok 4

Odsącz czerwoną fasolę, zaś fasolkę szparagową i paprykę drobno pokrój. Następnie dodaj je do makaronu i wymieszaj.

Krok 5

Polej całość śmietaną 18%, posyp kminem rzymskim i startym serem. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C, po czym podawaj.

6

Opinie o przepisie

  • Adrian kucharz imieniem Andrzej

    Adrian kucharz imieniem Andrzej , 28.07.2024

    Brak papryki w skladnikach

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata M.

    Beata M. , 14.05.2021

    Bardzo dobre, dodałam zwykłą paprykę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Harendzinska

    Marta Harendzinska , 29.01.2020

    ja dodałam jeszcze podsmażoną cebulę i kiełbasę pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogas Bogas

    Bogas Bogas , 29.01.2020

    Napewno zrobie dzis bo wyglada bardzo apetycznie a takie rzeczy uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Lipowska

    Justyna Lipowska , 02.04.2016

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka meksykańskaZapiekanka meksykańska

Chcesz przygotować pyszny, pełen koloru obiad dla większej liczby osób? Ten przepis z pewnością będzie odpowiednim rozwiązaniem. Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym to potrawa uniwersalna, która łączy w sobie delikatny smak warzyw i wyrazisty smak mięsa. Całoś dopełnia odpowiednio dobrana kompozycja przypraw. Przyrządzając meksykańską zapiekankę, zacznij od ugotowania makaronu i podsmażenia mięsa mielonego. Potem makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, a do mięsa dodaj wodę oraz Spaghetti Napoli. Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i dodaj do przestudzonego już makaronu. Następnie odsącz czerwoną fasolę, a fasolkę szparagową i paprykę drobno pokrój. Również dołącz je do makaronu. Tak przygotowaną podstawę zapiekanki meksykańskiej polej śmietaną 18% i posyp kminem rzymskim oraz startym żółtym serem, np. goudą. Zapiekankę meksykańską z makaronem i mięsem mielonym piecz przez niecałe pół godziny. Przekonaj się, jak proste może być przyrządzanie smacznych obiadów.

Dla kogo?

Makaron po meksykańsku z mięsem mielonym posmakuje z pewnością entuzjastom wyrazistych, aromatycznych dań.

Na jaką okazję?

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego menu. Możecie ją zaserwować również w porze kolacji czy podczas domowej imprezy w gronie znajomych.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna kuchnia meksykańska często wykorzystuje kukurydzę oraz rośliny strączkowe. Do katalogu obowiązkowych składników można także zaliczyć różne odmiany ostrej papryki, która nadaje potrawom wyrazistości.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym powinna być podawana od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecamy udekorować ją listkami świeżej bazylii i pomidorkami koktajlowymi.