Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

10 sztuk

150 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie przykryj pergaminem. Na pergamin wysyp fasolę (aby ciasto nie wyrosło zbytnio) i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 2

Szparagi pokrój na 1 cm kawałki, szynkę w kostkę.

Krok 3

Przygotuj sos. W misce połącz śmietanę, jajka, pieprz oraz Fix. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj szynkę oraz szparagi.

Krok 4

Przygotowaną masę wylej na zapieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Gotową zapiekankę pokrój na kawałki i podawaj jako przystawkę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szynki możesz użyć wędzonego boczku. Pokrój go w kostkę i wysmaż na patelni przed dodaniem do masy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka carbonara z szynką i szparagamiZapiekanka carbonara z szynką i szparagami

Szparagi mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dostępne rodzaje – zarówno bardziej intensywne w smaku zielone, jak i delikatniejsze białe – dobrze sprawdzą się jako dodatek do mięsa czy makaronu. Wypróbuj, jak wspaniale komponują się z sosem carbonara oraz szynką i przygotuj pyszną zapiekankę z ciastem francuskim. Jego płat rozłóż na dnie formy do tarty. Ciasto to nie wymaga długiego czasu pieczenia, ale aby nie wyrosło za bardzo, nakłuj je na całej powierzchni widelcem. Dodatkowo możesz położyć na nim folię i wysypać na nią fasolę. W misce wymieszaj pokrojone w kostkę szparagi oraz szynkę. Zamiast niej sprawdzi się także boczek, pamiętaj jednak, aby przed dodaniem podsmażyć go na patelni. Całości brakuje jeszcze typowych dla sosu carbonara składników: jajka, śmietany oraz pieprzu. Dodaj też przyprawy, które podkreślą jego smak. Kiedy połączone ze sobą utworzą masę, wlej ją na podpieczone ciasto i całość włóż do piekarnika. Zapiekankę serwuj przyozdobioną zieloną pietruszką. Sprawdź, jakie to dobre!