Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

65 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

10 sztuk

150 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie przykryj pergaminem. Na pergamin wysyp fasolę (aby ciasto nie wyrosło zbytnio) i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 2

Szparagi pokrój na 1 cm kawałki, szynkę w kostkę.

Krok 3

Przygotuj sos. W misce połącz śmietanę, jajka, pieprz oraz Fix. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj szynkę oraz szparagi.

Krok 4

Przygotowaną masę wylej na zapieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Gotową zapiekankę pokrój na kawałki i podawaj jako przystawkę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szynki możesz użyć wędzonego boczku. Pokrój go w kostkę i wysmaż na patelni przed dodaniem do masy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka carbonara z szynką i szparagamiZapiekanka carbonara z szynką i szparagami

Szparagi mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dostępne rodzaje – zarówno bardziej intensywne w smaku zielone, jak i delikatniejsze białe – dobrze sprawdzą się jako dodatek do mięsa czy makaronu. Wypróbuj, jak wspaniale komponują się z sosem carbonara oraz szynką i przygotuj pyszną zapiekankę z ciastem francuskim. Jego płat rozłóż na dnie formy do tarty. Ciasto to nie wymaga długiego czasu pieczenia, ale aby nie wyrosło za bardzo, nakłuj je na całej powierzchni widelcem. Dodatkowo możesz położyć na nim folię i wysypać na nią fasolę. W misce wymieszaj pokrojone w kostkę szparagi oraz szynkę. Zamiast niej sprawdzi się także boczek, pamiętaj jednak, aby przed dodaniem podsmażyć go na patelni. Całości brakuje jeszcze typowych dla sosu carbonara składników: jajka, śmietany oraz pieprzu. Dodaj też przyprawy, które podkreślą jego smak. Kiedy połączone ze sobą utworzą masę, wlej ją na podpieczone ciasto i całość włóż do piekarnika. Zapiekankę serwuj przyozdobioną zieloną pietruszką. Sprawdź, jakie to dobre!