Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami
łatwe
145 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
10 sztuk
150 gramów
250 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie przykryj pergaminem. Na pergamin wysyp fasolę (aby ciasto nie wyrosło zbytnio) i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 minut.
Krok 2
Szparagi pokrój na 1 cm kawałki, szynkę w kostkę.
Krok 3
Przygotuj sos. W misce połącz śmietanę, jajka, pieprz oraz Fix. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj szynkę oraz szparagi.
Krok 4
Przygotowaną masę wylej na zapieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Gotową zapiekankę pokrój na kawałki i podawaj jako przystawkę.

Dobra rada:
Zamiast szynki możesz użyć wędzonego boczku. Pokrój go w kostkę i wysmaż na patelni przed dodaniem do masy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami
Szparagi mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dostępne rodzaje – zarówno bardziej intensywne w smaku zielone, jak i delikatniejsze białe – dobrze sprawdzą się jako dodatek do mięsa czy makaronu. Wypróbuj, jak wspaniale komponują się z sosem carbonara oraz szynką i przygotuj pyszną zapiekankę z ciastem francuskim. Jego płat rozłóż na dnie formy do tarty. Ciasto to nie wymaga długiego czasu pieczenia, ale aby nie wyrosło za bardzo, nakłuj je na całej powierzchni widelcem. Dodatkowo możesz położyć na nim folię i wysypać na nią fasolę. W misce wymieszaj pokrojone w kostkę szparagi oraz szynkę. Zamiast niej sprawdzi się także boczek, pamiętaj jednak, aby przed dodaniem podsmażyć go na patelni. Całości brakuje jeszcze typowych dla sosu carbonara składników: jajka, śmietany oraz pieprzu. Dodaj też przyprawy, które podkreślą jego smak. Kiedy połączone ze sobą utworzą masę, wlej ją na podpieczone ciasto i całość włóż do piekarnika. Zapiekankę serwuj przyozdobioną zieloną pietruszką. Sprawdź, jakie to dobre!