Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

10 sztuk

150 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie przykryj pergaminem. Na pergamin wysyp fasolę (aby ciasto nie wyrosło zbytnio) i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 2

Szparagi pokrój na 1 cm kawałki, szynkę w kostkę.

Krok 3

Przygotuj sos. W misce połącz śmietanę, jajka, pieprz oraz Fix. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj szynkę oraz szparagi.

Krok 4

Przygotowaną masę wylej na zapieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Gotową zapiekankę pokrój na kawałki i podawaj jako przystawkę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szynki możesz użyć wędzonego boczku. Pokrój go w kostkę i wysmaż na patelni przed dodaniem do masy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka carbonara z szynką i szparagamiZapiekanka carbonara z szynką i szparagami

Szparagi mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dostępne rodzaje – zarówno bardziej intensywne w smaku zielone, jak i delikatniejsze białe – dobrze sprawdzą się jako dodatek do mięsa czy makaronu. Wypróbuj, jak wspaniale komponują się z sosem carbonara oraz szynką i przygotuj pyszną zapiekankę z ciastem francuskim. Jego płat rozłóż na dnie formy do tarty. Ciasto to nie wymaga długiego czasu pieczenia, ale aby nie wyrosło za bardzo, nakłuj je na całej powierzchni widelcem. Dodatkowo możesz położyć na nim folię i wysypać na nią fasolę. W misce wymieszaj pokrojone w kostkę szparagi oraz szynkę. Zamiast niej sprawdzi się także boczek, pamiętaj jednak, aby przed dodaniem podsmażyć go na patelni. Całości brakuje jeszcze typowych dla sosu carbonara składników: jajka, śmietany oraz pieprzu. Dodaj też przyprawy, które podkreślą jego smak. Kiedy połączone ze sobą utworzą masę, wlej ją na podpieczone ciasto i całość włóż do piekarnika. Zapiekankę serwuj przyozdobioną zieloną pietruszką. Sprawdź, jakie to dobre!