Zapiekanka à la Carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka à la Carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
570 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

100 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr zmiksuj w blenderze ze śmietaną oraz jajkiem. Następnie dodaj pokrojony drobno szczypiorek i wymieszaj.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i wytop na dobrze rozgrzanej patelni. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki w całości. Smaż wszystko 3-5 minut.

Krok 3

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i zapiekaj w nagrzanym do 210 °C piekarniku przez 10 minut.

Krok 4

Na zapieczony spód wyłóż przesmażone pieczarki z boczkiem. Całość zalej przygotowanym Fixem.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Formę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Gotową zapiekankę podawaj na ciepło lub zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej