Zapiekanka carbonara - makaronowa: z sosem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka à la Carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
570 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

100 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr zmiksuj w blenderze ze śmietaną oraz jajkiem. Następnie dodaj pokrojony drobno szczypiorek i wymieszaj.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i wytop na dobrze rozgrzanej patelni. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki w całości. Smaż wszystko 3-5 minut.

Krok 3

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i zapiekaj w nagrzanym do 210 °C piekarniku przez 10 minut.

Krok 4

Na zapieczony spód wyłóż przesmażone pieczarki z boczkiem. Całość zalej przygotowanym Fixem.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Formę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Gotową zapiekankę podawaj na ciepło lub zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka à la Carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej