Składniki
15 sztuk
100 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr zmiksuj w blenderze ze śmietaną oraz jajkiem. Następnie dodaj pokrojony drobno szczypiorek i wymieszaj.
Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i wytop na dobrze rozgrzanej patelni. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki w całości. Smaż wszystko 3-5 minut.
Krok 3
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i zapiekaj w nagrzanym do 210 °C piekarniku przez 10 minut.
Krok 4
Na zapieczony spód wyłóż przesmażone pieczarki z boczkiem. Całość zalej przygotowanym Fixem.
Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Formę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Gotową zapiekankę podawaj na ciepło lub zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej