Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku
NOWY PRZEPIS
łatwe
237 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 puszka
1 pęczek
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj, dokładnie wytrzyj, przekrój na pół i za pomocą łyżki usuń miąższ z pestkami. Fix Knorr przesyp do garnuszka i wymieszaj ze 100 ml wody.

Krok 2
Przygotuj wszystkie składniki: czerwoną paprykę, cebulę, kurczaka i chorizo pokrój w kostkę, zetrzyj żółty ser. W osobnym garnku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kukurydzę odcedź z zalewy na sitku.

Krok 3
Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż chorizo i kurczaka, odlej nadmiar tłuszczu, a następnie podsmaż pozostałe warzywa – cebulę, paprykę oraz kukurydzę.

Krok 4
Dodaj ryż, całość podlej przygotowanym Fixem Knorr, zamieszaj i gotuj 2-3 trzy minuty. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz drobno posiekaną natką kolendry.

Krok 5
Przygotowanym farszem wypełnij cukinie, lekko go dociskając, posyp z wierzchu startym serem.

Krok 6
Tuż przed podaniem wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 20-30 minut.


Dobra rada:
Aby farsz był bardziej pikantny, możesz do niego dodać trochę drobno posiekanej papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku
Faszerowane warzywa to soczyste i pełne smaku dania, które warto włączyć na stałe do swojego menu. Zapiekana cukinia z ryżem zaskakują intensywnością smaków i barw, a dodatek pikantnego chorizo, kukurydzy oraz świeżej kolendry sprawia, że delektując się tym daniem trudno nie myśleć o gorącym Meksyku.
Dla kogo?
Zapiekana cukinia to danie idealne nie tylko dla miłośników kuchni meksykańskiej, ale także wielbicieli wyrazistych smaków. Połączenie chrupiących warzyw z ostrą kiełbasą i ciągnącym się serem przypadnie do gustu wszystkim, którzy przepadają za potrawami z jarzynami w roli głównej.
Na jaką okazję?
Cukinia z ryżem po meksykańsku to danie idealne nie tylko na rodzinny obiad, ale również podczas spotkania z przyjaciółmi. Warzywa można nadziać farszem znacznie wcześniej i włożyć do nagrzanego piekarnika na pół godziny przed podaniem.
Czy wiesz, że?
Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna dlatego można ją znaleźć w menu wielu dość restrykcyjnych diet. Jej nazwa pochodzi od włoskiego zucchina, co oznacza „mała dynia”.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie macie pod ręką pikantnej kiełbasy chorizo, możecie ją zastąpić pokrojonym w kostkę i podsmażonym na patelni boczkiem wędzonym lub zwykłą kiełbasą. Życzymy smacznego!