Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 puszka

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

50 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie przekrój na pół, usuń miąższ z pestkami. Fix Knorr wymieszaj ze 100 ml wody.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Czerwoną paprykę, cebulę, kurczaka i chorizo pokrój w kostkę, zetrzyj żółty ser i ugotuj ryż. Kukurydzę odcedź z zalewy.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmaż chorizo i kurczaka, odlej nadmiar tłuszczu, a następnie podsmaż pozostałe warzywa - cebulę, paprykę i kukurydzę.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj ryż, całość podlej przygotowanym Fixem Knorr, gotuj 2-3 trzy minuty. Całość dopraw do smaku posiekaną natką kolendry.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 4

Krok 5

Przygotowanym farszem wypełnij cukinie, lekko go dociskając posyp z wierzchu startym serem.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 5

Krok 6

Tuż przed podaniem wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 20 minut.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ten przepis możesz zmodyfikować i dodać kilka łyżek rodzynek lub orzechów ziemnych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej