Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 puszka

1 pęczek

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, dokładnie wytrzyj, przekrój na pół i za pomocą łyżki usuń miąższ z pestkami. Fix Knorr przesyp do garnuszka i wymieszaj ze 100 ml wody.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wszystkie składniki: czerwoną paprykę, cebulę, kurczaka i chorizo pokrój w kostkę, zetrzyj żółty ser. W osobnym garnku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kukurydzę odcedź z zalewy na sitku.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż chorizo i kurczaka, odlej nadmiar tłuszczu, a następnie podsmaż pozostałe warzywa – cebulę, paprykę oraz kukurydzę.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj ryż, całość podlej przygotowanym Fixem Knorr, zamieszaj i gotuj 2-3 trzy minuty. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz drobno posiekaną natką kolendry.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 4

Krok 5

Przygotowanym farszem wypełnij cukinie, lekko go dociskając, posyp z wierzchu startym serem.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 5

Krok 6

Tuż przed podaniem wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 20-30 minut.

Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby farsz był bardziej pikantny, możesz do niego dodać trochę drobno posiekanej papryczki chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana cukinia z ryżem po meksykańskuZapiekana cukinia z ryżem po meksykańsku

Faszerowane warzywa to soczyste i pełne smaku dania, które warto włączyć na stałe do swojego menu. Zapiekana cukinia z ryżem zaskakują intensywnością smaków i barw, a dodatek pikantnego chorizo, kukurydzy oraz świeżej kolendry sprawia, że delektując się tym daniem trudno nie myśleć o gorącym Meksyku.

Dla kogo?

Zapiekana cukinia to danie idealne nie tylko dla miłośników kuchni meksykańskiej, ale także wielbicieli wyrazistych smaków. Połączenie chrupiących warzyw z ostrą kiełbasą i ciągnącym się serem przypadnie do gustu wszystkim, którzy przepadają za potrawami z jarzynami w roli głównej.

Na jaką okazję?

Cukinia z ryżem po meksykańsku to danie idealne nie tylko na rodzinny obiad, ale również podczas spotkania z przyjaciółmi. Warzywa można nadziać farszem znacznie wcześniej i włożyć do nagrzanego piekarnika na pół godziny przed podaniem.

Czy wiesz, że?

Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna dlatego można ją znaleźć w menu wielu dość restrykcyjnych diet. Jej nazwa pochodzi od włoskiego zucchina, co oznacza „mała dynia”.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie macie pod ręką pikantnej kiełbasy chorizo, możecie ją zastąpić pokrojonym w kostkę i podsmażonym na patelni boczkiem wędzonym lub zwykłą kiełbasą. Życzymy smacznego!