Risotto po meksykańsku z kalafiorem
NOWY PRZEPIS
łatwe
282 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biały, długoziarnisty ryż włóż do garnka z wodą i ugotuj według zaleceń producenta. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Paprykę, cebulę, pomidory oraz batata pokrój w kostkę. Kalafiora rozdrobnij na mniejsze różyczki.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy podsmaż cebulę, batata, paprykę, kalafiora oraz odcedzoną fasolę z puszki.

Krok 3
Całość podlej 200 ml wody, dodaj pomidory, opakowanie Fix Knorr i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotuj na niewielkim ogniu, aż woda prawie zupełnie odparuje.

Krok 4
Na koniec dodaj ryż, posiekaną kolendrę, a całość ponownie dokładnie wymieszaj i podawaj do stołu, póki gorące.


Dobra rada:
Jeśli przepadasz z pikantnymi smakami, w trakcie gotowania sosu dodaj trochę drobno siekanej papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto po meksykańsku z kalafiorem
Macie ochotę na pełne smaków i aromatów danie w iście meksykańskim stylu? Risotto z kalafiorem zaskakuje ilością różnorodnych warzyw, przypraw oraz świeżych ziół. To prawdziwe danie z charakterem, które nie tylko może doskonale rozgrzać w zimowe dni, ale dzięki intensywnym barwom poprawia również nastrój.
Dla kogo?
Risotto po meksykańsku z kalafiorem to danie wprost idealne dla miłośników intensywnych smaków oraz dań jednogarnkowych, które można przygotować w kilkanaście minut.
Na jaką okazję?
Danie świetnie się sprawdzi zarówno jako przyrządzony na szybko posiłek jak i rodzinny obiad. Porcję risotto z powodzeniem można wziąć ze sobą do pracy lub na rodzinny piknik.
Czy wiesz, że?
Risotto to potrawa popularna przede wszystkim w kuchni włoskiej, a do jej przygotowania zwykle używa się ziarna ryżu białego o wysokiej zawartości skrobi, dzięki czemu mają dużą zdolność do wchłaniania płynów (np. sosu) i przejmowania ich unikalnego smaku.
Dla urozmaicenia:
Smak risotta można urozmaicić poprzez dodanie małych, przekrojonych na pół pieczarek. Jeśli nie jesteście wielbicielami białego kalafiora, zamieńcie go w przepisie na różyczki brokułu lub kalafiora romanesco. Smacznego!
































