Risotto z kalafiorem po meksykańsku - ryż: przepis | Przepisy.pl pixel

Risotto po meksykańsku z kalafiorem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biały, długoziarnisty ryż włóż do garnka z wodą i ugotuj według zaleceń producenta. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Paprykę, cebulę, pomidory oraz batata pokrój w kostkę. Kalafiora rozdrobnij na mniejsze różyczki.

Risotto po meksykańsku z kalafiorem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy podsmaż cebulę, batata, paprykę, kalafiora oraz odcedzoną fasolę z puszki.

Risotto po meksykańsku z kalafiorem - Krok 2

Krok 3

Całość podlej 200 ml wody, dodaj pomidory, opakowanie Fix Knorr i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotuj na niewielkim ogniu, aż woda prawie zupełnie odparuje.

Risotto po meksykańsku z kalafiorem - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj ryż, posiekaną kolendrę, a całość ponownie dokładnie wymieszaj i podawaj do stołu, póki gorące.

Risotto po meksykańsku z kalafiorem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli przepadasz z pikantnymi smakami, w trakcie gotowania sosu dodaj trochę drobno siekanej papryczki chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto po meksykańsku z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto po meksykańsku z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto po meksykańsku z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto po meksykańsku z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto po meksykańsku z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto po meksykańsku z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto po meksykańsku z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto po meksykańsku z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto po meksykańsku z kalafioremRisotto po meksykańsku z kalafiorem

Macie ochotę na pełne smaków i aromatów danie w iście meksykańskim stylu? Risotto z kalafiorem zaskakuje ilością różnorodnych warzyw, przypraw oraz świeżych ziół. To prawdziwe danie z charakterem, które nie tylko może doskonale rozgrzać w zimowe dni, ale dzięki intensywnym barwom poprawia również nastrój.

Dla kogo?

Risotto po meksykańsku z kalafiorem to danie wprost idealne dla miłośników intensywnych smaków oraz dań jednogarnkowych, które można przygotować w kilkanaście minut.

Na jaką okazję?

Danie świetnie się sprawdzi zarówno jako przyrządzony na szybko posiłek jak i rodzinny obiad. Porcję risotto z powodzeniem można wziąć ze sobą do pracy lub na rodzinny piknik.

Czy wiesz, że?

Risotto to potrawa popularna przede wszystkim w kuchni włoskiej, a do jej przygotowania zwykle używa się ziarna ryżu białego o wysokiej zawartości skrobi, dzięki czemu mają dużą zdolność do wchłaniania płynów (np. sosu) i przejmowania ich unikalnego smaku.

Dla urozmaicenia:

Smak risotta można urozmaicić poprzez dodanie małych, przekrojonych na pół pieczarek. Jeśli nie jesteście wielbicielami białego kalafiora, zamieńcie go w przepisie na różyczki brokułu lub kalafiora romanesco. Smacznego!