Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
łatwe
2148 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na stole rozwiń mniej więcej 30 cm kawałek folii spożywczej, posmaruj ją z wierzchu olejem. Na folię ułóż po kolei rukolę, szynkę parmeńską, łyżkę przygotowanego majonezu, suszone pomidory i kawałki mozzarelli. Wszystko razem ściśle zawiń w folię.

Krok 2
Bagietkę podziel na 15 cm kawałki, wydrąż miąższ ze środka bułki. Pesto połącz z majonezem.

Krok 3
Jeden koniec folii przełóż przez środek bułki i delikatnie wciągnij farsz w środek bułki. Delikatnie przytrzymując farsz usuń folię z kanapki. Bagietka faszerowana gotowa!


Dobra rada:
Składniki farszu możesz dobierać dowolnie. Idealnie do takiej kanapki pasują podsmażone pieczarki portobello. Takie bagietki faszerowane możesz także zgrillować – będą ciepłe i chrupiące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. W wyśmienitym farszu do kanapek znajdą się listki rukoli, suszone pomidory, wykwintna szynka parmeńska oraz kawałki delikatnej mozzarelli. Wszystkie składniki układaj starannie na kawałku posmarowanej oliwą folii spożywczej. Smak nadzienia urozmaici kremowy dressing, przyrządzony z majonezu i czerwonego lub zielonego pesto. Tak przygotowanym farszem nadziewaj kawałki wydrążonej z miękkiego miąższu bagietki, wciągając je do środka przy pomocy folii.
Dla kogo?
Nadziewana bagietka to idealna propozycja dla wszystkich fanów prostoty połączonej w niestandardowym posiłku. Wykorzystane składniki możesz z powodzeniem nabyć w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych i stworzyć z nich wyśmienite danie.
Na jaką okazję?
Taką bagietkę nadziewaną na zimno możesz z powodzeniem podać na przyjęciu lub zabrać jako przekąskę na piknik, czy też na drugie śniadanie do pracy. Przygotuj ją zawsze wtedy, gdy masz ochotę nieco urozmaicić swoje domowe menu.
Czy wiesz, że?
Aby wzbogacić smak faszerowanej bagietki, w Twoim przepisie nie może zabraknąć majonezu. Ten składnik nada potrawie wyrazistego smaku i wzbogaci kubki smakowe o nowe doznania. W połączeniu z zielonym pesto stanowi idealną bazę dla pozostałych składników nadziewanej bagietki.
Dla urozmaicenia:
Faszerowana bagietka idealnie nadaje się również do grillowania – opieczona bułka będzie bardziej chrupiąca. Proponowane w tym przepisie dodatki możesz modyfikować, np. zastępując suszone pomidory czarnymi oliwkami lub dodając składnik – dobrze sprawdzą się duszone pieczarki. Zapisz nasz przepis na doskonałe bagietki faszerowane szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą.



































