Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

1326 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

990 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1553 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bagietkę podziel na 15 cm kawałki, wydrąż miąższ ze środka bułki. Pesto połącz z majonezem.

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - Krok 1

Krok 2

Na stole rozwiń mniej więcej 30 cm kawałek folii spożywczej, posmaruj ją z wierzchu olejem. Na folię ułóż po kolei rukolę, szynkę parmeńską, łyżkę przygotowanego majonezu, suszone pomidory i kawałki mozzarelli. Wszystko razem ściśle zawiń w folię.

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - Krok 2

Krok 3

Jeden koniec folii przełóż przez środek bułki i delikatnie wciągnij farsz w środek bułki. Delikatnie przytrzymując farsz usuń folię z kanapki.

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Składniki farszu możesz dobierać dowolnie. Idealnie do takiej kanapki pasują podsmażone pieczarki portobello. Takie bagietki możesz także zgrillować - będą ciepłe i chrupiące.

14

Opinie o przepisie

  • Izabela Rakowska

    Izabela Rakowska

    Ale napewno zdrowsze...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wrona

    Elżbieta Wrona

    Chyba łatwiejszy jest mój sposób. Bagietkę przecinam ale nie do końca,wybieram środek,smaruję serkiem lub masłem,układam:sałatę,serki topione w plastrach,szynkę konserwową a dla ozdoby kilka paseczków papryki marynowanej.Mocno roluję i zawijam w folię spożywczą i do lodówki . . . kroję na 2 cm kanapeczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Hearns

    Ela Hearns

    Gaby Hearns

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika K..

    Angelika K..

    wszystkim bardzo smakowało! jutro powtórka, bo takie "przepyszne" : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • casia 1001

    casia 1001

    Bardzo przyjemna przekąska ☺ polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Czyżewska

    Justyna Czyżewska

    Muszę wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Guzy

    Arkadiusz Guzy

    <przytul>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Piątkowska

    Anna Piątkowska

    Ok jutro

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Guzy

    Arkadiusz Guzy

    Anna Piątkowska ja chcę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Guzy

    Arkadiusz Guzy

    Anna Piątkowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Godziek

    Adam Godziek

    to będzie dobre mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Skokun

    Mariusz Skokun

    widowiskowa ;d

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Klatka

    Dorota Klatka

    Mniam chce taką :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. Taką bagietkę możesz z powodzeniem podać na przyjęciu lub zabrać jako przekąskę na piknik, czy też na drugie śniadanie do pracy. W wyśmienitym farszu do kanapek znajdą się listki rukoli, suszone pomidory, wykwintna szynka parmeńska oraz kawałki delikatnej mozzarelli. Wszystkie składniki układaj starannie na kawałku posmarowanej oliwą folii spożywczej. Smak nadzienia urozmaici kremowy dressing, przyrządzony z majonezu i czerwonego lub zielonego pesto. Tak przygotowanym farszem nadziewaj kawałki wydrążonej z miękkiego miąższu bagietki, wciągając je do środka przy pomocy folii. Kanapki te idealnie nadają się również do grillowania – opieczona bułka będzie bardziej chrupiąca. Proponowane w tym przepisie dodatki możesz modyfikować, np. zastępując suszone pomidory czarnymi oliwkami lub dodając składnik – dobrze sprawdzą się duszone pieczarki. Zapisz nasz przepis na doskonałe bagietki faszerowane szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą.