Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
łatwe
2111 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bagietkę podziel na 15 cm kawałki, wydrąż miąższ ze środka bułki. Pesto połącz z majonezem.
Krok 2
Na stole rozwiń mniej więcej 30 cm kawałek folii spożywczej, posmaruj ją z wierzchu olejem. Na folię ułóż po kolei rukolę, szynkę parmeńską, łyżkę przygotowanego majonezu, suszone pomidory i kawałki mozzarelli. Wszystko razem ściśle zawiń w folię.
Krok 3
Jeden koniec folii przełóż przez środek bułki i delikatnie wciągnij farsz w środek bułki. Delikatnie przytrzymując farsz usuń folię z kanapki.
Dobra rada:
Składniki farszu możesz dobierać dowolnie. Idealnie do takiej kanapki pasują podsmażone pieczarki portobello. Takie bagietki możesz także zgrillować - będą ciepłe i chrupiące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. Taką bagietkę możesz z powodzeniem podać na przyjęciu lub zabrać jako przekąskę na piknik, czy też na drugie śniadanie do pracy. W wyśmienitym farszu do kanapek znajdą się listki rukoli, suszone pomidory, wykwintna szynka parmeńska oraz kawałki delikatnej mozzarelli. Wszystkie składniki układaj starannie na kawałku posmarowanej oliwą folii spożywczej. Smak nadzienia urozmaici kremowy dressing, przyrządzony z majonezu i czerwonego lub zielonego pesto. Tak przygotowanym farszem nadziewaj kawałki wydrążonej z miękkiego miąższu bagietki, wciągając je do środka przy pomocy folii. Kanapki te idealnie nadają się również do grillowania – opieczona bułka będzie bardziej chrupiąca. Proponowane w tym przepisie dodatki możesz modyfikować, np. zastępując suszone pomidory czarnymi oliwkami lub dodając składnik – dobrze sprawdzą się duszone pieczarki. Zapisz nasz przepis na doskonałe bagietki faszerowane szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą.