Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

1599 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bagietkę podziel na 15 cm kawałki, wydrąż miąższ ze środka bułki. Pesto połącz z majonezem.

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - Krok 1

Krok 2

Na stole rozwiń mniej więcej 30 cm kawałek folii spożywczej, posmaruj ją z wierzchu olejem. Na folię ułóż po kolei rukolę, szynkę parmeńską, łyżkę przygotowanego majonezu, suszone pomidory i kawałki mozzarelli. Wszystko razem ściśle zawiń w folię.

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - Krok 2

Krok 3

Jeden koniec folii przełóż przez środek bułki i delikatnie wciągnij farsz w środek bułki. Delikatnie przytrzymując farsz usuń folię z kanapki.

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Składniki farszu możesz dobierać dowolnie. Idealnie do takiej kanapki pasują podsmażone pieczarki portobello. Takie bagietki możesz także zgrillować - będą ciepłe i chrupiące.

14

Opinie o przepisie

  • Izabela Rakowska

    Izabela Rakowska , 04.10.2016

    Ale napewno zdrowsze...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wrona

    Elżbieta Wrona , 04.10.2016

    Chyba łatwiejszy jest mój sposób. Bagietkę przecinam ale nie do końca,wybieram środek,smaruję serkiem lub masłem,układam:sałatę,serki topione w plastrach,szynkę konserwową a dla ozdoby kilka paseczków papryki marynowanej.Mocno roluję i zawijam w folię spożywczą i do lodówki . . . kroję na 2 cm kanapeczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Hearns

    Ela Hearns , 03.10.2016

    Gaby Hearns

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika K..

    Angelika K.. , 08.06.2016

    wszystkim bardzo smakowało! jutro powtórka, bo takie "przepyszne" : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • casia 1001

    casia 1001 , 05.06.2016

    Bardzo przyjemna przekąska ☺ polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Czyżewska

    Justyna Czyżewska , 25.04.2016

    Muszę wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 25.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Guzy

    Arkadiusz Guzy , 21.04.2016

    <przytul>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Piątkowska

    Anna Piątkowska , 21.04.2016

    Ok jutro

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Guzy

    Arkadiusz Guzy , 21.04.2016

    Anna Piątkowska ja chcę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Guzy

    Arkadiusz Guzy , 17.04.2016

    Anna Piątkowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Godziek

    Adam Godziek , 16.04.2016

    to będzie dobre mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Skokun

    Mariusz Skokun , 14.04.2016

    widowiskowa ;d

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Klatka

    Dorota Klatka , 14.04.2016

    Mniam chce taką :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. Taką bagietkę możesz z powodzeniem podać na przyjęciu lub zabrać jako przekąskę na piknik, czy też na drugie śniadanie do pracy. W wyśmienitym farszu do kanapek znajdą się listki rukoli, suszone pomidory, wykwintna szynka parmeńska oraz kawałki delikatnej mozzarelli. Wszystkie składniki układaj starannie na kawałku posmarowanej oliwą folii spożywczej. Smak nadzienia urozmaici kremowy dressing, przyrządzony z majonezu i czerwonego lub zielonego pesto. Tak przygotowanym farszem nadziewaj kawałki wydrążonej z miękkiego miąższu bagietki, wciągając je do środka przy pomocy folii. Kanapki te idealnie nadają się również do grillowania – opieczona bułka będzie bardziej chrupiąca. Proponowane w tym przepisie dodatki możesz modyfikować, np. zastępując suszone pomidory czarnymi oliwkami lub dodając składnik – dobrze sprawdzą się duszone pieczarki. Zapisz nasz przepis na doskonałe bagietki faszerowane szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą.