Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach
łatwe
640 osób zapisało
Składniki
500 gramów
250 gramów
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
80 mililitrów
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość zalej 700 ml wody, żeby zupa była odpowiednio doprawiona dodaj kostkę rosołową i ziemniaki. Gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 2
Dodaj szczaw i ser mascarpone. Wszystko razem zmiksuj dokładnie na gładką masę.
Krok 3
W oddzielnym garnku zagotuj wodę z octem. Do gotującej się wody wbij jajko. Gotuj około 2 minut aż białko wokół jaj zetnie się. Zupę podawaj z jakiem w koszulce i kawałkiem opieczonej bagietki.
Dobra rada:
Jeśli chcesz aby twoja zupa miała ładny zielony kolor tuż przez zmiksowaniem dodaj trochę świeżego szpinaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach
Z liści szczawiu przygotowuje się smaczne sałatki, pesto, a także zupy, najczęściej serwowane z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić to popularne danie w zupełnie nowej odsłonie – w postaci gęstego kremu z dodatkiem serka mascarpone. Najpierw drobno posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Następnie zalej całość wodą i rozpuść w niej kostkę rosołową z pietruszką i lubczykiem. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dorzuć do wywaru i gotuj na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Na koniec dodaj do garnka opłukane liście szczawiu oraz mascarpone. Całość zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera. W innym garnku zagotuj wodę z octem spirytusowym i wbij do niej jajko – będzie gotowe, gdy białko się zetnie. Tak przygotowany dodatek umieść w talerzu z gorącą zupą. Podawaj ją z grzankami, udekorowaną świeżym szczypiorkiem. Sprawdź, jak wspaniale smakuje krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach. Do dzieła!