Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach
łatwe
706 osób zapisało

Składniki
500 gramów
250 gramów
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
80 mililitrów
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość zalej 700 ml wody, żeby zupa była odpowiednio doprawiona dodaj kostkę rosołową i ziemniaki. Gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 2
Dodaj szczaw i ser mascarpone. Wszystko razem zmiksuj dokładnie na gładką masę.

Krok 3
W oddzielnym garnku zagotuj wodę z octem. Do gotującej się wody wbij jajko. Gotuj około 2 minut aż białko wokół jaj zetnie się. Zupę podawaj z jakiem w koszulce i kawałkiem opieczonej bagietki.


Dobra rada:
Jeśli chcesz aby twoja zupa miała ładny zielony kolor tuż przez zmiksowaniem dodaj trochę świeżego szpinaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach
Z liści szczawiu przygotowuje się smaczne sałatki, pesto, a także zupy, najczęściej serwowane z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić to popularne danie w zupełnie nowej odsłonie – w postaci gęstego kremu z dodatkiem serka mascarpone. Najpierw drobno posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Następnie zalej całość wodą i rozpuść w niej kostkę rosołową z pietruszką i lubczykiem. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dorzuć do wywaru i gotuj na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Na koniec dodaj do garnka opłukane liście szczawiu oraz mascarpone. Całość zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera. W innym garnku zagotuj wodę z octem spirytusowym i wbij do niej jajko – będzie gotowe, gdy białko się zetnie. Tak przygotowany dodatek umieść w talerzu z gorącą zupą. Podawaj ją z grzankami, udekorowaną świeżym szczypiorkiem. Sprawdź, jak wspaniale smakuje krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach. Do dzieła!