
Składniki
2 sztuki
10 łyżek
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce utrzyj jajko z mąką i szczyptą soli. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Każdą podsyp obficie mąką, przełóż do miski i umieść w zamrażarce. Nastaw dużą ilość lekko osolonej wody w szerokim garnku. Gdy ciasto stwardnieje, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do gotującej się wody. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta.

Krok 2
Zupę Domowe Smaki Grochowa przygotuj według wskazówek na opakowaniu mieszaj zawartość opakowania z wodą lub bulionem. Zagotuj zupę. Ugotowane kluski odcedź i dodaj do zupy. Tak przygotowane kluseczki zacierkowe pasują do wielu klasycznych polskich zup, np. jarzynowej.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski zacierkowe
Kluski zacierkowe to bardzo prosty i niezwykle smaczny sposób na powrót do tradycyjnych receptur, które wielu z nas może kojarzyć z czasów beztroskiego dzieciństwa. Aby poczuć się jak w podróży wehikułem czasu potrzebujesz tylko trzech składników: pszennej mąki, jajek i wody. Zastanawiasz się, w jakich proporcjach je połączyć, by uzyskać idealną zacierkę do zupy? Przepis, który opracowaliśmy, wyjaśni wszystkie twoje wątpliwości. Pozwól się zabrać w sentymentalną podroż we własnych czterech ścianach. Zacierki znacznie to ułatwią!
Dla kogo?
W sklepach nie brakuje teraz makaronów w najróżniejszych kształtach i kolorach. Jeśli jednak masz ochotę na smaczną odmianę, przygotuj zacierki. Przepis, który przygotowaliśmy, pozwoli Ci na dopieszczenie zupy. Dzięki temu twoja potrawa zyska bardziej tradycyjny charakter i będzie znacznie gęstsza.
Na jaką okazję?
W wielu domach obiad nie może rozpocząć się bez pierwszego dania w postaci zupy. Makaron zacierka robi się prosto, więc na taki uniwersalny dodatek pozwolisz sobie zarówno w wolny weekend, jak i w środku tygodnia wypełnionego rozmaitymi obowiązkami.
Czy wiesz, że?
Z czym jeszcze może kojarzyć się zacierka? Przepis w przeszłości był stałym elementem śniadaniowego jadłospisu. Popularne było serwowanie klusek zacierek wraz z zupą mleczną. Obecnie jest wiele przykładów dań, do których wykorzystywana jest zacierka. Przepis, który proponujemy, sprawdzi się do większości z nich.
Dla urozmaicenia:
W naszej propozycji postanowiliśmy połączyć zacierkę makaronową z gęstą zupą grochową. Na tym nie kończą się jej możliwości. Zacierki świetnie pasują także do zupy jarzynowej albo pomidorowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je z aromatycznym gulaszem.