
Składniki
2 sztuki
10 łyżek
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce utrzyj jajko z mąką i szczyptą soli. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Każdą podsyp obficie mąką, przełóż do miski i umieść w zamrażarce. Nastaw dużą ilość lekko osolonej wody w szerokim garnku. Gdy ciasto stwardnieje, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do gotującej się wody. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta.

Krok 2
Zupę Domowe Smaki Grochowa przygotuj według wskazówek na opakowaniu mieszaj zawartość opakowania z wodą lub bulionem. Zagotuj zupę. Ugotowane kluski odcedź i dodaj do zupy. Tak przygotowane kluseczki zacierkowe pasują do wielu klasycznych polskich zup, np. jarzynowej.

Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski zacierkowe
Kluski zacierkowe to bardzo prosty i niezwykle smaczny sposób na powrót do tradycyjnych receptur, które wielu z nas może kojarzyć z czasów beztroskiego dzieciństwa. Aby poczuć się jak w podróży wehikułem czasu potrzebujesz tylko trzech składników: pszennej mąki, jajek i wody. Zastanawiasz się, w jakich proporcjach je połączyć, by uzyskać idealną zacierkę do zupy? Przepis, który opracowaliśmy, wyjaśni wszystkie twoje wątpliwości. Pozwól się zabrać w sentymentalną podroż we własnych czterech ścianach. Zacierki znacznie to ułatwią!
Dla kogo?
W sklepach nie brakuje teraz makaronów w najróżniejszych kształtach i kolorach. Jeśli jednak masz ochotę na smaczną odmianę, przygotuj zacierki. Przepis, który przygotowaliśmy, pozwoli Ci na dopieszczenie zupy. Dzięki temu twoja potrawa zyska bardziej tradycyjny charakter i będzie znacznie gęstsza.
Na jaką okazję?
W wielu domach obiad nie może rozpocząć się bez pierwszego dania w postaci zupy. Makaron zacierka robi się prosto, więc na taki uniwersalny dodatek pozwolisz sobie zarówno w wolny weekend, jak i w środku tygodnia wypełnionego rozmaitymi obowiązkami.
Czy wiesz, że?
Z czym jeszcze może kojarzyć się zacierka? Przepis w przeszłości był stałym elementem śniadaniowego jadłospisu. Popularne było serwowanie klusek zacierek wraz z zupą mleczną. Obecnie jest wiele przykładów dań, do których wykorzystywana jest zacierka. Przepis, który proponujemy, sprawdzi się do większości z nich.
Dla urozmaicenia:
W naszej propozycji postanowiliśmy połączyć zacierkę makaronową z gęstą zupą grochową. Na tym nie kończą się jej możliwości. Zacierki świetnie pasują także do zupy jarzynowej albo pomidorowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je z aromatycznym gulaszem.