Zacierki - przepis na kluski zacierkowe do zupy | Przepisy.pl pixel

Kluski zacierkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 łyżek

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce utrzyj jajko z mąką i szczyptą soli. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Każdą podsyp obficie mąką, przełóż do miski i umieść w zamrażarce. Nastaw dużą ilość lekko osolonej wody w szerokim garnku. Gdy ciasto stwardnieje, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do gotującej się wody. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta.

Kluski zacierkowe - Krok 1

Krok 2

Zupę Domowe Smaki Grochowa przygotuj według wskazówek na opakowaniu mieszaj zawartość opakowania z wodą lub bulionem. Zagotuj zupę. Ugotowane kluski odcedź i dodaj do zupy. Tak przygotowane kluseczki zacierkowe pasują do wielu klasycznych polskich zup, np. jarzynowej.

Kluski zacierkowe - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski zacierkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski zacierkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski zacierkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski zacierkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski zacierkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski zacierkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski zacierkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski zacierkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kluski z jagodami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski zacierkoweKluski zacierkowe

Kluski zacierkowe to bardzo prosty i niezwykle smaczny sposób na powrót do tradycyjnych receptur, które wielu z nas może kojarzyć z czasów beztroskiego dzieciństwa. Aby poczuć się jak w podróży wehikułem czasu potrzebujesz tylko trzech składników: pszennej mąki, jajek i wody. Zastanawiasz się, w jakich proporcjach je połączyć, by uzyskać idealną zacierkę do zupy? Przepis, który opracowaliśmy, wyjaśni wszystkie twoje wątpliwości. Pozwól się zabrać w sentymentalną podroż we własnych czterech ścianach. Zacierki znacznie to ułatwią!

Dla kogo?

W sklepach nie brakuje teraz makaronów w najróżniejszych kształtach i kolorach. Jeśli jednak masz ochotę na smaczną odmianę, przygotuj zacierki. Przepis, który przygotowaliśmy, pozwoli Ci na dopieszczenie zupy. Dzięki temu twoja potrawa zyska bardziej tradycyjny charakter i będzie znacznie gęstsza.

Na jaką okazję?

W wielu domach obiad nie może rozpocząć się bez pierwszego dania w postaci zupy. Makaron zacierka robi się prosto, więc na taki uniwersalny dodatek pozwolisz sobie zarówno w wolny weekend, jak i w środku tygodnia wypełnionego rozmaitymi obowiązkami.

Czy wiesz, że?

Z czym jeszcze może kojarzyć się zacierka? Przepis w przeszłości był stałym elementem śniadaniowego jadłospisu. Popularne było serwowanie klusek zacierek wraz z zupą mleczną. Obecnie jest wiele przykładów dań, do których wykorzystywana jest zacierka. Przepis, który proponujemy, sprawdzi się do większości z nich.

Dla urozmaicenia:

W naszej propozycji postanowiliśmy połączyć zacierkę makaronową z gęstą zupą grochową. Na tym nie kończą się jej możliwości. Zacierki świetnie pasują także do zupy jarzynowej albo pomidorowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je z aromatycznym gulaszem.