Jak zamrozić kluski śląskie? Czy można to robić?

Kluski śląskie to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Przygotowanie tego specjału jest jednak czasochłonnym zadaniem, dlatego zrobienie większych porcji na zapas wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Czy można zamrozić kluski śląskie? Jak przechowywać mączne wyroby, aby wciąż zachwycały konsystencją i smakiem? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czy kluski śląskie można mrozić?

Kluski śląskie są niezwykle popularnym daniem. Nic w tym dziwnego, ponieważ smak tego mącznego wyrobu jest nie do podrobienia i zachwyca od lat! Kluski śląskie doskonale komponują się z mięsami, sosami i innymi specjałami. Przygotowanie tego mącznego wyrobu nie jest jednak takie proste. Każda gospodyni, która podjęła się kiedyś zrobienia klusek śląskich, wie, że to niezwykle czasochłonne zadanie. Rozsądną opcją wydaje się więc zrobienie większej porcji na zapas. Czy mrożenie klusek śląskich będzie dobrym pomysłem? Oczywiście, że tak! Nie ma lepszej opcji na przedłużenie świeżości mącznych wyrobów. Musicie jednak wiedzieć, jak zamrozić kluski śląskie, aby nie zmieniły swojego smaku i konsystencji. Podpowiadamy!

Mrożenie klusek śląskich – surowe ciasto

Jak mrozić kluski śląskie surowe? To niezwykle proste zadanie! Przygotujcie Wasz mączny wyrób i rozłóżcie go na drewnianej lub plastikowej tacce. Zadbajcie o to, by kluski się nie stykały. Dlaczego? Wiele osób pomija ten krok i po zamrożeniu mączne wyroby zmieniają się w wielką bryłę lodu i rozklejają przy gotowaniu. Tego chyba nie chcecie? Włóżcie kluski śląskie na tacy do chłodzącego urządzenia i voilà. Po upływie 24 godzin możecie przełożyć wyroby do foliowych woreczków. Przechowujcie kluski w zamrażarce do 3 miesięcy. A może zostało Wam trochę mącznego ciasta i zastanawiacie się, co z nim zrobić? Przychodzimy z odpowiedzią! Czy ciasto na kluski śląskie można mrozić? Oczywiście, że tak! Przełóżcie je do foliowego woreczka i przechowujcie w chłodnej temperaturze.

Mrożenie ugotowanych klusek śląskich

Jak mrozić kluski śląskie surowe czy gotowane? Poznaliście już jedną metodę na przechowywanie mącznych wyrobów. Równie sprawdzonym sposobem będzie blanszowanie klusek śląskich przed zamrożeniem. Na czym polega ten proces? Przygotujcie kluski śląskie, a następnie gotujcie je w osolonej wodzie przez kilka sekund. W międzyczasie pokryjcie tackę kuchenną folią aluminiową. Połóżcie na niej kluski śląskie i zostawcie do ostygnięcia. Zadbajcie o to, by mączne wyroby się nie stykały! Włóżcie blanszowane kluski do zamrażarki i po upływie 24 godzin przełóżcie je do foliowych woreczków. Gotowe! Maksymalny czas przechowywania klusek w zamrażarce to 3 miesiące.

Nasze sprawdzone przepisy

Przechowywanie klusek śląskich nie stanowi już dla Was żadnego wyzwania. Poznajcie nasze sprawdzone przepisy na mączne wyroby, które zachwyciły już wiele osób. Ciekawi?

Sos pieczarkowy i kluski śląskie są duetem doskonałym! Zaserwujcie to połączenie dla swoich gości, a z pewnością zapytają Was o przepis. Danie możecie skomponować z soczystą pieczenią z wieprzowiny. Coś nam podpowiada, że to będzie prawdziwa uczta!

Czy są z nami fani grzybów? Mamy dla Was coś specjalnego! Co powiecie na kluski śląskie z sosem grzybowym? To niezwykle smaczna propozycja, która powinna zagościć w Waszym menu.

Dla miłośników mięsa polecamy pyszne kluski śląskie ze skwarkami. Spróbujecie? Życzymy Wam udanego gotowania i smacznego!