
Składniki
25 dekagramów
0.5 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno szalotkę i czosnek, podsmaż na tłuszczu.

Krok 2
Obierz i drobno pokrój pieczarki. Następnie dodaj do cebuli i czosnku.

Krok 3
Wlej śmietanę.

Krok 4
Dodaj Sos śmietanowo - grzybowy Knorr i gotuj około 10 minut.

Krok 5
Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sos pieczarkowy podawaj do ryżu, kasz, mięs, makaronu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos śmietanowo-grzybowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy to uniwersalny dodatek do wielu dań. Często używa się go do mięs pieczonych, pulpetów, ziemniaczanych placków i kotlecików, kopytek oraz klusek śląskich. Dobrze pasuje do różnego rodzaju kasz, np. gryczanej lub pęczaku, oraz do makaronu. Dobry sos powinien być gęsty i wyrazisty. Może być gładki, smaczny jest także, kiedy zawiera większe kawałki grzybów. Podsmaż je, pamiętając, że w trakcie smażenia puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość. Połącz je ze śmietaną, aby sos zyskał kremowa konsystencję. Jeśli chcesz, zamień ją na jogurt naturalny albo grecki. Sos pieczarkowy będzie dobrze smakował, jeśli do jego przygotowania użyjesz różnych gatunków grzybów. Jeśli chcesz, żeby sos miał aromatyczny zapach, dodaj do niego suszonych grzybów, np. prawdziwków. Namocz je w wodzie, a następnie użyj jej do sosu. Po zdjęciu z ognia dopraw go natką pietruszki. Sprawdzi się także szczypiorek. Sos przelej do sosjerki albo połącz z potrawą. Sprawdź nasz przepis i przygotuj ten smaczny dodatek!